Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
Zzuzza
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Zzuzza » 10 led 2010, 21:24

TEZI - tak jsme na tom podobně, taky mě brzy čeká UTZ kolem 30.tt, momentálně jsem ve 29.tt a zítra jdu na KO, tak nevím, buď mě pozvě znovu nebo ho bude dělat zítra. Prcek v bříšku se taky pěkně vrtí, někdy to dost bolí někdy je to legrační. Nejhezčí je pohled na Honzíka, když ho prcek kopne do ručičky. To jsou vykulený očiska. :-)

Jinak já neměla screening v 1.trimestru, ale dělali mi tripla a ten jsem měla v pohodě.
tezi
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod tezi » 11 led 2010, 13:57

Zuzi to si tě spíš pozvou.
No já dneska končím 30tt. A měli jsme dneska po ránu krásné překvapení. Zatím nám doktorky na ultrazvuku říkaly, že to vypadá spíš na holčičku. No a dneska se z toho vyklubal chlapeček :D
Danule

Příspěvekod Danule » 12 led 2010, 20:07

Ahoj holky, tak jsem už 16tt a dnes jsem byla v Brně na kontrole s crohnem..moje dr. si pochvalovala, jak mám krásné výsledky a krásné bříško, ikdyž ho mám prý malinké,ale největší radost měla, když zjistila, že jsem přibrala 3kg :D :D Taky mě docela uklidnila, že když se crohn neozval doteď, tak že už by měl být klid..nejhorší jsou prý první tři měsíce, kdy se zvedají hladiny hormonů..tak snad to bude v pohodě..tak se držte a dávejte na své bříška pozor ;)
dasa.richter

Příspěvekod dasa.richter » 22 led 2010, 15:50

Ahoj, je mi skoro 30 let a jsem nováček s crohnem (diagnostikován cca před měsícem). Mám spoustu otázek, na které se jen těžko hledají odpovědi - na netu. V poradně mám vždy jako vymalováno a vždycky se doktorky zapomenu na něco zeptat. Už půl roku se snažíme s manželem o mimi. Byla jsem u ženského a ten mi teď těhotenství určitě nedoporučuje - medikován Prednison. Máte nějaké zkušenosti?
Anýsek

Příspěvekod Anýsek » 22 led 2010, 16:44

Ahoj holky, chodím sem už asi rok, ikdyž zatím jsem pouze ve stavu snažilky :) . Mám crohna už 10let a dřív to bylo s těhotenstvím hodně těžké, ale jak tu tak čtu, jste všechny hrozně silné a optimistické a to mi pomáhá překonávat ten strach z těhotenství s crohnem. Chci se zeptat, jestli jste některá měla s touhle nemocí i víc než jedno děťátko a jestli to všechno proběhlo v pohodě. Já se teda zatím hrozně bojím, jestli by malé bylo zdravé, jestli bych já byla v pořádku, abych se o něj mohla starat a tak. Ale věřím, že je nás hodně a odsouvat nebo se úplně vzát miminka, když to jen trochu jde je nesmysl. :) Děkuji
tezi

Příspěvekod tezi » 22 led 2010, 18:39

Danule tak super kontrola. A vím, že spousta doktorů má hlavně strach z období po porodu.
Daso spíš bych případné těhotenství konzultovala na gastu co oni na to. Hlavně záleží v jakém jsi stavu a jak u tebe Crohn probíhá ;)
Anýsku zrovna čekám třetí miminko. U první dcery jsem o Crohnovi nevěděla, ale je zdravá. Sice jsem problémy měla, ale ty se Crohna týkaly jenom okrajově. Druhá holčika je naprosto zdravá a celé těhotenstí i kojení do cca 1 roku jsem brala Pentasu 3x2 a Imuran 50mg a taky je naprosto zdravá a v pohodě. Teď čekáme chlapečka, termín mám za 2 měsíce a zatím je vše v naprostém pořádku. Roste tak jak má, těhotenství je ukázkové a Crohn je v klidu, ale ten mi dává pokoj téměř 4 roky ;) A pokud nebude žádný problém a budu všechno zvládat, tak uvažujeme ještě o jednom mimču :oops: Tak se neboj.
V úterý jsem byla na kontrole na gastru, tak všechno je v naprostém pořádku. Pan doktor byl taky moc nadšený, že jsem za tu dobu přibrala 11kg. Jediné v čem je problém, tak že mám nízkou hladinu železa, ale to není zase takový problém ;)
Danule

