Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
Kajulka
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Kajulka » 18 čer 2009, 11:47

Ahojky,
já fakt nechápu názory některých doktorů,to že těhotenství zakážou nebo řeknou,že to nedoporučujou,to považuju za dost neprofesionální.Přece když se člověk cítí dobře,nevím proč by do toho nemohl jít.Doktoři jsou snad od toho,aby pomáhali a ne deptali člověka.Jsem ráda LENINO, že jsi tady napsala to co říkál prof.Lukáš o Imuranu a biologické léčbě.Jeho slovo pro mě má váhu,zabývá se tady touhle problematikou celej svůj život,takže mu v tomto věřím a rozhodně se nebudu dalšího těhu bát:)))
Já jsem byla na genetice na VEveří,ale to až když jsem byla těhotná,žádnou krev mi tam nebrali,je jsem doktorce vykládala o rodinné amamnéze a ona si kreslila strom a pak z toho udělala závěr.
Danule
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Danule » 18 čer 2009, 12:30

Ahoj všechny, já jsem právě psala tak y prof. Lukášovi, přes nějaké stránky a on mi napsal to samé..že se s Imuranem dá otěhotnět i kojit..a doc.Zbořil z brněnské fakultní na to má stejný názor..moje dr. mi včera řekla, že samozřejmě udělají všechno proto, aby to dobře dopadlo, ale že ona je spíše pesimista a byla by raději kdybych i to minimu Imuranu co beru, vysadila..teď mi volala a řekla mi, že termín genetiky mám na 29.7. ... pak nějakou dobu budu čekat na ty výsledky, potom 6 týdnů bez Imuranu a teprve pak se můžem začít snažit...a to mám v lednu nastupoval zpátky po metřské do práce....a co mám teď říct šéfovi???? Že si má za mě někoho hledat nebo ne?!??!? To je dilema jak ... :o :D
Kajulka

Příspěvekod Kajulka » 18 čer 2009, 13:17

Ahoj všechny, já jsem právě psala tak y prof. Lukášovi, přes nějaké stránky a on mi napsal to samé..že se s Imuranem dá otěhotnět i kojit..a doc.Zbořil z brněnské fakultní na to má stejný názor..moje dr. mi včera řekla, že samozřejmě udělají všechno proto, aby to dobře dopadlo, ale že ona je spíše pesimista a byla by raději kdybych i to minimu Imuranu co beru, vysadila..teď mi volala a řekla mi, že termín genetiky mám na 29.7. ... pak nějakou dobu budu čekat na ty výsledky, potom 6 týdnů bez Imuranu a teprve pak se můžem začít snažit...a to mám v lednu nastupoval zpátky po metřské do práce....a co mám teď říct šéfovi???? Že si má za mě někoho hledat nebo ne?!??!? To je dilema jak ... :o :D

a co může být horšího než když je doktor pesimista,to už snad nic,že?Já nevím,já bych asi do toho šla i s tím imuranem,někde sem četla,možná právě tady,že po vysazení se ta nemoc vrací rychle a je daleko horší,ale tím nechci strašit.Kam vůbec chodíš do Brna k doktorovi?
Danule

Příspěvekod Danule » 18 čer 2009, 19:30

No já jsem právě přešla od dr. z Uh.Hradiště, protže díky nim jsem dopadla v prvním těhotenství, tak jak jsem dopadla..úplně se na mě vykašlal a nechal mě chodit tři měsíce s průjmem a bolestma..když nevěděl co se mnou, šupl mě do Brna...no zaplaťpanbůh, protože tam mě dali do hromady a díky nim jsem teď v pořádku a můj Ondrášek taky..jinak chodím k dr.Husové do Bohunické fakultní.Je strašně fajn a věřím jí, že udělaá maximum, aby případné druhé těhu dopadlo líp než první..jen se taky divím, že mi chce vysadit i tu maličko dávku Imuranu..taky mám obavu, aby se mi ty střeva zase nerozjely, protože jsem četla, že akutní zánět je pro mimi horší než kontrolované étěhotenství s Imuranem...no nevím, uvidíme po té genetice..
lenina

Příspěvekod lenina » 18 čer 2009, 19:55

Mě příjde, že lékaři z menších měst a pracovišť nejsou v obraze.V letáku napíšou všechno,co se může vyskytnout.U Imuranu je napsáno,že je teratogenní (poškozující plod)-toto však platí pouze u myší,né u lidí.Dlouho trvá než zabere a dostane vás do klidu a je nevhodný ho vysadit před otěhotnění.To nejhorší,co se muže stát je,že se v těhotenství nemoc zhorší.Takže mi tento přístup všechno radši vysadit (z neznalosti) příjde nesprávný.Já sem v těhotenství brala kde co,nemoc se mi zhoršila,brala sem 40mg kortikoidů a dítě to nepoznamenalo.Hned po porodu byl čilej,žádný abstinenční příznaky.Radši ho kontrolovali a brali mu krev,ale všechno dobrý.

