Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
Jana B.
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Jana B. » 02 kvě 2010, 12:32

Oli, neboj se, Pentasa je opravdu snad jediný lék, který vůbec neškodí, i když ho máš docela velkou dávku... Jinak stres se opravdu podepisuje na našem stavu, při VŠ jsem dělala brigádu ve fastfoodu a tam to bylo jedno velký šílenství a nebyl měsíc, abych nebyla na pohotovosti s akutním vzplanutím... pak jsem šla pracovat do normálního zaměstnání, klid a pravidelná strava a o Crohnovi ani nevím :) Je jasný, že se člověk stresuje, někdy dokonce nevědomky... Pokud si nejsi jistá lékařem, tak si zkus domluvit konzultaci jinde... Já jsem ze začátku chodila do soukromé ambulance a měla často problémy a pak mě vzali do ústecké nemocnice, zrovna tam čerstvě otevřeli program pro pacienty s crohnem a jednak mi úplně změnili léčbu a jednak úplně jiný přístup a opravdu od té změny 100% zlepšení!!!
Danule
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Danule » 03 kvě 2010, 19:47

Jani B. já se léčím v Brně Bohunicích a tam mi při prvním těhotenství řekli, že crohn není indikací k císařskému řezu, ba naopak, pokud k tomu nejsou zvlášť vážné důvody, tak je pro střeva daleko lepší přirozený porod..tlačení při porodu střevům prý nikterak nevadí a navíc nehrozí riziko zavlečení infekce, do už tak nemocných střev..samozřejmě to záleží na aktuálním stavu maminky i miminka.Já mám termín 3.7. a určitě se porodu přirozenou cestou bránit
nebudu ;)

Oliii, máš pravdu kolitidy se nezbavíš
;) ..tak jako my tady se nezbavíme crohna...ale nevěš hlavu, mě dělali v 7 měsící těhotenství taky rektoskopii a navíc na mě v tom okamžiku hledělo asi 5 mediků... :D :D :D ...opravdu hluboký zážitek...ale bylo to ku prospěchu, takže jsem to překousla..Jinak u mě je stres 100%ním spouštěčem nemoci, takže se snažím za každou cenu zachovat klid a ničím se nestresovat..vím, že se mi to lehce radí, ale mám to odzkoušeno na vlastním těle..
Tak se všechny držte a užívejte si jaro!!!
Oliii

Příspěvekod Oliii » 08 kvě 2010, 10:13

Holky děkuju já se njak toho stresu ne ane zbavit mám to uvnitř cítím to ale prostě nejde mi to házet za hlavu. V prosinci mi náhle umřela maminka a od te doby jsem opravdu takový uzlíček nervu snažím se s tím vyrovnat ale nejde to prostě jak si na ni vzpomenu tak začnu uvažovat přemýšlet proč ...... Zatím zůstavám u starého dr ale po porodu asi změním protože se mi tam blbě dojíždí a z dítětem to bude ještě složitější chtěla bych do Zlína tam mi jezdí MHD to bych mohla i s kočárkem. Bohužel řidičák mám ale už strašně dlouho nejezdím a myslím že kdybych začala tak bych stres jen posílila :-(
Danule rektoskopii jsem se zatím vyhla doufám že se ji ještě nějaký pátek vyhýbat budu :-) ale u tebe to musel být opravdu silný zažitek to bych asi nedala

Holky nemáte třeba zkušenost s čínskýma bylinkama např trůn císařské milosti nebo chlorelou chtěla bych to vyzkoušet ted ale radši ne dokud jsem těhotná a pokud budu kojit ale pak bych chtěla třeba tu někdo máte s něčím pozitivní zkušenost
Leontýnka

Příspěvekod Leontýnka » 08 kvě 2010, 10:56

Ahojík Oli,chci jen přispět mou informací k té chlorele,jak jsi psala.Určitě je to moc dobrá věc,akorád ji při relapsu nedoporučují,musí být člověk v klidu.Obsahuje vlákninu,čistí člověka a to mi zrovinka teď nepotřebujem.Nevím jak na tom jsi momentálně,ale toto jsou mé získané info.Snad ti to pomůže.A drž se....

