Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
Barbados
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Barbados » 20 srp 2008, 15:23

KATKE SA VČERA NARODILA DCĚRKA ALEXANDRA !
lenina
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod lenina » 22 srp 2008, 08:24

Ahoj, potřebovala bych poradit, nebo spíš slyšet vaše zkušenosti.Už asi 2 roky mam UC,zhruba 10cm streva postiženo a ted jsem ve 21tt a stav se hodně zhoršil.Mám denně 2-3 krvavý průjmy.Snazim se dobře jíst,beru léky,ale nic nepomáhá.Mam strach,aby to mimi zvladlo a dobře to dopadlo.
johana

Příspěvekod johana » 22 srp 2008, 16:10

[quote]
Ahoj, potřebovala bych poradit, nebo spíš slyšet vaše zkušenosti.Už asi 2 roky mam UC,zhruba 10cm streva postiženo a ted jsem ve 21tt a stav se hodně zhoršil.Mám denně 2-3 krvavý průjmy.Snazim se dobře jíst,beru léky,ale nic nepomáhá.Mam strach,aby to mimi zvladlo a dobře to dopadlo.

Ahoj, a co na to tvůj Dr. ??? Varovali mě že ke konci II. trimestru se nemoc pravděpodobně zhorší, být tebou neváhám a utíkám na gastro. Určitě bude nějaká možnost jak ti nasadit jiné léky, aby ti bylo líp ! Držím palce ať se nemoc umoudří a miminko spokojeně přibývá na váze ...
Barbados

Příspěvekod Barbados » 23 srp 2008, 06:27

Lenina na to nie je rada pretože každému zaberá resp. nezaberá niečo iné. Keď bude veľmi zle tak proste pôjdeš na rizikové na kapačky (kortiko a parenterálna výživa) to je ale to najkrajnejšie riešenie. Keď mi bolo celkom najhoršie tak som nasadila kašičkovú dietu s nutridrinkami, dieťati tým neublížiš, ono je doslova parazit a aj tak si z teba zoberie čo treba a ty už nejaké to schudnutie vydržíš. Apropo ja som v 36tt a za celé tehu som nepribrala ani deka a chlapec krásne prospieva (už má dobre cez 2 kg). Takže prísnej diety sa neboj, naopak črevu pomôže (apropo mám to schválené ako od Lukáša tak od odborníkov u Apolinára).
Hlavná priorita je nepotratiť z dôvodu zápalu v tele a krčov. Ostatné, aj tie lieky, mimčo zvládne, neboj sa.

Johana : nesúhlasím s tebou, mne teda dlho nič nezaberalo, som si pripadala ako pokusný králik, to je ale individuálne
lenina

Příspěvekod lenina » 25 srp 2008, 06:52

[/quote]

Lenina na to nie je rada pretože každému zaberá resp. nezaberá niečo iné. Keď bude veľmi zle tak proste pôjdeš na rizikové na kapačky (kortiko a parenterálna výživa) to je ale to najkrajnejšie riešenie. Keď mi bolo celkom najhoršie tak som nasadila kašičkovú dietu s nutridrinkami, dieťati tým neublížiš, ono je doslova parazit a aj tak si z teba zoberie čo treba a ty už nejaké to schudnutie vydržíš. Apropo ja som v 36tt a za celé tehu som nepribrala ani deka a chlapec krásne prospieva (už má dobre cez 2 kg). Takže prísnej diety sa neboj, naopak črevu pomôže (apropo mám to schválené ako od Lukáša tak od odborníkov u Apolinára).
Hlavná priorita je nepotratiť z dôvodu zápalu v tele a krčov. Ostatné, aj tie lieky, mimčo zvládne, neboj sa.

Johana : nesúhlasím s tebou, mne teda dlho nič nezaberalo, som si pripadala ako pokusný králik, to je ale individuálne

[/quote]

Díky za podporu holky, já to nák zvladnu,jde o to malý,aby fakt přibíralo a nebylo to nedochůdče:-) Za doktorem jedu tenhle týden,řikal že udelá rektoskopii a uvidí.Snad se to umoudří.Vám taky držim palce,ať máte zdravý děti;-)
dili-dili

Příspěvekod dili-dili » 25 srp 2008, 13:38

ahojte maminky a chystajuce sa maminky... citala som vsetko na sk fore a teraz vas na cz fore, aj ked ste uz vacsina porodili, ale aj tak sa pridam :D

MC mam diagnostikovaneho od roku 1995 - som piaty rok v remisii a verim ze aj tak ostanem :o) a momentalne som v 29 tt - a vsetko je zatial v poriadku a pevne verim ze aj bude nadalej, rodit mozem oboma sposobmi, bude zalezat od aktualneho stavu, ale skor ako pojdem rodit si polezim v nemocnici asi tak dva tyzdne dopredu a uvidime. Vieme uz ze cakame dievcatko, je vacsie asi o 9 dni, a vsetko je v poriadku tak sa uz velmi s manzelom na nu tesime :o)

vsetky prispevky dodaju zenam odvahu a s pozitivnym myslenim to ide lahsie - ma to fakt vela do seba - hlavne pokoj a optimizmus...
drzte nam vsetky palceky a ja sa potom ozvem az bude malinka na svete :o)

a vsetkym drzim tiez palceky aby mali krasne a zdrave babenka :o)
Kačka

Příspěvekod Kačka » 25 srp 2008, 18:08

Ahoj všichni! Trošku jsem to tady pročítala a rozhodla jsem se připojit. Mám crohna už 4 roky a skoro rok se neúspěšně pokoušíme o miminko. Po gyn. stránce se zdá všechno v pořádku, tak nevím, jestli mě nějak nebrzdí i ten crohn, od dr. má těhotenství povolené, ale na začátku říkala, že by to nemuselo jít. Každopádně, léky mám vysazené. Co vy, jaké máte zkušenosti s otěhotněním při crohnovi?
Barbados

