Paleo dieta a Ulcerózní kolitída
Paleo dieta a Ulcerózní kolitída
Ahoj, má někdo několika letou zkušenost jako Petr Mára s Ulcerózní kolitídou, kdy se jí nemohl zbavit a následné nasazení Paleo diety?
Zajímaly mě vaše postřehy, ale spíše jen od lidích, kteří vyzkoušeli nebo jsou ochotni zkusit, je to strava bohatá na bílkoviny a tuky s vysazením sacharidů (nejí se obiloviny, brambory ani rýže a mléčné produkty).
Cpete se jen zeleninou + 400g masa denně a trocha ovoce.
(při této stravě se tělo přepne do podoby, kdy bere primárně energii z bílkovin a tuků)
Pokud Vás zajímá 18 měsíční zpráva Petra Máry, kdy byl s UC na Paleo, tak mrkněte na blog:
http://petrmara.posterous.com/vysledky- ... o-experime
najdete zde další 3 články na Paleo.
Nebo pořad ČT:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... 100091007/
Upozorňuji, že zastánci Paleo stravy tvrdí, že cholesterol zůstane v pořádku, mě se osobně zvedl po jednom měsíci na celkový cholesterol 6,5 což je vysoké riziko srdečních chorob. Ovšem tato norma ještě před několika lety byla jiná a hodnota 6,5 byla střední riziko.
Každopádně když budeme mít 1x denně maso a večeři nahradíme rostlinnými tuky ze semínek (slunečnice) nebo ořechy (ale asi ve fázi, kdy jste v klidu)
+ k tomu zeleninový salát, tak by mohlo být vše v pořádku.
Upozorňuji, že mě Paleo měsíčně vyjde na cca 6 000,- za jídlo, maso a zelenina je drahá, dělá to cca 200,- za jídlo za den
maso 0,5kg vyjde okolo 70 - 120 a zelenina s ovocem zbytek
poslední dobou se hodně rozjelo webů s tématikou Paleo, ale prosazují spíše neomezování se v sacharidech, ale pračlověk jedl stravu s minimem sacharidů.
Prosím, nekritizovat tuhle stravu pokud s ní nemáte blízké zkušenosti, vím je šílená a popírá dnešní medicínu, každopádně jak jde vidět Mára měl pozitivní výsledky.
Má s touto formou stravování někdo zkušenost nebo do ní hodlá jít?
Zajímaly mě vaše postřehy, ale spíše jen od lidích, kteří vyzkoušeli nebo jsou ochotni zkusit, je to strava bohatá na bílkoviny a tuky s vysazením sacharidů (nejí se obiloviny, brambory ani rýže a mléčné produkty).
Cpete se jen zeleninou + 400g masa denně a trocha ovoce.
(při této stravě se tělo přepne do podoby, kdy bere primárně energii z bílkovin a tuků)
Pokud Vás zajímá 18 měsíční zpráva Petra Máry, kdy byl s UC na Paleo, tak mrkněte na blog:
http://petrmara.posterous.com/vysledky- ... o-experime
najdete zde další 3 články na Paleo.
Nebo pořad ČT:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... 100091007/
Upozorňuji, že zastánci Paleo stravy tvrdí, že cholesterol zůstane v pořádku, mě se osobně zvedl po jednom měsíci na celkový cholesterol 6,5 což je vysoké riziko srdečních chorob. Ovšem tato norma ještě před několika lety byla jiná a hodnota 6,5 byla střední riziko.
Každopádně když budeme mít 1x denně maso a večeři nahradíme rostlinnými tuky ze semínek (slunečnice) nebo ořechy (ale asi ve fázi, kdy jste v klidu)
+ k tomu zeleninový salát, tak by mohlo být vše v pořádku.
Upozorňuji, že mě Paleo měsíčně vyjde na cca 6 000,- za jídlo, maso a zelenina je drahá, dělá to cca 200,- za jídlo za den
maso 0,5kg vyjde okolo 70 - 120 a zelenina s ovocem zbytek
poslední dobou se hodně rozjelo webů s tématikou Paleo, ale prosazují spíše neomezování se v sacharidech, ale pračlověk jedl stravu s minimem sacharidů.
Prosím, nekritizovat tuhle stravu pokud s ní nemáte blízké zkušenosti, vím je šílená a popírá dnešní medicínu, každopádně jak jde vidět Mára měl pozitivní výsledky.