UC 2roky,ale zatim to docela ujde;-)
Danule

Příspěvekod Danule » 18 čer 2009, 20:53

Já třeba chápu, že mají strach , aby ty léky mimčo nepoškodili, ale já mám zase obavy, ž ekdyž je vysadím, crohn se mi rozjede a pak už se můžu s nějakým snažením o to duhé rozloučit....no ale můžu já radit doktorům, co a jak?? Vím, že je moje dr. raději opatrná, ale taky vím, že je na tom spousta žen daleko hůř a přece se jim to povede i přes ty léky...jenže je fakt, že s mojí štěstěnou by se to na tom maličkém nějak podepsalo a to bych vážně asi neunesla :( teď s tím stejně nic nenadělám, musím počkat na tu genetiku v červenci a pak se rozhodnu co dál..tak se mějte moc hezky a opatrujte se..
mishelka.d

Příspěvekod mishelka.d » 18 čer 2009, 21:44

ahoj. chtěla bych se zeptat....přítel má crohnovu nemoc a plánujeme miminko. Může ji miminko zdědit po otci? a jaká je asi pravděpodobnost? Moc děkuju. Misha
Danule

Příspěvekod Danule » 19 čer 2009, 07:23

ahoj. chtěla bych se zeptat....přítel má crohnovu nemoc a plánujeme miminko. Může ji miminko zdědit po otci? a jaká je asi pravděpodobnost? Moc děkuju. Misha
http://www.crohnovanemoc.cz/on-line-por ... otazy.html
Ahoj, zkus se mrknout na ty to stránky, jsou tam na nich nejčastější otázky ohledně crohna a je tam i on-line poradna, na kterou můžeš vložit svůj dotaz. Myslím si, že by bylo dopbré, abyste podstoupili genetické vyšetření. Tam by se mělo zjistit, jak velká je pravděpodobnost, že mimčo zdědí po tatínkovi crohna

tezi

Příspěvekod tezi » 19 čer 2009, 11:54

Zdravím, můj doktor taky raději imuran vysadil před těhotenstvím Mě už jednou snižoval dávku, protože tu co jsem měla byla moc vysoká a bylo to v pohodě a teď věřím tomu, že to bude v pohodě taky. Za měsíc jdu na kontrolu a potom bychom se chtěli začít snažit :)
Danule

Příspěvekod Danule » 19 čer 2009, 15:40

Zdravím, můj doktor taky raději imuran vysadil před těhotenstvím Mě už jednou snižoval dávku, protože tu co jsem měla byla moc vysoká a bylo to v pohodě a teď věřím tomu, že to bude v pohodě taky. Za měsíc jdu na kontrolu a potom bychom se chtěli začít snažit :)

Tezi a ty jsi byla také na té genetice? A kolik jsi brala toho Imuranu? Já právě jen 50mg denně a i sama dr. mi řekla, že taková dávka má spíše účinek jak placebo, nežli jako lék :D ..jen nevím, jestli by nebylo rozumnější tak nízkou dávku ponechat..no nemůžu dělat nic jiného než jí věřit, že to dobře dopadne..
tezi

Příspěvekod tezi » 21 čer 2009, 12:54

Daneul na genetice jsem byla asi před 2,5 lety, to už jsem brala jenom 50mg, (začínala jsem na 100mg a brala jsem je asi jenom 3 měsíce ;) ). Řekli, že s imuranem není vůbec žádný problém a klidně ho můžu brát. Mě doktor vysadil imuran z jednoho jediného důvodu a to, že už mám za sebou 3 potraty, tak nechce riskovat a aspoň první 3 měsíce mě chce nechat bez něho.
Teď jenom uvažuju, jestli do toho mám jít už tento měsíc, to bude v půlce cyklu 6 týdnů co neberu imuran, nebo mám ještě měsíc počkat.
JanaW

Příspěvekod JanaW » 22 čer 2009, 12:50

Ahoj holky, náhodou jsem natrefila na tuto stránku. Jsem v 19. tt. V roce 2001 mi diagnostikovali crohna. Od roku 2003 jsem bez léků a vlastně i bez doktorů. Nezodpovědně jsem vše hodila za hlavu, protože jsem neměla jediný problém. Teď jen doufám, že těhotenství nevyvolá nějaký problém. Moc všem těhulkám gratuluju a přeju hodně štěstí. Jana
Kajulka

Příspěvekod Kajulka » 22 čer 2009, 14:17

Ahoj holky, náhodou jsem natrefila na tuto stránku. Jsem v 19. tt. V roce 2001 mi diagnostikovali crohna. Od roku 2003 jsem bez léků a vlastně i bez doktorů. Nezodpovědně jsem vše hodila za hlavu, protože jsem neměla jediný problém. Teď jen doufám, že těhotenství nevyvolá nějaký problém. Moc všem těhulkám gratuluju a přeju hodně štěstí. Jana
Tak to teda ani nevím co na to říct,snad jen,že je to fakt hodně nezodpovědný,tobě klobouk dolů,já bych takovou odvahu neměla...
Danule

Příspěvekod Danule » 22 čer 2009, 18:25

Jančo, já jsem neměla problémy 14 let...byla jsem taky bez léků, ale na kontroly jsem chodila. Ve 4.měsíci těhotenství se mi střeva ozvala a skončila jsem v Brně-Bohunicích na metabolické JIP..museli mi zavést kanylu na umělou výživu..měla jseem ji přišitou pod klíční kostí, protože jsem měůla tak rozpraskané žíly, že nebyla jiná možnost...10 dnů jsem nic nesměla jíst, jen do mě valili tu umělou výživu...byla jsme tam měsíc a dnes vím, že pokud bych ještě jednou otěhotněla,tak už nechci zažít to co při prvním prckovi...nechci tě strašit, ale chrohn je hrozně nevypočitatelný a hlavně "nikdy nespí"...ale držím ti palce, ať je všechno OK..
JanaW

Příspěvekod JanaW » 23 čer 2009, 12:42

Ahojky, já jsem vlastně nikdy pořádně problémy ani neměla,. Střevní ani na začátku. Měla jsem jen píštěl nad konečníkem a po operaci se nehojil. Tak jsem zajela do Prahy k doc. Lukášovi a najednou to šlo.
Asi bych měla nějakého lékaře navštívit. Moc Vám děkuji za odpovědi. Jana