Příspěvekod Barbados » 26 srp 2008, 08:04

ahoj, mám crona od r.88, tak něco uź vím...
jsi těhotná, tak to je priorita!! Papkej to, co nezpůsobuje průjmy, rýži, brambory..máš to za tu dobu jistě vyzkoušené....pár dní na vit. z lékárny mimi vydrží, no a klídek!! mně teda dělala změna hladiny hormonů díky graviditě dobře, sesypala jsem se až v 6ti nedělí...to byl pak nářez....
jinak jistě znáš Betaglukany, Lepikol. ....

Presne tak, súhlasím, minimálne je nutná bezbytková dieta. V najhoršom kašičky a nutridrinky (tie môžu dokonca plnohodnotne nahradiť stravu). V najhoršom bude mimi trocha hypotrofické (menšie) to nie je žiadna trága. Predčasný pôrod je omnoho horšia varianta. Ale čo lekár to môže byť iný názor, nevylučujem -:)
prdík

Příspěvekod prdík » 26 srp 2008, 10:34

Zdravím všechny.. chci se jen zeptat jestli je vůbec možné, aby potomek nepodědil Crohna? Jaká jsou procenta?
prdík

Příspěvekod prdík » 27 srp 2008, 09:24

Ahoj a děkuji za odpověď :) a to se pak pozná už u malého miminka? a nebo se to třeba projevuje až v dospělosti? je to asi ruzný že? já na to tak nějak myslim no... ale musím být optimista když do toho chci jít :)
johana

Příspěvekod johana » 27 srp 2008, 20:18

Já myslím že se Crohn nedědí. Na genetice jsem taky byla, z krve zjišťují procento buněk poškozených tím že máš chronickou nemoc (tj. pravděpodobně jsou v tomto poměru poškozeny i buňky pohlavní ) a tedy pravděpodobnost genetického poškození plodu. S Crohnem to ale nemá co dělat ! Jinak běžné procento poškozených buněk u zdravých lidí je 3-5%.

Jinak k dotazu těhotnění s Crohnem- první dítě se nám povedlo počít čtvrtý cyklus (Crohna jsem asi už měla ale nevěděla o něm) a druhé sedmý cyklus, zase nám vychází jarní miminko :-)

Při těhotnění je nejhorší že čím víc se chce, tím míň to jde- mě se povedlo tři týdny po nástupu do práce z MD...
johana

Příspěvekod johana » 27 srp 2008, 20:21

Ještě pro Kačku - pokud zkoušíte otěhotnět déle než rok, určitě bych zašla za odborníkem.
Jinak nejvíc pomáhá myslet na něco jiného - sama vím jak je to těžké. Dovolená, nová práce...a půjde to samo !

Držím palce ať se miminko brzo povede !
tezi

Příspěvekod tezi » 28 srp 2008, 15:12

Kačko mě se povedlo otěhotnět asi 3-4 cyklus po vysazení hormonů (jedno jakých - kortikoidy, antikoncepce) a když jsem byla bez antikoncepce, tak se nám povedlo na jeden pokus, ale bylo to takové spíš neplánované ;)
Mám MC a celé těhotenství jsem byla tak nějak v pohodě a teď kojím a všechno je taky v pořádku, i když bylo i líp ;)
Kačka

Příspěvekod Kačka » 28 srp 2008, 18:40

No my už se snažíme skoro rok, beru utrogestan, zkouším různé bylinky a tak.Na crohna teď neberu nic, měla jsem pentasu, ale pak jsem se přiznala, že neberu, tak mi paní doktorka řekla, že tedy nemusím, alespoň budu na otěhotnění čistá :o). Jinak, nemyslet na to, to je to nejhorší. Byla dovolená, bylo zařizování okolo svatby, ale nějak nic. No a teď jsem měla spoustu práce v zaměstnání a možná... No nevím, měškám jenom týden, ale je to divný. No nic, přinejhorším mám slíbeno na GAE v Praze, že se to zašne nějak hýbat a někam mě doporučí. Jo a díky za odpovědi :o)
karambolka

Příspěvekod karambolka » 30 srp 2008, 10:23

Ahojky holky,
jen chci nahlásit, že 12.8.08 se nám narodil chlapeček Honzík, 3090g a 47cm :) Zase to bylo o trošku dřív - v 37tt, ale je zdravý a v pořádku :)
Jedna fotečka, další na http://karambolka.rajce.idnes.cz
Obrázek