Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
lenina
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod lenina » 15 úno 2009, 20:07

Jojo,kojim s Medrolem-po porodu sem brala 20mg,pak sem to snížila na 16mg.Nakej kloudnej názor sem se ale bohužel nedozvedela,na gastru mi muj doktor rek,ze to nechá až co reknou v porodnici a v porodnici mi bylo řečeno,at kojim,pokud mi to zdravotní stav dovolí.Ptala sem se nekolikrát a nikdo mi to vyslovene nezakázal.Tak já nevim,je to naprd,když neznáš argumenty odborníků.Už je beru dlouho,asi od 25tt...to je pul roku...to taky už je blbý,vid?K tomu jeste Asacol 3x3 a pentasu. A máš nekde tu studii od toho doktora???

UC 2roky,ale zatim to docela ujde;-)
johana
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod johana » 15 úno 2009, 21:14

Leni, ten dr. se jmenuje Thomas Hale, je pediatr a napsal několik knížek o madikaci a kojení. Podle něj by ten Budenofalk měl být ok, prý se vstřebává jen 10% a většina z toho zůstane v játrech. Dotaz k Medrolu jsem v jeho poradně nenašla...Chtělo by to tu knížku, ale kupovat ji kvůli tomu se mi nechce :-)

Zkusím to takto předhodit na kontrole v porodnici až tam ve čtvrtek půjdu, byla bych radši kdyby mi dal zelenou nějaký český pediatr ;)
lenina

Příspěvekod lenina » 16 úno 2009, 18:13

Tak sem dnes strávila 4 hodiny u doktora,udelal mi rektoskopii a nález špatnej,aktivní zánět do 30 cm a i dál.Takže s kojením konečná,doporučil mi biologickou léčbu-Humiru a nebo konskou dávku kortikoidů.Takže zkusim to první a budu doufat.Sem z toho všeho smutná,ale život musí jít dál.Hlavně aby malej přijal Nutrilon a chutnalo mu to.

johana

Příspěvekod johana » 16 úno 2009, 20:51

Leni, to mě mrzí, ale nesmutni, Nutrilonek můj synek hltal jak zjednanej, když bude mít hlad a mlíčko od mámy nebude, bude papkat i jiné. Dneska jsou UM dobrá, jen ta cena !
Držím palce, ať jde léčba v pohodě a nemoc uteče !!!
lenina

Příspěvekod lenina » 16 úno 2009, 21:01

Děkuju! Už sem mu ho uvařila a teda s tim problém nebude, ten si mlaskal,asi ani nepostřeh,že to neni maminky mlíko:-)Tak aspon to mi zvedlo náladu.

johana

Příspěvekod johana » 18 úno 2009, 18:53

Tak jsem dostala odpověď na to kojení s Budenofalkem z webu strevnizanety.cz, tak to dávám dál:

Dobrý den. S postupem Vaší gastroenteroložky souhlasím. Pokud je Vaše onemocnění dlouhodobě v klidu, tak je vysazení kortikoidů možné. Navíc by se Budenofalk ke dlouhodobé udržovací léčbě klidové fáze nemoci podle posledních doporučení Evropské společnosti pro Crohnovu chorobu a ulcerozní kolitidu užívat neměl. Pouze cca 1% účinné látky se z Budenofalku dostane po průchodu játry do krve v systémové cirkulaci a z tohoto 1% teoreticky může malá část steroidů proniknout do mateřského mléka. Vliv na miminko je tedy teoreticky minimální, ale vzhledem k výše zmíněnému je rozumné Budenofalk přesto vysadit a kojit bez jeho užívání.

Vaše poradna.

-------------------
Zaslaný dotaz:

Dobrý den,
Crohn mi byl diagnostikován před 4 lety, během mého prvního těhotenství. Miminko se narodilo v termínu a zdravé. Nyní jsem ve 37.tt, těhotenství bylo plánováno po dohodě s gastroenterologem, gynekologem, genetickou poradnou. Během celého těhotenství beru Pentasu 2-0-2 a Budenofalk (3mg)2-0-0, cítím se dobře, jím vše, KO v pořádku. Se svou lékařkou jsem dohodnuta, že Budenofalk po porodu vysadím a zkusím kojit, v případě potíží jej znovu začnu brát a kojení ukončím. Je vysazení kortikoidu opravdu nutné ? Samozřejmě bych miminku nerada uškodila, zároveň mám však strach z relapsu (ale kojení mě láká). Děkuji !

Takže to asi nebudu lámat přes koleno, zkusím vysadit a když to nepůjde, budu vědět že se dá kojit i s ním...
lenina

Příspěvekod lenina » 18 úno 2009, 21:02

Tak a jak se teda rozhodneš?Vysadíš ho?Jinak co sem si vzpoměla,co sem byla ted u doktora,tak prý mých 16mg Medrolu je pro kojení bezpečný a nevadí.Takže bych možná i raději nevysazovala.Každopádně držim palce,at to dopadne dobře!

johana

Příspěvekod johana » 20 úno 2009, 19:51

Leni, jo, risknu to a zkusím vysadit, pokud by to vypadalo špatně, okamžitě kojení ukončím a začnu zobat kortikoidy, kontrolu mám po šestinedělí, tak se pak domluvíms dr. jak dál.

