Příspěvekod honza » 26 lis 2011, 17:26
Ahoj Vítku,
moc děkuji za mimořádně zajímavé příspěvky. Nepochybuji o blahodárných účincích půstu. Mám Crohna už 27 let a vyzkoušel jsem řadu tzv. alternativních léčeb, včetně hladovky - ovšem nikdy ne v tak důsledné formě, jak popisuješ (hladověl jsem nejvíce 5 dnů, ale i tak to mělo příznivé účinky). Tvůj přístup mě tedy inspiruje a na jaře bych chtěl delší půst vyzkoušet. Dále musím napsat, že řada tvých postřehů a zkušeností se shoduje s mými:
1. Úprava stravy - u Crohna jedna ze zásadních věcí, dobrá léčba si vyžaduje zásadní zásah do stravovacích návyků. Tvá úprava se pozoruhodně shoduje s mými zkušenostmi. Jeden čas jsem přešel i na vegetariánskou stravu, dnes mohu jíst skoro vše, aniž by mi to dělalo nějaké problémy, přesto co nejvíce omezuji např. rafinovaný cukr, konzervované potraviny apod. - Při průjmu se mi velmi osvědčilo nasazení tabletek z mořské řasy Chlorella.
2. Zeleninové šťávy - velmi dobré účinky na Crohna má též podomácku připravená šťáva z karotky a špenátu podle dr. Normana Walkera, podávaná nalačno.
3. Bylinné čaje - nejvíce mi pomohla mochna stříbrná, zmínit musím i meduňku lékařskou, měsíček či lnici květel. Takřka zázračné účinky se dostavily po pravidelném užívání kanadského bylinného přípravku INTRA, po zhruba pětiměsíčním užívání ve spojení s dietou a pravidelnými krátkými půsty doprovázenými čistěním organismu jsem mohl zcela vysadit kortikoidy i Pentasu.
4. Vytrvalostní běh - zní to asi poněkud šíleně, ale pravidelný vytrvalostní běh v mém případě výrazně dopomohl k redukci některých otravných projevů Crohna, jako je např. únava či deprese. Nemám na mysli extrémní dálky, denně běhám asi 5 km, jednou za týden 10-15 km. Chystám se na půlmaraton a snad někdy i maraton. Pokud člověk překoná úvodní nesnáze, pravidelný běh má ozdravné účinky a podle mého názoru je velmi vhodným doplňkem léčebné terapie, od pozdního podzimu do začátku jara jej lze nadto spojit s otužováním, pokud člověk vyběhne "nalehko". Netvrdím, že je to pro každého, v mém případě se ale běh osvědčil a stal se mi jakýmsi návykem a prostředkem k posilování organismu, který pak lépe dokáže vzdorovat nejen případným projevům Crohna, ale i různým infekčním onemocněním (které nezřídka dokáží Crohna "rozjet"). Začínal jsem velmi pozvolna, 1-2 km denně, důležité je vytrvat, tedy běhat pravidelně pět nebo šest dnů v týdnu. Když je pak člověk schopen uběhnout 10-15 km bez zastávky, organismus při této zátěži posiluje svou obranyschopnost a vytváří si prostředky k tomu, co bych označil jako "sebevyladění".
Nyní se tedy v mysli zabývám představou delšího půstu, který jsi popsal ve svém příspěvku. Pokusím se to probrat i s lékařem, k němuž chodím na kontroly přibližně jednou za půl roku, a doufám, že se mi podaří se k tomu odhodlat. Nemám sice už přes 15 let vážnější problémy, ale s příchodem podzimu či jara o sobě občas Crohn dává vědět - proto určitě stojí za to vyzkoušet, zda by delší hladovka nemohla pomoci zredukovat či snad jako v tvém případě zcela odstranit i tyto občasné projevy. Ještě jednou děkuji za inspiraci!