Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
Danule
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Danule » 17 zář 2009, 19:12

Ahoj holky, tak jsem byla na té genetice..byla jsem tam 27.7. a pořád žádné výsledky..tak už mě to naštvalo a zavolala jsem tam..sestřička mě řekla, ža mám zavolat zítra primářce a"poprosit" ji, aby mi je poslala :o :o ..fakt super přístup..čekám tady jak na trní a oni mi to prostě jen zapomněli poslat....snad bude všechno dobré a budu se taky moct radovat z druhého těhotenství..
Tezi, gratuluju ti a tiše závidím :D :D
tezi
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod tezi » 19 zář 2009, 19:56

Danule tak snad už ti ty výsledky poslali, abys věděla na čem jsi ;) a mohli jste se začít snažit o druhé mimi.
Akorát mě překvapuje jak strašně rychle mi roste bříško :o
Mirunka

Příspěvekod Mirunka » 20 zář 2009, 18:36

Tak bohužel, nejčernější obavy se naplnily a jsem po revizi :cry: ... dám se do kupy, psychicky i fyzicky a na vánoce to zkusíme znovu.... sice je to příšerná zkušenost, ale prostě to někdy vyjít musí .....

Mirka
Mirunka

Příspěvekod Mirunka » 20 zář 2009, 18:40

Pro Janu B. :-)
Jani, nesmutni, mě se toto stalo 2x, než se mi podařilo v klidu otěhotnět...1.těhu - také nenašli srdíčko, ani plod, jen afetální vejce, musela jsem na revizi, půl roku na to jsem potratila samovolně a pak, zničehož nic, aniž bych už cokoli plánovala, se to podařilo .-)) Těhotenství bylo bezproblémové a dnes už je Barunka krásná 3-letá slečna :-)) Držím palečky a nezoufejte!!! Příroda ví, co dělá a cestičku si k Vám najde sama :-))

Mirka
Simonice

Příspěvekod Simonice » 21 zář 2009, 09:48

ahoj holky,chtěla jsem se jen zeptat jestli někdo nemáte zkušenosti s artritidou.. byla jsem teď v klidu.. skoro půl roku,teď mě začali bolet klouby.. moc.. a už týden se nemůžu pořádně postavit na nohu,moje doktorka tam dlouhodobě není a nejbližší možný termín na gastro je 26.října,byla jsem na pohotovosti,tam mi řekli,že je to artritida k nemoci Morbus Crohn.. a že mám zase začít jíst kortikoidy 16mg denně.. chtěla jsem to ještě prokonzultovat s gastro ale jinej termín mi nedali a já vážně nechci zase začít brát kortikoidy.. jsem ráda,že už jsem je nemusela a že jsem se už mohla začít snažit o mimi,dělala jsem si test a negativní,ale co když bylo ještě brzo a já třeba už počala a teď bych měla začít brát kortikoidy? To se mi teda vůbec nechce :-( nemá někdo taky problémy s kloubama? Mažu si to Ibalginovou mastičkou a docela to pomáhá.. ?
GabkaH

Příspěvekod GabkaH » 21 zář 2009, 12:25

Ahoj Simi.

a nevysadila jsi rychle nějaké prášky, např. kortikoidy? Vím, že při rychlém vysazení kortikoidů můžou bolet klouby.
Danule

Příspěvekod Danule » 21 zář 2009, 16:37

Danule tak snad už ti ty výsledky poslali, abys věděla na čem jsi ;) a mohli jste se začít snažit o druhé mimi.
Akorát mě překvapuje jak strašně rychle mi roste bříško :o

Tezi, výsledky mi ještě neposlali, ale volala jsem tam a mluvila s primářkou a ta mi řekla, že všechno je v pořádku, že ani ta dlouhodobá léčba se na mě nijak nepodepsala. Jen mi řekla, že v jednom testu mi vyšla "trombofilní mutace"...málem jsem se zkácela, když jsem ten název slyšela

:o :o ,ale vysvětlila mi, že je to při crohnovi normální, že je to zvýšená srážlivost krve a tudíž vyšší riziko potratu, ale že pokud mě budou hlídat na hematologii, tak by to mělo být v pořádku..takže zítra si jdu pro žádanku na tu hematolku, abych to měla co nejdříve hotové a pak snad už... :D :D ..jen mám teď trošku obavy, aby se mi náhodou při porodu neudělala nějaká sraženina a nezpůsobila nějaké komplikace..no, snad to bude všechno dobré..
buď ráda, že ti roste bříško, aspoň vidíš, že prcek roste..
tezi

Příspěvekod tezi » 21 zář 2009, 17:54

Simi z bolesti kloubu neporadim, protoze nemam zadne zkusenosti.
Danule neboj na hematologii ti urcite reknou co a jak. Trombofilní mutaci mám taky, zjistili to hodně pozdě a ještě mi testy nechával dělat doktor z gastra. První dcera byla extrémně hypotrofické miminko + jsem měla 3 potraty. Teď už druhé těhotenství beru léky na snížení srážlivosti a je to naprosto bez problémů :) .
Ve čtvrtek jsem byla na ultrazvuku a dneska v poradně a všechno je v naprostém pořádku. Za 14 dní mě ještě čeká gastro, tak jsem zvědavá, ale cítím se skvěle, tak snad všechno bude v pořádku
Danule

