Ahojky,
imunosupresiva a něco s Mesalazinem (Asacol, Pentasa,...) tu berou skoro všichni. Ve srovnání s kortikoidama to nemá prakticky žádné vedlejší účinky. Jsou sice lidi co si na imunosupresiva (imuran) stěžují, ale jednak jich není mnoho a jednak ty potíže nebývají zásadního rázu (opět ve srovnání s kortikoidy). Já osobně to beru s drobnou přestávkou cca 8 let (uf, to to letí...) a jsem celkem v pohodě. Přiznám se že žádné vedlejší účinky nepozoruju. Samozřejmě vždy zůstává otázka jak by mi bylo kdybych to nejed. I to jsem si vyzkoušel a po čase jsem se pokorně vrátil pojídání pilulí. Jak jsem tak sondoval tak spousta z nás si prošla obdobím kdy jim bylo lépe a "rozhodli" se na léčbu vykašlat... no a do půlroku či do roka byli ve špatném či horším stavu zpět u doktora.
Jinými slovy účinky jsou prakticky nepzorovatelné dokud léčbu nepřerušíš...Pak zjistíš že ono to asi opravdu pomáhá a že bez toho by Ti mohlo být hůře...
Ber tohle jenom jako můj osobní laický názor. Jsem "jenom" pacient. Každý může léčbu snášet jinak.
Souhlasim, i kdyz se mi podarilo celkem uspesne absolvovat 6 let uplne bez leku. Stav byl celkem stabilni. Ted jsem se bohuzel musel opet podrobit terapii - objevila se mi pistel. Podarilo se to zastavit. Doufam, ze na delsi dobu.
Ahoj,VieraA teď nějaké novinky ze mého léčení:
Po měsíci léčení Imuranem se u mě neobjevily žádný drastický výkyvy(kromě tý únavy a rýmy, co trvá a trvá...). Ale po tom měsíci... Opravdu znenadání (každý týden kontrola) se to obrátilo přesně naopak - krutej nedostatek bílejch krvinek, zvýšení sedimentace a CRP... No prostě začlo to fungovat po svým. Takže pan doktor počká ještě týden, jestli se mé (jinak zdravé... až na tu hlavu) tělo nezmotoří a hodlá nasadit kortikoidy. Ale ty já nechci!!!!! Člověk bojuje, aby shodil kila, beďáry, strie se mu zacelujou, tváře splaskávají a ono tohle.
Co dělat? Poradíte???![]()
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů