recepty vánoční cukroví
recepty vánoční cukroví
Dobrý den, je to 5 měsíců co mám diaknostikovanou Cronovu chorobu. Neustále řeším jídelníček, co mohu sníst a co ne. Nyní v předvánočním čase řeším, jak upéct vánoční cukroví např. linecké. Máte někdo zkušenosti a je to vůbec možné? Předem Vám děkuji za odpovědi. Jana
Re: recepty vánoční cukroví
Zdavím, bohužel nepíšete v jaké fázi onemocnění momentálně jste. Pokud jste v aktivní fázi, tak záleží na tom, jestli to budete tolerovat- nezbývá než vyzkoušet. V tom je tahle nemoc trošku na nic, protože to není jako u cukrovky: " vyřaďte cukr a bude vám líp". U nás je to neskutečně individuální. No a pokud jste v remisi (klidová fáze), tak tam ještě záleží na tom, jestli nemáte stenozující formu crohna, popř. jaký má stenoza (zúžení) průsvit, aby to tam něco neucpalo(třeba oříšky). Z vlastní zkušenosti mohu říct, že v mých začátcích, v akutní formě jsem na sladké ani neměla chuť. Půl roku po diagnoze přišla operace a resekce dvou zánětem postižených a notně zúžených částí střeva. Skončila jsem s dočasným vývodem. Z nemocnice jsem šla 17. listopadu, ale bylo mi konečně dobře. A na slova primáře do smrti nezapomenu: "teď jste zdravá a můžete jíst jako čuňe , neboť dodržování nebo nedodržování jakékoli diety nemá vliv na to kdy se ta mrcha vrátí. A že se vrátí, to víme. Vy můžete jen omezením stresu a nekouřením ovlivnit za jak dlouho". A já se tím od té doby řídím . Snažím se být v pohodě a jím vše. Takže za tři neděle od propuštění z nemocnice už jsem pekla a Vánoce si pěkně užila. Přeju Vám co nejklidnější dny a pokud jste v remisi a máte na to pečení chuť, tak se nestresujte a dejte si.
Re: recepty vánoční cukroví
Ahoj, díky za reakci na můj dotaz - vánoční cukroví. Můj zdr. stav: měla jsem průjmový průběh s příměsí krve a hlenu, 3 týdny v nemocnici (srpen), teď průjmy nejsou, jen mě občas někde píchne. Jsem na Pentaze a snižují mi Medrol (1tbl. za 4 dny). Dodržuji bezezbytkovou dietu. Můžu máslo na rohlíku (s dušenou šunkou a 30% eidam = mňam), ale tepelně upravené tuky bych prý neměla, proto mi vrtá hlavou, jak upéct aspoň linecké cukroví. Našla jsem recept, že místo 1/3 tuků se má nahradit jogurtem nebo zakysanou smetanou (ha ha, ta má také tuk a ten být tepelně upravený může?). No udělala jsem těsto bez cukru a jen s jogurtem a vznikla z toho gumová hmota, upekla jsem a uvidím, když se to zaleží (s marmeládou bez zrníček a slupek), zda se bude dát jíst. Byla jsem zvyklá jíst rozmanitečjší stravu než jen libové kuřecí maso. Ryby miluji (pstruh, mladý kapřík, z mořských ryb - pražma), zkouším tučnějšího lososa, uvidím. Ale co třeba takové krevety nebo mušle, a což taková chotnička? Máte někdo zkušenosti i s ostarními druhy ryb a mořských plodů? Měla jsem ráda i ostrou asijskou kuchyni, ale tu už asi neochutnám...chili papričky, zázvor, koriandr. Jen kurkuma na obarvení je prý vhodná. To mi připomíná, že nemám riskovat s mlékem, dobrá, ale co takové kovosové mléko? Jen kurkuma na obarvení je prý vhodná. Budu ráda, když mi sdělíte své poznatky, díky a přeji všem hodně zdraví. Jana
Re: recepty vánoční cukroví
ahoj, já jsem teď v remisi. Z prášků pouze Pentasu, probiotika a kys. listovou. Krevní obraz úplně ukázkový, CRP 0-1, železo v normálu a zbytek sledovaných parametrů taky. Ťuk, ťuk už 5 let a jím úplně vše. Vyhýbám se pouze glutamátu a umělým sladidlům (prý podle posleních výzkumů jsou jednou z mnoha možných příčin). Takže si vařím doma z "prvosurovin", žádné polotovary. V létě bylo i dost grilování- sem tam chilli paprička , maso jím všechno, zeleninu také, někdy i trocha alkoholu. Mořské potvory nejím, ale nejedla jsem nikdy. Nicméně pokud jsou čerstvé nevidím důvod proč ne. Na začátku onemocnění mi bylo samozřejmě ouvej, takže taky bezezbytkovka- vepř. na mletém kmíně, rýže, těstošky na 100 způsobů , ze zeleniny pouze vnitřní, žluté lístky jakéhokoliv salátu a nakládanou č. řepu, hodně mi pomohl tvaroh na slano(později i s česnekem nebo pažitkou), ale i na sladko- vzpomněla jsem si na školku šlehaný,půl bílý a půl s kakaem, ozdobené hroznovým vínem..... a pak piškoty, bez těch bych asi nepřežila . No a jak jsem psala posledně- od operace už vše, samozřejmě postupně. Vše je v hlavě- smířit se s nemocí, porovnat hodnoty, zjistit, že většina věcí jsou prkotiny, které lze bez problémů hodit za hlavu a jde to. Zkrátka úplně otočit. Podle toho jak znám sebe a postupně poznala i ostatní crohnaře- všichni jsme stejní vše musí být na 1* a nejlépe hned, pokud to není, tak se vztekáme.....tak přesně toho je potřeba se zbavit, práce neuteče. Přeju Ti ať na tohle příjdeš co nejrychleji a věř, že bude dobře a i ta asijská kuchyně Krásné Vánoce
Re: recepty vánoční cukroví
Ahoj, děkuji za povrbuzující informace. Dnes ráno najednou teplota 38 a začíná mi průjem, odpo jsem byla na sonu a je tam zánět na tl. střevě, ráno jdu s výsledky na gastro, takže je po pečení. Zřejmě Pentáza bez kortikoidů (které snižuji) neudrží stav v stabilním stavu (jak se doktoři obávali), ach jo, ach jo.....Přeji všem klidné svátky. Jana
Re: recepty vánoční cukroví
Tak to mě mrzí. Přeju co nejrychlejší zklidnění situace a pěkné Vánoce. Bude líp
Re: recepty vánoční cukroví
Moc děkuji za povzbuzující mail. Tak snad prý to byla jen střevní viróza (podle všech vyšetření), ale byla jsem z toho šíleně vyděšená. Už je mi zase lépe, ikdyž občas mě břicho pobolívá. Ale hlavně, že je pryč teplota a vodnatý průjem. Zítra se budu snažit si udělat dietní slavnostní večři. Rybí polévku, kapra v páře a dietní bramborový salát (brambory s jogurtem, kyselý okurek nahradím citronem atd.). Přeji ještě jednou všem v klidu prožité svátky. Jana
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů