Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
Jana B.
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Jana B. » 02 dub 2010, 14:02

Gratuluji obou novopečeným maminkám :) Užívejte si miminka a ať je všechno dál v pořádku 8)
Danule
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Danule » 06 dub 2010, 19:07

Ahoj holky, Tezi a Zzuzze moooc gratuluji k miminkům a už vám i docela závidím, že to máte za sebou ;) Já jsem začala 28.tt a už si připadám jak velryba :D :D :D Každý kdo vidí moje obrovské břicho,nechce věřit,že nečekám dvojčata.... Přibrala jsem 13kg a moje gynekoložka se na mě vždycky dívá jak na nějakého exota...vím,že to není zrovna málo, při prvním synovi jsem nabrala 7kg,ale jen díky tomu,že jsem měla pěkně rozjetého Crohna a většinu těhotenství jsem proseděla v křečích na WC..Můj prvorozený se narodil skoro o měsíc dřív a vážil 3,350...jsem zvědavá,kolik bude mít druhý "mrňousek".....takže si to nynější těhu nááááramně užívám a snad jediná doktorka,které moje kila vůbec nevadí,je má dr. na gastru..Jinak čekáme druhého chlapečka..my ty holky prostě neumíme dělat :D Ale co,hlavně že jsme oba zatím v naprostém pořádku a věřím,že už to tak i zůstane!!! Tak se všechny maminky i nemaminky držte a užívejte si jarního sluníčka..pa pa
tezi

Příspěvekod tezi » 07 dub 2010, 09:36

Jani, Danule díky
Danule neboj, rychle ti to uteče a budeš v náručí držet miminko. Jinak manžel se chlubil, že umí dělat jenom holky a vidíš, povedl se nám kluk :D A kila neřeš. U mě je neřešil nikdo - přibrala jsem za celé těhu 17kg a kdyby mi někdo řekl jen půl slova, hlavně nějaký doktor, tak bych mu teda pěkně vysvětlila ;) .
Jana B.

Příspěvekod Jana B. » 13 dub 2010, 13:10

Ahoj holky, tak pomalu končím 26 týden, příští týden jdu na gastro na sono a po dlouuuuuhý době jdu na kontrolu do gastroporadny, byla jsem tam na začátku a teď.. budu už ve třetím trimestru, takže se chci domluvit na snížení imuranu, nebo případném vysazení kvůli kojení, crohn je celou dobu v klidu, vůbec nezlobí a to jako dietu nedržím, naopak papkám všechno co najdu ;) , zelenině se nevyhýbám a ani luštěninám.
Miminko přibírá krásně, máme dokonce o něco víc, než bychom měli mít, tak už se na tu moji vysněnou holčičku moc těším. Měla jsem problémy s tvrdnutím břicha, ale zvedli mi dávku magnézia a zjistili, že máme nějakou infekci, či zánět dole, tak jsem dostala antibiotika a je to v pořádku, bála jsem se, že se malá dere na svět dřív, tak jsme jeli na pohotovost :blackeye:
Už se moc těším, až tu moji lásku budu mít u sebe a hlavně až uvidím, že je přes to všechno co do sebe cpu za prášky, zdravá!!!! :) Tak hodně zdravíčka, jak pro těhulky, tak pro čerstvé maminky!!!
Danule

Příspěvekod Danule » 14 dub 2010, 19:02

Ahoj holky, tak jen píšu nový poznatek z kontroly na gyndě...jsem 29tt a přibrala jsem 13kg..vím,že to není zrovna málo,ale zase takovou tragédii v tom nevidím..narozdíl od mojí gynekoložky, protože mi nasadila dietu!!! Pít můžu max. litr tekutin, žádné polévky, ovoce ani zeleninu a od všeho co sním, tak pouze poloviční porce!!!! Do příště mi povolila přibrat max. 1kg, tak jsem jí jen řekla, že teda nevím,jak to mám udělat,že už teď se mi toho do žaludku stejně moc nevejde, protože moje obrovské břicho mi ho pěkně utlačuje......já to fakt nechápu...než by byla ráda, že tentokrát je všechno v klidu a v pohodě,tak mě takhle stresuje..až by se mi chtělo napsat, že je to normální krá.. :x
Za 14 dnů jedu do Brna na kontrolu na gastro, tak uvidím co mi řeknou tam a pokud v tom neuvidí nějaký problém, tak rozhodně žádnou drastickou dietu držet nehodlám!!!! Takže vám všem přeji pohodové těhulkování i maminkování a ať vám miminka dělají jen samou radost :)
Leontýnka

Příspěvekod Leontýnka » 15 dub 2010, 11:16

Ahojky Danule,no tak to docela koukám na to co ti doktorka řekla a jsem docela dost v šoku.Proč jako už nesmíš přibrat?Ani nevím,jaký máš teď průměh crohna,ale já když byla těhotná,nebyla jsem tedy na žádné medikamentozní léčbě a v remisy,ale přibrala jsem 22 kg a absolutně nikomu to nevadilo.Řekla ti tvá doktorka proč nesmíš už přibrat?To jsem z toho fakt jelen.Každopádně ti držím pěstičky,tobě i mimískovi,ať jste fit.papa

Křiklánová Pavlína
Jana B.

Příspěvekod Jana B. » 15 dub 2010, 11:21

Ahojky Danule, tak tomu teda nerozumím, proč ti nasadila dietu,navíc všude píší, že dieta v těhotenství není vůbec, ale vůbec vhodná, takže já bych se vzbouřila... Ty kila stejně jdou rychle dolů po porodu... Já jsem teda v 27 týdnu a přibrala jsem cca 8 kilo, ale to je tím, že já byla vždycky vychrtlina s dobrým spalování.... No tak uvidíš co ti řeknou na gastru, ale myslím si, že v tom problém neuvidí... Tak ahojky..
Danule

Příspěvekod Danule » 16 dub 2010, 19:50

Ahoj holky, jsem ráda, že na to máte stejný názor jako já....taky to nechápu...crohna mám naprosto v klidu, všechny výsledky v pořádku, tak nevím co po mě vůbec ta doktorka chce...kašlu na to, žádnou dietu držet nebudu..nepřejídám se a jsem opravdu šťastná, že alespoň toto moje druhé těhotenství je tak bezproblémové..však těma kilama mimčo neohrožuju(alespoň doufám) a shazovat si to budu muset stejně sama, tak nevím o co jí jde..asi jí nezapadám do těch jejích slavných tabulek :D :D , podle kterých jsem na horní hranici s váhovým přírůstkem...no a co...hlavně, že jsme s mimískem oba v pořádku,ne? Tak se mějte hezky a díky za podporu ;)
tezi

Příspěvekod tezi » 18 dub 2010, 16:35

Danule taky tvoji doktorku nechápu. Já teď přibrala 17kg a nikdo mi nic neřekl a to jsem poslední 3 týdny nepřibrala už nic. Asi bych se nestresovala dietou a jedla normálně dál.
Já se mám dobře, doma docela zvládám. Akorát ta nejstarší je teď pořád nějaká nemocná. Vojtíšek je moc šikovný. Už začíná pás koníky a krásně přibírá. Kontrola na gastru mě čeká na začátku května, tak jsem zvědavá co mi tam doktor řekne :)
Dani

Příspěvekod Dani » 20 dub 2010, 06:31

Danule: také tvoji doktorku nechápu. Já při prvních 2 těhu přibrala pokaždé 20 kg a nikdo mi nic neřekl - upozorňuju, že v té době jsem byla ještě zdravá. Při posledním jsem na enterální výživě zhubla 10 kg (stále jsem jim říkala, že mám hlad, ale jen mě uráželi, že prý můžu kousat tabletky....), štěstí, že mě na ní nenechali až do konce těhotenství, ale jen měsíc... Pak jsem to dohnala, ale ve finále při porodu jsem měla o 1 kg víc než před otěhotněním. A to se jim zase zdálo málo :) , v doktorech se nevyznáš... Takže bašti, na co máš chuť, pokud tě to nezlobí a hlavně ať jsi ty i mimi v pořádku.
Oliii

Příspěvekod Oliii » 23 dub 2010, 09:09

Ahojky holky
nemám sice crohna ale ulcerozní kolitídu ale chtěla bych se vás zeptat kolik prášků jste brali v těhotenství mě se UC rozjela na začátku těhotenství kvůli umrtí maminky dr mi předepsal pentasu 500mg 4x1 + 1 čípek pentysy 1000mg večera a prednison nakonec se vše upravilo a já přestala mít problémy prednison jsem už brala jen půlku bohužel se mi to ted zase zhoršilo jsem ve 23tt a dr mi zvyšil leky na 4x2 pentasy + čípek pentasy to jeden den pak 3x2 pentasy a čípek ale když jsem to snížila na 5x1 pentasy denně zase seto zhoršilo neím zda miminku velké davky mesalzinu moc neubližují a proto jsem chtěla vědět jaké davly jsem měli v těhu vy a jak to zvládalo miminko. Mám se dát do klidu ale ono to moc nejde protože mám strach o mimi loni v červenci jsem potratila v 17tt a poté se mi tahle nemoc rozjela tak chápete že na klidu to nepřidá děkuju
Danule

Příspěvekod Danule » 24 dub 2010, 09:33

Ahoj Oliii, já jsem při prvním těhotenství skončila v nemocnici na kapačkách, kortikoidech a ještě na další spoustě léků a syn je naprosto v pohodě a zdravý..jsou mu tři roky a je to fakt zlato :) Teď jsem ve 30tt, užívám 2-0-2 Pentasu a všichni doktoři mě ujistili, že Pentasa je snad jediný lék, který v těhotenství neškodí. Takže se neboj, určitě tvůj doktor ví co dělá !!! Vím, že je to těžké, ale při crohnovi i při kolitidě je stres nejhorší věc, která nám fakt hodně ubližuje..snaž se opravdu dát do klidu a uvidíš, že ty i miminko budete v pořádku :) Je nás opravdu hodně s touto diagnozou a když si přečteš zdejší příspěvky, určitě ti to pomůže..hlavně po psychické stránce, protože spousta holek tady na tom bylo mnohem hůř ;) Držím ti palce,ať se ti bříško co nejdříve uklidní a můžeš si v klidu užívat těhotenství ;)
Jana B.

Příspěvekod Jana B. » 29 dub 2010, 14:09

Ahoj holky, tak mám za sebou poradnu na gastru po hodně dlouhé době. Dosáhla jsem toho, čeho jsem chtěla. Na poslední trimestr mi snížil imuran a týden před porodem ho můžu vysadit a na tři měsíce ho nebrat, abych mohla v klidu kojit. Pentasu mi řekl, že můžu vysadit už teď :D Bude to nezvyk brát jen jeden prášek denně :)
Ale zamotal mi hlavu s porodem, řekl mi, že v mém případě co se týče císaře ho přímo jako nedoporučuje, ale ani se tomu nebrání, že si to mám rozmyslet. Prostě to nechal úplně na mě, ale já si přece nemůžu říct, co chci, když nevím co je pro mě lepší??? Proberu to se svou gynekoložkou, ale ona není expert na crohna, tak nevím co mi poradí. Hlavně jako on to podal tak, že až budu rodit a bude to vypadat nějak komplikovaně, že by mohlo dojít k velkému poškození, natržení ...tak že mám mít císaře, ale to přece už je pozdě, když už budu mít stahy a tak, ne??? :?: :?: Tak z toho jsem taková rozpačitá, ještě mi řekl, že před porodem se mám přijít ukázat a promluvíme si o tom, tak uvidíme zda to stihnu, mám termín 23.7 a oni mají prvních 14 dní zavřeno ... Tak mi prosím poraďte, co si o tom myslíte, děkuju a přeju všem těhulkám pohodové těhulkování a maminkám pohodové miminka!!!
Oliii

Příspěvekod Oliii » 30 dub 2010, 11:23

Danule děkuju za odpověd snažím se být v klidu dokonce jsem byla utz a miminko je v pořádku ale střeva se ne a ne uklidnit stejně mi léky dochází tak jdu ke gastro tak uvidíme co mi řekne jen když jsem mu při zhoršení volala tak mi chtěl dělat rektoskopii no a to já teda nemusím kor ted když jsem těhu mám o to větší strach takže mi pro změnu tohle moc na klidu nepřidáva já se té kolitidy snad nezbavím kdyby to bylo aspon v remisy ale já krom měsíce a půl mám pořád problémy a už to bude rok tak nevím zda to taky není lékařem jen přece je to důchodce a možná netuší že jsou i jiné lečebné postupy atd
tezi

Příspěvekod tezi » 02 kvě 2010, 10:00

Olii doktor se určitě snaží udělat všechno, abys byla v pořádku ty i miminko ;) Vím, že máš strach, ale i přesto se snaž být v klidu a říkat, si že to s miminkem zvládnete.
U mě je stres taky vyvolává problémy a proto se snažím být v klidu a občas odpočívat, i když bych měla dělat něco jiného.