Crohn a gravidita
[quote]
Ahoj, potřebovala bych poradit, nebo spíš slyšet vaše zkušenosti.Už asi 2 roky mam UC,zhruba 10cm streva postiženo a ted jsem ve 21tt a stav se hodně zhoršil.Mám denně 2-3 krvavý průjmy.Snazim se dobře jíst,beru léky,ale nic nepomáhá.Mam strach,aby to mimi zvladlo a dobře to dopadlo.
Ahoj, a co na to tvůj Dr. ??? Varovali mě že ke konci II. trimestru se nemoc pravděpodobně zhorší, být tebou neváhám a utíkám na gastro. Určitě bude nějaká možnost jak ti nasadit jiné léky, aby ti bylo líp ! Držím palce ať se nemoc umoudří a miminko spokojeně přibývá na váze ...
Ahoj, potřebovala bych poradit, nebo spíš slyšet vaše zkušenosti.Už asi 2 roky mam UC,zhruba 10cm streva postiženo a ted jsem ve 21tt a stav se hodně zhoršil.Mám denně 2-3 krvavý průjmy.Snazim se dobře jíst,beru léky,ale nic nepomáhá.Mam strach,aby to mimi zvladlo a dobře to dopadlo.
Ahoj, a co na to tvůj Dr. ??? Varovali mě že ke konci II. trimestru se nemoc pravděpodobně zhorší, být tebou neváhám a utíkám na gastro. Určitě bude nějaká možnost jak ti nasadit jiné léky, aby ti bylo líp ! Držím palce ať se nemoc umoudří a miminko spokojeně přibývá na váze ...
Lenina na to nie je rada pretože každému zaberá resp. nezaberá niečo iné. Keď bude veľmi zle tak proste pôjdeš na rizikové na kapačky (kortiko a parenterálna výživa) to je ale to najkrajnejšie riešenie. Keď mi bolo celkom najhoršie tak som nasadila kašičkovú dietu s nutridrinkami, dieťati tým neublížiš, ono je doslova parazit a aj tak si z teba zoberie čo treba a ty už nejaké to schudnutie vydržíš. Apropo ja som v 36tt a za celé tehu som nepribrala ani deka a chlapec krásne prospieva (už má dobre cez 2 kg). Takže prísnej diety sa neboj, naopak črevu pomôže (apropo mám to schválené ako od Lukáša tak od odborníkov u Apolinára).Ahoj, potřebovala bych poradit, nebo spíš slyšet vaše zkušenosti.Už asi 2 roky mam UC,zhruba 10cm streva postiženo a ted jsem ve 21tt a stav se hodně zhoršil.Mám denně 2-3 krvavý průjmy.Snazim se dobře jíst,beru léky,ale nic nepomáhá.Mam strach,aby to mimi zvladlo a dobře to dopadlo.
Hlavná priorita je nepotratiť z dôvodu zápalu v tele a krčov. Ostatné, aj tie lieky, mimčo zvládne, neboj sa.
Johana : nesúhlasím s tebou, mne teda dlho nič nezaberalo, som si pripadala ako pokusný králik, to je ale individuálne
[/quote]
Lenina na to nie je rada pretože každému zaberá resp. nezaberá niečo iné. Keď bude veľmi zle tak proste pôjdeš na rizikové na kapačky (kortiko a parenterálna výživa) to je ale to najkrajnejšie riešenie. Keď mi bolo celkom najhoršie tak som nasadila kašičkovú dietu s nutridrinkami, dieťati tým neublížiš, ono je doslova parazit a aj tak si z teba zoberie čo treba a ty už nejaké to schudnutie vydržíš. Apropo ja som v 36tt a za celé tehu som nepribrala ani deka a chlapec krásne prospieva (už má dobre cez 2 kg). Takže prísnej diety sa neboj, naopak črevu pomôže (apropo mám to schválené ako od Lukáša tak od odborníkov u Apolinára).
Hlavná priorita je nepotratiť z dôvodu zápalu v tele a krčov. Ostatné, aj tie lieky, mimčo zvládne, neboj sa.
Johana : nesúhlasím s tebou, mne teda dlho nič nezaberalo, som si pripadala ako pokusný králik, to je ale individuálne
[/quote]
Díky za podporu holky, já to nák zvladnu,jde o to malý,aby fakt přibíralo a nebylo to nedochůdče:-) Za doktorem jedu tenhle týden,řikal že udelá rektoskopii a uvidí.Snad se to umoudří.Vám taky držim palce,ať máte zdravý děti;-)
Lenina na to nie je rada pretože každému zaberá resp. nezaberá niečo iné. Keď bude veľmi zle tak proste pôjdeš na rizikové na kapačky (kortiko a parenterálna výživa) to je ale to najkrajnejšie riešenie. Keď mi bolo celkom najhoršie tak som nasadila kašičkovú dietu s nutridrinkami, dieťati tým neublížiš, ono je doslova parazit a aj tak si z teba zoberie čo treba a ty už nejaké to schudnutie vydržíš. Apropo ja som v 36tt a za celé tehu som nepribrala ani deka a chlapec krásne prospieva (už má dobre cez 2 kg). Takže prísnej diety sa neboj, naopak črevu pomôže (apropo mám to schválené ako od Lukáša tak od odborníkov u Apolinára).
[/quote]
Díky za podporu holky, já to nák zvladnu,jde o to malý,aby fakt přibíralo a nebylo to nedochůdče:-) Za doktorem jedu tenhle týden,řikal že udelá rektoskopii a uvidí.Snad se to umoudří.Vám taky držim palce,ať máte zdravý děti;-)
ahojte maminky a chystajuce sa maminky... citala som vsetko na sk fore a teraz vas na cz fore, aj ked ste uz vacsina porodili, ale aj tak sa pridam
MC mam diagnostikovaneho od roku 1995 - som piaty rok v remisii a verim ze aj tak ostanem
) a momentalne som v 29 tt - a vsetko je zatial v poriadku a pevne verim ze aj bude nadalej, rodit mozem oboma sposobmi, bude zalezat od aktualneho stavu, ale skor ako pojdem rodit si polezim v nemocnici asi tak dva tyzdne dopredu a uvidime. Vieme uz ze cakame dievcatko, je vacsie asi o 9 dni, a vsetko je v poriadku tak sa uz velmi s manzelom na nu tesime
)
vsetky prispevky dodaju zenam odvahu a s pozitivnym myslenim to ide lahsie - ma to fakt vela do seba - hlavne pokoj a optimizmus...
drzte nam vsetky palceky a ja sa potom ozvem az bude malinka na svete
)
a vsetkym drzim tiez palceky aby mali krasne a zdrave babenka
)