Má s touto formou stravování někdo zkušenost nebo do ní hodlá jít?
Ahoj,
Mám UC 10 let. Zatím jsem měla dvě velké ataky s max dávkou kortikoidů, než jsem se v tom naučila chodit.
Já přímo zkušenost z Paleo dietou nemám, ale vlastně nějak tak podobně to praktikuji, když se u mě objeví první příznaky, tak vynechám sacharidy (žádně sladkosti, ani cukr) ale pečivo, brambory a obiloviny a rýži jím i když hlavní součást stravy je maso. Tuky používám živočišné a olivový olej nebo avocado... Taky vynechám nerozpustnou vlákninu (šlupky, semínka) ta mi vyloženě stav zhorušje.
Léčím se tak že užívám většinou přírodní produkty na podporu zažívání:
probiotika, rozpustnou vlákninu, čaj z mateřídoušky, česnek a hodně vitaminu C. K tomu ještě mutaflor a občas si zobnu pentasu
Teď se mi stav trochu zhoršil asi z velkého stresu, ketý jsem v poslední době zažila. Takže je důležitá i psychická pohoda, hodně mi pomáhá sport...
Každopadě ta dieta vypadá zajímavě možná vyzkouším
Mám UC 10 let. Zatím jsem měla dvě velké ataky s max dávkou kortikoidů, než jsem se v tom naučila chodit.
Já přímo zkušenost z Paleo dietou nemám, ale vlastně nějak tak podobně to praktikuji, když se u mě objeví první příznaky, tak vynechám sacharidy (žádně sladkosti, ani cukr) ale pečivo, brambory a obiloviny a rýži jím i když hlavní součást stravy je maso. Tuky používám živočišné a olivový olej nebo avocado... Taky vynechám nerozpustnou vlákninu (šlupky, semínka) ta mi vyloženě stav zhorušje.
Léčím se tak že užívám většinou přírodní produkty na podporu zažívání:
probiotika, rozpustnou vlákninu, čaj z mateřídoušky, česnek a hodně vitaminu C. K tomu ještě mutaflor a občas si zobnu pentasu

Teď se mi stav trochu zhoršil asi z velkého stresu, ketý jsem v poslední době zažila. Takže je důležitá i psychická pohoda, hodně mi pomáhá sport...
Každopadě ta dieta vypadá zajímavě možná vyzkouším

2 roky Petr Mára na Paleo a bez návratu UC, video a článek: http://petrmara.posterous.com/dva-roky- ... experiment
Re: Paleo dieta a Ulcerózní kolitída
Co mi tak zatim nejvice pomohlo - co se tyce jidla - bezlepkova dieta, bezlaktozova dieta, paleo dieta - všechno dohromady.
Idealne - rano michana vejce, naparena mrkev - do mekka, nutridrink
- svacina - nutridrink, doplnek Intra
- obed - maso - steak, varene hovezi, kureci prsa
- svacina - nutridrink, Intra
- vecere - bezlepkove ovesne vlocky ve forme kase se sojovym, nebo bezlaktozovym mlekem
Idealne - rano michana vejce, naparena mrkev - do mekka, nutridrink
- svacina - nutridrink, doplnek Intra
- obed - maso - steak, varene hovezi, kureci prsa
- svacina - nutridrink, Intra
- vecere - bezlepkove ovesne vlocky ve forme kase se sojovym, nebo bezlaktozovym mlekem
V první ředě chci říci že mám crona a né kolitídu ale něco jako paleo "whole 30" držím už skoro 2 roky . Je to s tím takové ani ani .Měsíc od začátku kdy jsem na tenhle tip stravy přešel sem šel jako vždy na biologickou při které dělají i odběry . poprvé od diagnozy (8let) sem měl zánět v normě. Naproti tom asi po půl roce přišel první problém a to se zůženou průchodností střeva kdy sem se prostě a jednoduše ucpal . Tehdát se to řešilo hospitalizací (jen sem ležel na kapačce a umělé výživě přesto že mi už druhý den bylo naprosto fajn) o nějaký měsíc později opraveno balonkovou terapií. Od té doby se to s největší pravděpodobností 2-3x opakovalo (pokud nešlo o jiný problém) ale to už jsem neřešil a prostě se šel vybl..... člověku se ulevilo a do druhého dne byl OK . Musím ale říct že se stravuji naprosto nevhodně alespoň z hlediska lékařů- kupříkladu můj jídelníček za minulé 2 dny :
Snídaně : 6ks míchaných vajec na přepuštěném másle s chilipapričkou
Svačina : polotučný tvaroh s medem a rozinkami
Oběd : (nebyl čas vařit a vymejšlet) 2 mrkve , půlka okurky , 2 rajčata , 2x černá ředkvička , 150g kvalitní šunky a kukuřičné placky. vše za syrova.