Ptala jsem se ještě jednou v porodnici, volali mi k tomu pediatry a vyjádření bylo že buď kojení nebo kortikoidy, obojí nelze. Takže asi by to i šlo, ale chápu že pro dítě je lepší nezobat prášky nebo být na UM než se živit kortikoidama, třebas v minimálním množství...

No na dlouhé kojení to asi nebude, ale i kdybychom zvládli jen pár týdnů, budu na nás pyšná.

Jinak - včerejší noc jsem strávila v porodnici na oxytocinovém testu, měla jsem špatné monitory, miminku bouchalo srdíčko moc rychle, až 200 tepů a dr. se to nelíbilo. Všechno ale vypadá dobře a tak mě zase propustili, už jsem se bála že mi porod vyvolají. Doufám totiž že porod bude taková paráda jako se starším synkem :-)

Mějte se hezky, ozvu se jak jsme dopadli...
lenina

Příspěvekod lenina » 21 úno 2009, 22:12

Tak to je dobře,že je to v pořádku.Já bych tak ještě chtěla holčičku...jednou za pár let.Snad to bude možný.Ted je to fakt hrůza,at už mám vyšetření za sebou a zabere mi ta biol. léčba.Prcek je super po tom Nutrilonu,krásně spí a nebo porad kouká a v klidu si hraje v postýlce.Je to paráda.Tak dej vědět, držim moc palce!

helat

Příspěvekod helat » 22 úno 2009, 11:43

Ahojte,
já mám UC od svých 11 let. Nyní je mi 29 a před 2,5 měsíci (5.12.) se mi narodil syn Lukášek. Je to první dítě. Před těhotenstvím jsem měla dlouhou dobu od UC klid a nebrala jsem žádné léky, během těhotenství se kolitida začala ozývat, nejdříve jsem měla čípek Salofalk na noc a od 25tt užívám 3x1 tabletu Salofalk a čípek na noc. Poté se to zklidnilo. Teď asi necelých 14 dní se mi zase začly oběvovat hleny s vlasečnicemi krve, ale zatím bez průjmu (ťuk, ťuk). Chci se po víkendu objednat na gastro a prodiskutovat, jak dále, protože zatím plně kojím, a chtěla bych to zkusit udržet co nejdéle.
kackac

Příspěvekod kackac » 26 úno 2009, 20:46

Ahojky,omlouvám se,že vám se vstupuji,ale už se léčím 3r.na nespecifik.zánět tenkého střeva,za tu dobu mám výsledky stále stejný,ale musím brát nadále Pentázu,protože vyloučit ani potvrdit Crohna mě nemůžou......Teď jsem momentálně ve 34tt,blíží se už finále a já začínám mít stále větší starosti ohledně porodu,protože jsem viděla už déle v televizi,že paní rodila císařským řezem,neboť jí hrozilo protržení střev-měla Crohna a já to mám furt v hlavě,aby se mě něco takovýho nestalo,protože budu rodit spontálně.Moje dr mě toto vylučuje,že se to v mém případě stát nemůže,ale člověk nikdy neví......a ještě může se kojit mimi a brát Pentázu????Já celý těhot.pentázu brala,genetičky mě ujistili,že tyto léky ublížit nemůžou,ale i tak mám furt strach,aby bylo mimi zdravé.......opatrujte se a děkuji za odpověď.K.
johana

Příspěvekod johana » 27 úno 2009, 18:19

Ahoj Kačko, tohle téma už tu párkrát proběhlo - neboj se, v žádném případě není u Crohna automaticky indikován císař ! Myslím že naopak je pro rodičku šetrnější když rodí normálně, pokud nemá třeba píštěle apod., ale to by se s tebou dr. domluvila předem.
Prvního syna jsem porodila normálně a teď končím 39.tt a doufám že to půjde stejně hladce jako poprvé.
Taky beru Pentasu a chci kojit, snad to půjde.
Držím palce ať všechno jde jak má !
helat

Příspěvekod helat » 28 úno 2009, 11:45

Příští týden jdu na kolonoskopii. Na přípravu mám přípravek Fortrans s kterým se dá kojit. Jen nevím, jestli budu moci kojit po vyšetření v případě aplikace uklidnující injekce. Nemáte někdo zkušenost? Zjistila jsem dvě různé informace na netu: jedna je, že po 6 hodinách a dvou odstřikání po vyšetření se může už kojit a druhá je že 24 hodin po vyšetření by se nemělo kojit. Tak nevím, uvidím, až co mi řeknou na místě. Zatím se snažím udělat zásobu (odstřikávám a zamrazuji MM). Pro jistotu jsem i koupila nutrilon 1, kdyby to odstřikaného mléka bylo málo.
johana

Příspěvekod johana » 28 úno 2009, 14:20

Helat, s tímhle ti bohužel neporadím :?: , ale budu držet palce ať je všechno v pořádku !
kackac

Příspěvekod kackac » 01 bře 2009, 20:40

Ahojky Johanko,díky za odpověď,taky mě dr furt přesvědčuje,že se nemám bát,ale když jsem to viděla v té telce,tak mě to zůstalo v hlavě.Teda,tak se ti to pěkně blíží,já začínám 35tt,tak moc držím pěstičky,ať miminko je v pořádku a ty taky....co čekáte????Já jsem taky druhorodička a nějak mám z toho porodu hrůzu,člověk už ví do čeho jde,tak se na to teda vůbec netěším....ale kdo by se těšil,že....chichi....pá K.