Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
Danule
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Danule » 03 pro 2009, 08:38

Já beru Pentasu 2-0-2 a za celých 17let,co se léčím s Crohnem, jsem ty léky nebrala poctivěji než teď :D Mám takový strach, aby se mi střeva zase nezbláznily, že jsem ten nejvzornější pacient...jinak kvůli srážlivosti si od 20tt budu muset píchat Heparin, ale teď jsem teprve v 10tt, tak mám ještě chvíli klid..
V pondělí jsem si přinesla fotku uzlíčka z ultrazvuku a je to fakt nádhera :) :)
Jo a ještě jsem se chtěla zeptat, byla jste některá na amniocentéze??
Tak se všechny holky držte a opatrujte svoje bříška!!!
tezi
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod tezi » 03 pro 2009, 13:59

Danule v minulém těhotenství jsem byla úplně stejná. Měla jsem takový strach po všech těch nezdraech, že jsem byla ten nejvzornější pacient. Jenomže teď lítání kolem 2 dětí, baráčku, no prostě mi to nemyslí. A toho heparinu se neboj. Já si ho píchám od 9tt až do konce šestinedělí. No jo na hematologii chce mít doktor jistotu, že je všechno pod kontrolou.
Danule

Příspěvekod Danule » 04 pro 2009, 21:38

Tezi, já si myslím, že je někdy lepší, když má člověk pořád nějakou práci, protože pak nemá čas na nějaké černé myšlenky :D
Alespoň u mě to tak obyčejně funguje..teď mám "starosti" s vánocema, pak mi od ledna půjde syneček do školky, takže nemám ani čas přemýšlet nad tím, jak to všechno dopadne...prostě tentokrát nějak vnitřně věřím, že to bude všechno v pohodě :)
Tak se opatrujte a užívejte si předvánočního času...
Simonice

Příspěvekod Simonice » 08 pro 2009, 14:19

ahoj holky,
tak si představte,že doteď semnou nic nedělali,teda u dr.na střeva,takže jsem normálně chodila k mojí gynekoložce,a teď se zbláznili,volali mi,že se mám zítra dostavit do Podolí k paní dr. Andělové,že je nejvyšší čas,abysme se domluvili na screening a tak,nějaký odběry a tak,tak snad se to už někam pohne. Bylo mi to divný,že by mě nechali takhle bejt,a to jsem se jim pořád připomínala,že jsem těhu a co mám dělat.. jestli si nemám najít nějakou jinou dr. co s crohnem má zkušenosti,a jestli mě náhodou nechtěj vidět taky oni. Takže tam jdu zítra v poledne,mazec. Tak doufám,že bude všechno v pořádku,nebyli jste tam někdo? Nemáte zkušenosti? Co mi budou dělat a tak? :(
Simonice

Příspěvekod Simonice » 08 pro 2009, 14:20

jinak jsem v 9.týdnu :)
Sharjah

Příspěvekod Sharjah » 09 pro 2009, 12:55

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli jste některá před otěhotněním brala Imuran. UC mám 7 let a celou dobu ho beru. Podle všech možných odborníků jej musím vysadit min. 3 měsíce před otěhotněním a v prvním trimestru ho nebrat. Jen se bojím, co to udělá. Máte teda některá zkušenost s vysazením Imuranu?? Jak na to vaše tělo zareagovalo?
Kajulka

Příspěvekod Kajulka » 09 pro 2009, 18:42

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli jste některá před otěhotněním brala Imuran. UC mám 7 let a celou dobu ho beru. Podle všech možných odborníků jej musím vysadit min. 3 měsíce před otěhotněním a v prvním trimestru ho nebrat. Jen se bojím, co to udělá. Máte teda některá zkušenost s vysazením Imuranu?? Jak na to vaše tělo zareagovalo?

o pár stránek dřív se o imunosupresivech mluvilo a neni pravda,že se musí nutně vysadit,určitě ne.Na internetu toho najdeš určitě hodně o této problematice.
Kajulka

Příspěvekod Kajulka » 09 pro 2009, 18:47

tohle by mohlo uklidnit:
Dobrý den pane doktore, Už osm let mám crohnovu chorobu, beru Imuran 50 mg ráno a 75 mg večer a pentasu 2-0-2, konzultovali jsme s mým lékařem z gastra těhotenství, podstoupila jsem koloskopii i MR enteroklýzu a mám to schváleno, léčbu mi však lékař neupravil s tím, že imuran je lepší nechat než pak "hasit" případný vzplanutí atd.... V současné době jsem však zjistila, že jsem těhotná.... jaké je riziko, že tato léčba nějak poškodí plod? Nebo i přes varování na příbalovém letáku je to lék vcelku neškodný? Jaké s tím máte zkušenosti???? Děkuji moc za odpověď, ale jistě chápete, že pokud ráno polykám 4 prášky nemůžu být klidná,.,,,

