Pracovní uplatnění
Pracovní uplatnění
mohl by mi někdo odpovědět, prosím? Mám syna 20 let, ted mu zjistili crohna - středně těžké postižení. Chtěla bych vědět, jestli bude muset změnit zaměstnání - dělá dost fyzicky náročnou práci. Má někdo nějaké zkušenosti. Moc díky
Osobně si myslím,že crohn má spiše psychosomatické příčiny.Je nutno se především vyvarovat stresú a dodržovat řádnou životosprávu.Pravidelný přisun stravy,spánek atd.Pokud je někdo v práci nějak stresován,nadměrné úkoly,problémy s vedoucím či dělá práci,ke které má zjevný odpor či antipatii,měl by to nějak řešit.Fyzicky náročná práce,pokud není příliš nadměrná by vadit neměla pokud dotyčný není po operaci,tady bych již vážně uvažoval o změně.Např.já po operaci dělal asi měsíc těžkou práci a zdravotní stav se dost zhoršil.Tak to jsou mé zkušenosti.
Vcelku je jedno, jestli člověk dělá nějako fyzicky náročnou práci, nebo je v kanclu. Múže být řemeslník, kterého jeho práce baví a je v pohodě a na druhou stranu múže v nemocnici skončit manažer, který žije neustále ve stresu a crohn to přestane snášet. Základ pro spokojený život s crohnem je dělat to, co dovolí a nesnažit se dokázat si, že člověk zvládne víc, neýž zdraví dovolí. Pak to většinou končí na JIPkách.