Křiklánová Pavlína
tezi

Příspěvekod tezi » 08 kvě 2010, 11:17

Oliii to dojíždění je za trest. Mám všechny doktory v Praze a už nějakou dobu bydlíme mimo. Proto jsem před rokem taky oprášila téměř po 10letech řidičák. Ale v žádném případě nedoporučuju začínat teď v těhotenství, spíš až se mimi narodí ;) Snad ti bude brzo líp.
U nás je všechno v pohodě. Děti zlobí tak nějak přiměřeně. Vojtíšek je zlatíčko a dokonce se i vyspím. A Crohn je v pohodě. Kontrola na gastru mě čeká ve středu
Jana B.

Příspěvekod Jana B. » 10 kvě 2010, 09:44

Ahoj holky, tak jsem to s tím, že o Crohnovi ani nevím, dost zakřikla.. :cry: Včera večer začalo takový píchání v břiše, tak jsem si řekla, že to zaspím, no a o půlnoci už jsem funěla v křečich, jak se ježek cpe potrubím (to nazývám, když mi jde něco přes ty moje zúženiny), smrtelný pot, zvracení, průjem, třesavka... Přítel byl z toho úplně hotový, už jsem si říkala, že pojedu na pohotovost, protože tak dlouho zle mi nebylo, ale přece jenom jsem se bála, abych nenarazila na nějakýho debila, co by mi něco píchl i když jsem už v 30tt..nebo že by si mě tam nechali a to je to poslední, co bych chtěla.. :?: Naštěstí, když jsem se totálně vyprázdnila, tak se mi udělalo dobře a po třech hodinách už jsem v klidu spala, ale bylo to příšerný :x Bylo mi hrozně líto té mé prdelky, ta si asi užila, celou dobu šíleně kopala, ale aspoń jsem věděla, že je tam a snad v pořádku, že ji to snad nijak neovlivnilo ta moje bolest... Dneska držím dietku a snad už to bude dobrý, ironií je, že podle všeho spoustěčem, co to spustil byl jahodový koktejl, co jsem si udělala a co si dělám docela často :o Tak ať se vám takovýhle příhody holky nestávájí a pěkný těhulkování a maminkování!!
Zzuzza

Příspěvekod Zzuzza » 13 kvě 2010, 20:57

Ahoj holky, jsem tady zase po delší době, abych vám řekla, že našemu Kubíčkovi budou už dva měsíce, je to zlatíčko s čertíkem v těle. Už taky ví, že u maminky v náručí je nejlépe. Dnešek dopoledne jsme strávili já, Honzík a Kubík ve školce. Měli tam zápis a děti si tam mohly hrát. Honzíkovi se tam strašně líbilo, tak jsem přihlášku vyplnila, i když jsme si mysleli, že si ho ještě rok necháme doma. 3 mu budou v červenci. Uvidím, třeba nakonec doma zůstane, jestli mi začne hned od začátku tahat všechny virozy a chřipky a bude to chytat i Kuba.
Jinak kolitida je jakž takž. Včera jsem vysadila tabletky železa, protože jsem zřejmě po nich měla dost řídkou stolici. Tak uvidím, jestli se to teď zlepší. Beru jen pentasu, jako celé těhotenství. Na kontrolu na gastro jdu příští pondělí, tak jsem na to zvědavá, ale žádné křeče nemívám, tak doufám, že to bude v pohodě. Honzíka si vezmu sebou a Kubíka mi pohlídá sestřenka. Se dvěma dětma se tam neodvážím, takhle je to kolikrát záhul :-)
Maruška21

Příspěvekod Maruška21 » 20 kvě 2010, 23:32

ahojky, chtela bych se zeptat na vas nazor. 5.let mam crohnovou chorobu, tet se s pritelem snazime o mimco a mam sileny strach ze se to nepovede.Kazdy den na to musim myslet..:(
Leontýnka

Příspěvekod Leontýnka » 21 kvě 2010, 10:03

Ahojky Maruško,nevím v jakém stavu se momentálně nacházíš.Já se chci jen podělit o svou zkušenost,taktéž mám Crohna 5 let,po operaci jsem měla klid a remisy přes 2 roky,čili jsem se rozhodla založit si rodinu,doktoři říkali,že není důvod nemít děti,takže pokud jsi v pohodě,dejte se do toho a Crohnem si absolutně nezatěžuj hlavu!