Příspěvekod Danule » 23 led 2010, 14:58

Dáši, možná by bylo lepší s těhotenstvím chvilku počkat, protože Prednison sám o sobě není nic moc ani pro náš organismus,natož asi pak pro mimčo.Ale určitě se nestrachuj, jednou to určitě bude možné a až nebudeš brát kortikoidy, budeš určitě i klidnější až otěhotníš :)
Anýsku, já mám crohna 17let, před třema rokama jsem porodila naprosto zdravého chlapečka.Ikdyž je fakt,že při prvním těhotenství jsem měla velké potíže.Teď jsem 17tt a všechno je zatím naprosto v klidu a v pořádku a já věřím, že to tentokrát tak i zůstane ;) Víš, myslím si,že strach není nejlepší rádce..před tímto druhým těhotenstvím jsem měla opravdu šílený strach a nemohla jsem se rozhodnout,jestli jít do druhého mimča nebo ne.Doktoři mi taky moc nepomohli, protože mě docela odrazovali..jenže někde uvnitř jsem věděla,že to druhé mimčo prostě chci a hotovo..moje mamka se zabývá výkladem karet a řekla mi,že těhotná budu,že bude všechno v pořádku a hlavně,že se ale musím zbavit strachu a obav,jinak že to nebude dobré ani pro mě ani pro mimi..jenže jak se zbavit obav, po tom všem, co jsem zažila,to už mi neporadila :D :D Nějak jsem ten strach dokázala potlačit a vidíš...všechno je v klidu..
Takže jediné co ti můžu poradit, snaž se v první řadě dát do pohody a věř doktorům..udělají to nejlepší pro tebe i miminko..myslím si totiž, že v dnešní době se zříkat mimča kvůli crohnovi, není to nejšťastnější řešení.Jednou by tě to mohlo moc mrzet.Takže pokud jsi po zdravotní stránce v pořádku, jdi do toho.opravdu to stojí za to!!!!! Budu ti mooooc držet palce a určitě dej vědět, jak pokračuješ v rozhodování :)
Anýsek

Příspěvekod Anýsek » 23 led 2010, 20:58

Moc děkuji Tezi a Danule :) , ani nevíte, co pro mě tyhle slova znamenají, doktoři sice uklidní, ale vlastní zkušenosti jsou nad zlato. Beru 100mg Imuranu a jsem pět let po operaci, ale mám crohna v klidu už třetím rokem, poslední testy byly v pohodě, takže je na mimi určitě nejvhodnější doba. Doufám, že se to brzy povede a budu vám moct sdělit své vlastní zkušenosti :) . Asi ale tedy taky nejdřív zajdu ke kartářce :D . Už léta vím, že klid a pohoda je nejlepší lékař, jenže dodržet to je někdy těžký. Jsem moc ráda, že jsem se dozvěděla pár pro mě moc cenných rad a už se moc těším, až budu patřit mezi vás maminky. Tak hlavně zdravíčko, ať jsou mimísci v pořádku :)
Jana B.

Příspěvekod Jana B. » 24 led 2010, 12:39

Ahoj holky, tak jsme s prďolou vstoupili do 16 týdnu, za dva týdny jdeme na tripple test a kontrolu, tak snad bude prcek vzorný a ukáže, co má mezi nožičkama :)
Holky, chci se zeptat, byly jste všichni na tom screeningu v 1. trimestru, jak se hledá ta nosní kůstka a projasňuje šíje? Mě sice dr. brala krev na Papp-a test tak jsem myslela, že bude následovat ten NT+ screening, ale neproběhl a já nenašla v ÚL, že by to tu někdo dělal a hlavně za pár dní už jsem prošvihla ten termín, dělá se to do 13+6 a dost mě to mrzí, protože přece jenom obavy, aby to bylo zdravý jsou :(
A jak jsem o tom bádala na netu, tak jsem našla jeden diskuzní web, kde to snad měla každá těhule, tak mě to mrzí, že už jsem mohla být trošku v klidu.... Takže budu doufat, že tripple testy dopadnou dobře, abych nemusela jít na amniocentézu...
Mějte se krásně a pohlaďte si bříška :)
Jana B.