Dobrý den. Souhlasím s názorem Vašeho lékaře. Klinickými studiemi u pacientek s Crohnovou chorobou bylo ověřeno, že ponechání Imuranu v těhotenství zvyšuje pravděpodobnost donošení zdravého miminka s dostatečnou porodní váhou. Naopak vysazení Imuranu vede častěji k relapsu onemocnění s následnou anémií a podvýživou, která může vést k nízké porodní váze, poruchám vývoje orgánů nebo až k potratu. Proto se v posledních letech Imuran ponechává v prvních dvou trimestrech v původní plné dávce a ve třetím trimestru se snižuje dávka na polovinu. Po porodu se při kojení může vysadit, pokud to stav maminky umožňuje. To je ale jen obecné schéma. Vždy je třeba vzít v úvahu dosavadní průběh nemoci (agresivní/mírnější), počet předchozích operací, předchozí přítomnost abscesů, píštělí atd.
Sharjah

Příspěvekod Sharjah » 09 pro 2009, 19:33

tohle by mohlo uklidnit:
Dobrý den pane doktore, Už osm let mám crohnovu chorobu, beru Imuran 50 mg ráno a 75 mg večer a pentasu 2-0-2, konzultovali jsme s mým lékařem z gastra těhotenství, podstoupila jsem koloskopii i MR enteroklýzu a mám to schváleno, léčbu mi však lékař neupravil s tím, že imuran je lepší nechat než pak "hasit" případný vzplanutí atd.... V současné době jsem však zjistila, že jsem těhotná.... jaké je riziko, že tato léčba nějak poškodí plod? Nebo i přes varování na příbalovém letáku je to lék vcelku neškodný? Jaké s tím máte zkušenosti???? Děkuji moc za odpověď, ale jistě chápete, že pokud ráno polykám 4 prášky nemůžu být klidná,.,,,

Dobrý den. Souhlasím s názorem Vašeho lékaře. Klinickými studiemi u pacientek s Crohnovou chorobou bylo ověřeno, že ponechání Imuranu v těhotenství zvyšuje pravděpodobnost donošení zdravého miminka s dostatečnou porodní váhou. Naopak vysazení Imuranu vede častěji k relapsu onemocnění s následnou anémií a podvýživou, která může vést k nízké porodní váze, poruchám vývoje orgánů nebo až k potratu. Proto se v posledních letech Imuran ponechává v prvních dvou trimestrech v původní plné dávce a ve třetím trimestru se snižuje dávka na polovinu. Po porodu se při kojení může vysadit, pokud to stav maminky umožňuje. To je ale jen obecné schéma. Vždy je třeba vzít v úvahu dosavadní průběh nemoci (agresivní/mírnější), počet předchozích operací, předchozí přítomnost abscesů, píštělí atd.

Ahoj Kajulko,
moc ti děkuju! Snažila jsem se přečíst většinu stránek a zjistila, že o Imuranu tu toho bylo napsáno víc než dost a já svým dotazem už jenom opakuju zodpovězené :-) Strašně moc jste mě, holky, uklidnily. Já jsem totiž Imuran na čas vysadila a teď jsem zase v pr****, takže ho mám zpátky - 25-0-25 a vysazovat ho nehodlám. Prostě mi to nesvědčí a když to přeženu, drží mě při životě. Už jsem se bála, že nebudu moct otěhotnět, když ho nemůžu vysadit. Na vysazení se vykašlu a budu doufat, že je mi přáno zdravé dítě. Takže ještě jednou moc díky a všem přeju co nejklidnější dny!!!
Kajulka

Příspěvekod Kajulka » 09 pro 2009, 20:15

já sice už jedno dítě mám,brala jsem při něm pentasu a ve druhým trimestru i kortikoidy a vše dopadlo dobře.Ted už dva mě síce beru azaprine (imuran) a druhý dítě bych rozhodně taky chtěla,a pokud mi ty prášky budou dělat dobře(zatím dělají,musím to zatukat),tak je rozhodně vysazovat nehodlám.
Sharjah

Příspěvekod Sharjah » 10 pro 2009, 08:26

já sice už jedno dítě mám,brala jsem při něm pentasu a ve druhým trimestru i kortikoidy a vše dopadlo dobře.Ted už dva mě síce beru azaprine (imuran) a druhý dítě bych rozhodně taky chtěla,a pokud mi ty prášky budou dělat dobře(zatím dělají,musím to zatukat),tak je rozhodně vysazovat nehodlám.