Křiklánová Pavlína
Maruška21

Příspěvekod Maruška21 » 21 kvě 2010, 12:08

Ahojky Maruško,nevím v jakém stavu se momentálně nacházíš.Já se chci jen podělit o svou zkušenost,taktéž mám Crohna 5 let,po operaci jsem měla klid a remisy přes 2 roky,čili jsem se rozhodla založit si rodinu,doktoři říkali,že není důvod nemít děti,takže pokud jsi v pohodě,dejte se do toho a Crohnem si absolutně nezatěžuj hlavu!

Křiklánová Pavlína
Maruška21

Příspěvekod Maruška21 » 21 kvě 2010, 12:24

Ahojky Leontýnko, žadnou operaci jsem jeste nepodstoupila. Beru zatim jen léky pentazu, imuran a budenofalk.V poslední době se cejtím dobre.Akorat mi dela problem zelenina. Jinak je to v poradku. Slyšela jsem ze skoro kazda zenska s crohnem ma porod císařskym.řez. co je na tom pravdy?Jinak děkuji za odpověd. :)
Danule

Příspěvekod Danule » 21 kvě 2010, 15:46

Ahoj Maruško, já mám crohna skoro 18let. Doma mám 3,5 letého chlapečka (zdravého a živého až moc ) a za měsíc mám termín porodu druhého prcka..První těhotenství docela špatné (co se crohna týče),ale tohle druhé je absolutně bez potíží. Užívám Pentásu 2-0-2, nějaké železo a kys. listovou, kvůli poruše krevní srážlivosti. Všechno je O.K. A o tom, žebysme měly rodit převážně císařem, jsem neslyšela..právě naopak. Mě doktoři tvrdí, že crohn není indikací k císaři,protože pokud se břicho operačně otevře, může se do už tak nemocných střev, dostat nějaká infekce a pak by to mohlo být ještě horší..Já se tedy normálnímu porodu rozhodně bránit nebudu :) Samozřejmě co doktor, to jiný názor a ono taky hodně záleží na stavu maminky a miminka..Hlavně se co nejmíň stresuj, to nám opravdu vůbec neprospívá!!!!!!! Držím ti palce, ať it to co nejdříve vyjde a můžeš si užívat bříško :) ;)
Jo a čerstvou zeleninu a ovoce taky vůbec nemůžu..teda můžu,ale ono to pak nestojí za to
:D :D
Maruška21

Příspěvekod Maruška21 » 21 kvě 2010, 23:33

Ahojky Dani,moockrat dekuji za písmenka.
Vau 18.let to je strasne mooc. Ale vim od lekaru ze je to dlouhodoba nemoc. A taky strasne blba nemoc. Jsem strasne rada ze se muzu na vse zeptat.. jelikos nemam zadny znamí co touto nemocí trpí.Držím mmooc palečky at ti druhy porod vyjde bez potízí a hlavne at je prcek zdraví. :o)
Zzuzza

Příspěvekod Zzuzza » 24 kvě 2010, 19:47

Ahoj, tak jsem dneska byla na kontrole se střevama a vypadá to, že je vše OK. Ještě teda pokud budou v pohodě výsledky z krve. Taky jsem se doktora ptala, jestli to můžou zdědit po mně i kluci a prý dědičný dispozice tu jsou, ale nemoc vůbec mít nemusí. Navíc určitě ne v takhle nízkém věku. Že prý na to sice trpí i děti, ale o něco starší. A to, že Honzík má občas řidší stolici, tak prý by mohla být alergie na lepek. Že mu mám nechat když tak udělat testy. Ale když se zmínim před dětským, tak si myslí, že je to prostě jen stravou, kterou třeba v tu dobu měl, že to bylo víc vlákniny a tak. Protože vyloženě průjmy nemá.
tezi

Příspěvekod tezi » 31 kvě 2010, 14:42

Maruško určitě nemusíš mít strach. Co vím o Crohnovi, tak už mám 2 děti. Holčička šla přirozeně a chlapeček císařem kvůli špatné poloze a ne kvůli Crohnovi. Jinak mám doma 3 děti a je to fajn.
Zuzo taky mám teď vše v pohodě i krev. Akorát mě chce doktor poslat na všechny možné vyšetření kolono apod. , protože poslední mám dělané před 3 roky, ale všechno je v naprostém pořádku, tak si užívám rodinou pohodičku a "klídeček" se svými poklady