Příspěvekod Jana B. » 24 led 2010, 13:36

Anýsku: Já mám Crohna asi pět let, (teda co o něm víme) co se týče těhotenství, vysadila jsem 3 měsíce před poradnou antikoncepci a pak v poradně jsem to doktorovi řekla, co bych ráda, šla jsem na koloskopii, enteroklýzu, sono a odběry krve a vzhledem k pěkným výsledkům mi doktor popřál hodně štěstí. :) Léky mi však nechal a to Pentasu 2x2 a Imuran 75mg ráno a 50 mg večer, to se mi sice moc nelíbílo, ale po prozkoumání internetu jsem se s tím smířila... Ničeho se neboj, holek s crohnem je hodně a kdyby ani jedna neměla mít miminko, tak to by byl osud hodně zlej, já jsem v 16 tt a zatím ťukťukťuk, vše je v pořádku i crohn, takže hodně štěstí!
Zzuzza

Příspěvekod Zzuzza » 26 led 2010, 20:52

Ahoj, tak jsem zase po nějaké době tady. Honzík je druhý týden nastydlý, tak jsem ráda, že si od něho chvilku odpočinu. Jsme pořád doma a už nevím, jak ho zabavit. Jinak já končím už 31.tt a v pondělí jdu na UTZ. Pak už budu chodit na kontroly po dvou týdnech a pak po jednom. No stolici mám pořád všelijakou, jednou celkem dobrý, pak zase na prd, ale křeče nemám a chodím tak max. 2x denně, tak to jde.
Simonice

Příspěvekod Simonice » 27 led 2010, 12:43

Ahoj holky, tak já jsem dnešním dnem také v 16.týdnu. Crohn je hezky v klídku. Teď v pondělí 1.2. jdeme na tripl testy,tak doufám,že bude všechno v pořádku,hned jsem objednala i 3D ultrazvuk,tak už se moc těšíme,budeme mít video i fotku. :-D a doufám,že i uvidíme co nám to tam roste,jestli holčička nebo kluk.. :-D jsem strašně zvědavá,nevydržím to na překvapení.
Jinak cítím už tak tři dny vždycky večer takové bublinky v břiše,jako když se prdí do vody a na netu jsem našla že to jsou už pohyby.. že bych je neměla cítit,když čekám první dítě,ale já je fakt cítím.. všechno hrozně prožívám,jako to těhotenství,moc moc se těšíme na miminko oba dva. Máme knížku,kde je popisovaný každý týden zvlášť,co je se jako zrovna děje,mě i miminku,tak vždycky předčítám :-D
Fakt jsem strašně šťastná,holky.
Jinak beru stále pentasu: 3x2 a imuran 50x0x50. Tak držim palečky holky ať je to všechno v pořádku. Pa pa zatim
Simonice

Příspěvekod Simonice » 27 led 2010, 12:49

Dášo,vim,že je bys to teď nechtěla slyšet,byla jsem stejná jako ty.. ale vydrž,až ti prendison vysaděj.. fakt. Já teda čekala rok,a pak ještě půl,než jsem otěhotněla.. snažili jsme se půl roku,ale nakonec se zadařilo. Crohn byl v klidu,tak mám i klidové těhu,kdybych ho měla rozjetýho,hrozila by mi třeba i operace a ta kdybych byla těhu,by nebyla možná.. a museli by mi mimi vzít.. tak radši Dáši počkej,opravdu se to vyplatí.. Vim,že je to hrozný,taky jsem to zažila a probrečela nocí,myslela jsem,že se semnou přítel rozejde,protože od kortikoidů jsem byla oteklá a hnusná.. ale pak se to všechno obrátilo k dobrému.. ťuk ťuk..
Držím palečky tobě i Anušce
Simonice

Příspěvekod Simonice » 27 led 2010, 13:02

Anýsek

Příspěvekod Anýsek » 31 led 2010, 19:05

Ahoj Jani B., doktorka mi říkala to samé, jedu tam příští měsíc, tak se s ní na koloskopii domluvím, sice ty přípravy předtím nic moc, ale mohlo by mě to uklidnit, když by to dopadlo dobře. Koukala jsem ještě jednou na ty starší příspěvky a zdá se, že holky na imuranu jsou v těhu celkem v pohodě. Ještě by mě zajímalo jaký byl porod. Zatím jsem četla, že normální porod a císař je tak 50-50, nevím co je lepší nebo horší, ale já na tom tedy s fyzičkou zrovna dobře nejsem. Teda vlastně jsem na tom hrozně od 15ti let jsem měla zakázané veškeré cvičení a po operaci už jsem nedělala vůbec nic, veškerý pohyb se omezil na dojíždění do práce a práci v domácnosti, takže se snažím dělat něco teď, abych po deseti letech nicnedělání porod vůbec zvládla. Problém je, že mám sotva 50kg a při cvičení hubnu. Aby ze mě pak místo těhotenství nebyla dokonalá modelka :D