Tak to gratuluju, že už jedno dítko máš. Jen jsem včera koukala na krabičku Imuranu a zjistila, že neberu dvacetpětku, ale padesátku 2× denně. Chjo. Jak už to beru spoustu let, už na to ani nekoukám... V lednu jedu za doktorem, tak bych s ním zkusila probrat snížení na polovinu, abych toho vážně nebrala tolik. Ale nemám teď střeva dobrý, tak to určitě neklapne. Chjo. Přeji všem klidné dny!
Jana B.

Příspěvekod Jana B. » 11 pro 2009, 10:31

Jééé holky, to byl můj dotaz co jsem psala v létě na http://www.strevnizanety.cz :D
Jinak jsem byla včera na kontrole, byla jsem 7+3, srdíčko bylo tak snad teď už to dopadne dobře... Dostala jsem neschopenku a tulením se doma... Jinak na gastru jsem byla a tam mi jen řekli, že mám chodit každý měsíc na ultrazvuk, jinak to neřešili ani moje gynekoložka, ale snad je to tím, že mám crohna opravdu v klidu... Holky prosím poraďte mi, trpím hrozně žaludeční nevolností, nemůžu si pomalu ani vyčistit zuby, jím opravdu jen, že musím, jinak bych nejedla, co vám pomohlo???
Jinak bych se imuranu fakt nebála, pořád lepší těhotenství s prášky než záchvat a bůh ví jak by to dopadlo...
Mějte se krásně, Jana
Sharjah

Příspěvekod Sharjah » 11 pro 2009, 12:39

Jééé holky, to byl můj dotaz co jsem psala v létě na http://www.strevnizanety.cz :D
Jinak jsem byla včera na kontrole, byla jsem 7+3, srdíčko bylo tak snad teď už to dopadne dobře... Dostala jsem neschopenku a tulením se doma... Jinak na gastru jsem byla a tam mi jen řekli, že mám chodit každý měsíc na ultrazvuk, jinak to neřešili ani moje gynekoložka, ale snad je to tím, že mám crohna opravdu v klidu... Holky prosím poraďte mi, trpím hrozně žaludeční nevolností, nemůžu si pomalu ani vyčistit zuby, jím opravdu jen, že musím, jinak bych nejedla, co vám pomohlo???
Jinak bych se imuranu fakt nebála, pořád lepší těhotenství s prášky než záchvat a bůh ví jak by to dopadlo...
Mějte se krásně, Jana

Ahoj Jani, je mi líto, vůbec nevím, co na nevolnosti zabírá, já ještě těhotná nebyla ;-( :-))
Ale díky za podporu s tím Imuranem. Takže máš osobní zkušenost s braním Imuranu v těhotenství? A probíhá všechno normálně? Přeju hodně zdraví!!!
Jana B.

Příspěvekod Jana B. » 11 pro 2009, 17:32

[/quote]
Já bych se toho nebála, já ho beru 75 ráno a 50 večer a zatím dobrý, jsem teda po jedné revizi, ale to nemá s imuranem nic společného, problém byl jinde, teď jsem po třech měsících znovu těhotná a věřím, že to vyjde, už jsme v 9 týdnu, takže takový ty fámy, že to vadí početí a tak jsou jen řeči, pročti si tady příspěvky holky, některý na tom byly opravdu hodně špatně a mají zdravý krásný miminka... btw, moje gynekoložka řekla, že imuran a ani pentasa nevadí... Neboj, když to bude chtít se udržet tak se to udrží a bude to zdravý, je to na přírodě.. Ber kyselinu listovou a buď v pohodě :-)

[/quote]
Zzuzza

Příspěvekod Zzuzza » 11 pro 2009, 20:26

Ahoj, tak já jsem už ve 25.tt a zatím je vše v pohodě. Teď mi sice poslední dobou nějak divně škvrká kolem žaludku,ale křeče to nejsou, tak snad dobrý. A prcek kope o106. Honzík je malé zlobidlo, takže jsem občas na nervy, ale hlavně že je zdravý. Jen posledních pár dní jsem dost unavená, ale bude hůř. :D