Stránka 1 z 1

Zanetliva strevni onemocneni a prirodni strava

Napsal: 12 dub 2010, 07:40
od honza_praha
Dobry den,

mel jsem sice pri serii nedavnych vysetreni stesti a Crohnova nemoc u me nebyla zjistena, nicmene v posledni dobe jsem v ramci studia metabolickych souvislosti vyzivy narazil i na nektera mene znama, nicmene overena, doporuceni lekaru.

Obecne se ma za to, ze nespecificke strevni zanety souviseji s vysokym pomerem prumyslove zpracovanych potravinovych produktu a nizkym pomerem prirodni potravy v nasi strave (viz Kohout a spol., Vyziva u pacientu s idiopatickymi strevnimi zanety, Jessenius, 2004, strana 25).

Ve snahach pochopit a vysvetlit, jak vypadala puvodni prirodni strava lidi zasel velmi daleko rakousky lekar Wolfgang Lutz (viz jeho kniha Zivot bez chleba, zatim nevysla v cestine, dostupna v nemeckem original Leben ohne Brot anebo v anglickem prekladu Life without bread od McGraw Hill, 2002).

Lutz (interni lekar, PhD v metabolismu a vyzive) doporucuje jednoduche pravidlo - snizit denni prisun sacharidu ve strave na priblizne 72 gramu, a pritom zachovat dostatek cerstvych potravin tak, aby se telu dostavaly vsechny potrebne vitaminy a mineralni latky.

S timto typem stravy pozoroval u svych pacientu zlepseni celkoveho zdravotniho stavu a ustup symptomu zanetlivych strevnich onemocneni (vcetne Crohna ci kolitidy). Vysvetluje to mj. tim, ze prave takove slozeni stravy je zrejme velmi podobne nasi puvodni prirodni strave.

Dale lze doporucit uplne vyrazeni lepku, soli, potravin s chemickymi aditivy (tzv. ecka, barviva, stabilizatory, konzervanty, dochucovadla, emulgatory) - ani tyto latky se v nasi prirodni strave nenachazely.

Shodou okolnosti ja sam jim prirodni nizkosacharidovou stravu, a mohu vrele doporucit vsem, kdo se skutecne zajimaji o to, jak a proc jist.

Dalsi moznosti je tzv. selektivni sacharidova dieta (podobna strave navrzene panem Lutzem).

Drzim palce,

Honza