Příspěvekod Danule » 22 zář 2009, 06:50

Tezi, stejně ti ale můžu říct, že psychika je pěkná potvora..první mimčo jsem potratila, nikdo nic neřešil, prostě zamlklé těhotenství..při druhém se mi sice rozjel crohn, ale o nějaké mutaci nikdo neměl ani páru a já taky ne a byla jsem snad i proto relativně v klidu..ale teď když vím, že mi více hrozí trombóza..ono je asi opravdu někdy lepší nic nevědět :D
Jinak ti moc držím palce ,ať ti všechno vychází na 1*..opatruj se a taky toho mimíska ;)
Danule

Příspěvekod Danule » 22 zář 2009, 17:13

Tak dnes jsem si byla na gyndě pro žádanku na dovyšetření na hematologii..vyšla mi totiž Leidenova mutace (heterozygot), tak prý kvůli tomu,aby mě ohlídali..Z gynekologie jsem odcházela s pocitem, že bych už nikdy raději neměla mít děti, protože mě dr. tak vyděsila, že jsem to málem vzdala :(
Prý že při tom, co mi zjistili na genetice mám být vůbec ráda, že můj syn žije a je zdravý..však já jsem převděčná,ale to druhé bych si stejně moc přála..Naštěstí na hematologii byla strašně milá starší sestřička a řekla mi, že mají nespočet maminek s tím typem genetické poruch a že se jí ješztě za tu dobu co se s tím potkává nestalo, že by některá nedonosila zdravé dítě...
Já fakt nevím, proč nás ti doktoři tolik stresují..jakoby toho člověk neměl v životě dost..
tezi

Příspěvekod tezi » 23 zář 2009, 06:15

Danule taky nechápu proč jsou někteří doktoři tak necitliví. Nemám teda tuhle mutaci, mám mírnější, ale problémů jsem měla dost a dost. Tak ti přeju, abys mohla co nejdřív otěhotnět a samozřejmě všechno probíhalo bez problémů a narodilo se ti zdravé miminko.
Na přístup lékařů, ke kterým chodím si vůbec nemůžu stěžovat. Když jsem se rozhodla pro třetí, tak mě všichni podpořili a vůbec neřešili to, že jsem nemocná, prostě mě jen víc hlídají ;) No dneska jdu do trombocentra, tak jsem zvědavá co mi tam pan profesor řekne, ale určitě jenom samé dobré zprávy
Zzuzza

Příspěvekod Zzuzza » 23 zář 2009, 08:23

Ahoj všem, jsem tady nová, ale ulcer.kolitidu mám již 5 let. Mám zdravého dvouletého kluka, ale u něho jsem v těhotenství nebrala žádné léky. Momentálně jsem ve 13.tt, beru pentasu 1-0-1 a mám hrozný strach, jestli to nějak neubližuje miminku. Z těch nervů místo abych přibívala na váze, tak pořád hubnu. Kolitida je zatím v klidu. ale obávám se, že z toho stresu se to zase rozjede. Jaké máte zkušenosti s pentasou v těhotenství? Dr. mi k tomu neřekl nic.
Danule

Příspěvekod Danule » 23 zář 2009, 08:41

Ahoj všem, jsem tady nová, ale ulcer.kolitidu mám již 5 let. Mám zdravého dvouletého kluka, ale u něho jsem v těhotenství nebrala žádné léky. Momentálně jsem ve 13.tt, beru pentasu 1-0-1 a mám hrozný strach, jestli to nějak neubližuje miminku. Z těch nervů místo abych přibívala na váze, tak pořád hubnu. Kolitida je zatím v klidu. ale obávám se, že z toho stresu se to zase rozjede. Jaké máte zkušenosti s pentasou v těhotenství? Dr. mi k tomu neřekl nic.

Ahoj, já mám crohna 17 let, mám zdravého skoro tříletého kluka..při něm se mi střeva strašlivě rozjely a brala jsem kvantum léků..naštěstí je malý zatím naprosto v pořádku..teď se pokoušíme o druhé mimčo a beru Pentásu 2-0-2..můj bývalý doktor i současná doktorka se shodují na tom, že Pentasa je snad jediný lék, který je v těhotenství povolený. Takže se nestresuj!!!!!, to ti opravdu neprospívá a dávej na sebe a miminko pozor.Hlavně se fakt neboj, už jsi ve druhém trimestru a i kdyby se ti náhodou střeva ozvala, doktoři už můžouo nasadit léčbu, která ti pomůže a miminku neublíží. Držím ti palce a hlavně klid!!! :) ;)
Zzuzza

Příspěvekod Zzuzza » 23 zář 2009, 09:59

DANULE - díky, aspoň trošku jsi mě uklidnila. Já mám hlavně strach, jestli pentasa nemohla nějak ublížit při vývoji miminka. Ale když píšeš, že ji bereš taky a vlastně i víc a dr. ti ji povolil, tak bude snad všechno v pořádku. Ono to holt vždycky bez léků nejde. A vysadit úplně jsem se je bála, abych zase neměla rozjetý zánět.
GabkaH

Příspěvekod GabkaH » 23 zář 2009, 11:21

Já jsem taky brala během těhotenství hromadu léků,protože jsem měla 2x velký relaps UC. Kortikoidy jsem brala od 15tt a neklesla jsem pod 16mg Medrolu a Salofalk 2-2-2. 14 před předčasným porodem jsem měla infuzně dokonce 40mg kortikoidů a antibiotika. Naše holčička se narodila 2 měsíce před termínem a naštěstí se vyvíjela v pořádku. Dnes má 1 rok, je čiperná, vše dohání a je díky Bohu zdravá. Opravdu nejdůležitější je být psychicky v pohodě a vše bude v pořádku!