Večeře : Stejk s grilovanou zeleninou
Noční svačinka po návratu z fitness 0,5kg tvarohu s medem .
Snídaně : omeleta na Gí z 5ks se zeleninou a papričkama
Oběd : salát s tuňákem a sýrem
Zákusek : domácí pekelně ostří utopenci (člověk občas musí zhřešit a navíc nejsou tak hrozní beru špekáčky z lidlu zelí i okurky si nakládám sám)
Večeře : pečené vepřové se zeleninou (syrovou)
U TV : nakrájená mrkev a okurka s česnekovo tvarohovým dipem.
Abych doplnil. za ty 2 roky sem měl i pár úletů kdy se člověk nacpal třeba v místní pekárně koláčema muffinama nebo si dal po tůře smažáka v místní hospodě. tělo si na to za ten čas nějak odvyklo a i když mi nebylo vyloženě zle za zdravý stav bych to tedy nenazval. Mnohem víc než samotné cukry ale pozoruji že mi vadí rostlinné oleje . proto vše připravuji na sádle či přepuštěném másle (gí) . Tedy krom salátů kam si trochu oliváče pro chuť přidám.
Co závěrem. Na jednu stranu mi tenhle druh stravy prospívá a co je důležitější i chutná . Dokonce mám prospěšnost potvrzenou i krevními testy a polovičnímy dávkami léků než předtím. Na stranu druhou je tu čistě mechanický problém s průchodností který ale může bez problémů vyústit v život ohrožující stav . Zároveň nepochybuji že tahle strava zánětem poničená střeva dráždí což je ale opět mechanický problém. Jak z toho ven už nechám na vás já si svou cestu vybral.
PS: jistou míru podílu na zlepšení stavu může mít i fakt že jsem krom změny jídelníčku začal opravdu hodně sportovat.
Snídaně : 6ks míchaných vajec na přepuštěném másle s chilipapričkou
Svačina : polotučný tvaroh s medem a rozinkami
Oběd : (nebyl čas vařit a vymejšlet) 2 mrkve , půlka okurky , 2 rajčata , 2x černá ředkvička , 150g kvalitní šunky a kukuřičné placky. vše za syrova.
Večeře : Stejk s grilovanou zeleninou
Noční svačinka po návratu z fitness 0,5kg tvarohu s medem .
Snídaně : omeleta na Gí z 5ks se zeleninou a papričkama
Oběd : salát s tuňákem a sýrem
Zákusek : domácí pekelně ostří utopenci (člověk občas musí zhřešit a navíc nejsou tak hrozní beru špekáčky z lidlu zelí i okurky si nakládám sám)
Večeře : pečené vepřové se zeleninou (syrovou)
U TV : nakrájená mrkev a okurka s česnekovo tvarohovým dipem.
Abych doplnil. za ty 2 roky sem měl i pár úletů kdy se člověk nacpal třeba v místní pekárně koláčema muffinama nebo si dal po tůře smažáka v místní hospodě. tělo si na to za ten čas nějak odvyklo a i když mi nebylo vyloženě zle za zdravý stav bych to tedy nenazval. Mnohem víc než samotné cukry ale pozoruji že mi vadí rostlinné oleje . proto vše připravuji na sádle či přepuštěném másle (gí) . Tedy krom salátů kam si trochu oliváče pro chuť přidám.
Co závěrem. Na jednu stranu mi tenhle druh stravy prospívá a co je důležitější i chutná . Dokonce mám prospěšnost potvrzenou i krevními testy a polovičnímy dávkami léků než předtím. Na stranu druhou je tu čistě mechanický problém s průchodností který ale může bez problémů vyústit v život ohrožující stav . Zároveň nepochybuji že tahle strava zánětem poničená střeva dráždí což je ale opět mechanický problém. Jak z toho ven už nechám na vás já si svou cestu vybral.
PS: jistou míru podílu na zlepšení stavu může mít i fakt že jsem krom změny jídelníčku začal opravdu hodně sportovat.
Paleo dieta je velice dobrá věc, působí silně protizánětlivě.