MC mam diagnostikovaneho od roku 1995 - som piaty rok v remisii a verim ze aj tak ostanem

vsetky prispevky dodaju zenam odvahu a s pozitivnym myslenim to ide lahsie - ma to fakt vela do seba - hlavne pokoj a optimizmus...
drzte nam vsetky palceky a ja sa potom ozvem az bude malinka na svete

a vsetkym drzim tiez palceky aby mali krasne a zdrave babenka

Ahoj všichni! Trošku jsem to tady pročítala a rozhodla jsem se připojit. Mám crohna už 4 roky a skoro rok se neúspěšně pokoušíme o miminko. Po gyn. stránce se zdá všechno v pořádku, tak nevím, jestli mě nějak nebrzdí i ten crohn, od dr. má těhotenství povolené, ale na začátku říkala, že by to nemuselo jít. Každopádně, léky mám vysazené. Co vy, jaké máte zkušenosti s otěhotněním při crohnovi?
Presne tak, súhlasím, minimálne je nutná bezbytková dieta. V najhoršom kašičky a nutridrinky (tie môžu dokonca plnohodnotne nahradiť stravu). V najhoršom bude mimi trocha hypotrofické (menšie) to nie je žiadna trága. Predčasný pôrod je omnoho horšia varianta. Ale čo lekár to môže byť iný názor, nevylučujem -:)ahoj, mám crona od r.88, tak něco uź vím...
jsi těhotná, tak to je priorita!! Papkej to, co nezpůsobuje průjmy, rýži, brambory..máš to za tu dobu jistě vyzkoušené....pár dní na vit. z lékárny mimi vydrží, no a klídek!! mně teda dělala změna hladiny hormonů díky graviditě dobře, sesypala jsem se až v 6ti nedělí...to byl pak nářez....
jinak jistě znáš Betaglukany, Lepikol. ....
Já myslím že se Crohn nedědí. Na genetice jsem taky byla, z krve zjišťují procento buněk poškozených tím že máš chronickou nemoc (tj. pravděpodobně jsou v tomto poměru poškozeny i buňky pohlavní ) a tedy pravděpodobnost genetického poškození plodu. S Crohnem to ale nemá co dělat ! Jinak běžné procento poškozených buněk u zdravých lidí je 3-5%.
Jinak k dotazu těhotnění s Crohnem- první dítě se nám povedlo počít čtvrtý cyklus (Crohna jsem asi už měla ale nevěděla o něm) a druhé sedmý cyklus, zase nám vychází jarní miminko
Při těhotnění je nejhorší že čím víc se chce, tím míň to jde- mě se povedlo tři týdny po nástupu do práce z MD...
Jinak k dotazu těhotnění s Crohnem- první dítě se nám povedlo počít čtvrtý cyklus (Crohna jsem asi už měla ale nevěděla o něm) a druhé sedmý cyklus, zase nám vychází jarní miminko

Při těhotnění je nejhorší že čím víc se chce, tím míň to jde- mě se povedlo tři týdny po nástupu do práce z MD...
Kačko mě se povedlo otěhotnět asi 3-4 cyklus po vysazení hormonů (jedno jakých - kortikoidy, antikoncepce) a když jsem byla bez antikoncepce, tak se nám povedlo na jeden pokus, ale bylo to takové spíš neplánované
Mám MC a celé těhotenství jsem byla tak nějak v pohodě a teď kojím a všechno je taky v pořádku, i když bylo i líp

Mám MC a celé těhotenství jsem byla tak nějak v pohodě a teď kojím a všechno je taky v pořádku, i když bylo i líp

No my už se snažíme skoro rok, beru utrogestan, zkouším různé bylinky a tak.Na crohna teď neberu nic, měla jsem pentasu, ale pak jsem se přiznala, že neberu, tak mi paní doktorka řekla, že tedy nemusím, alespoň budu na otěhotnění čistá
). Jinak, nemyslet na to, to je to nejhorší. Byla dovolená, bylo zařizování okolo svatby, ale nějak nic. No a teď jsem měla spoustu práce v zaměstnání a možná... No nevím, měškám jenom týden, ale je to divný. No nic, přinejhorším mám slíbeno na GAE v Praze, že se to zašne nějak hýbat a někam mě doporučí. Jo a díky za odpovědi
)

Ahojky holky,
jen chci nahlásit, že 12.8.08 se nám narodil chlapeček Honzík, 3090g a 47cm
Zase to bylo o trošku dřív - v 37tt, ale je zdravý a v pořádku 
Jedna fotečka, další na http://karambolka.rajce.idnes.cz

jen chci nahlásit, že 12.8.08 se nám narodil chlapeček Honzík, 3090g a 47cm

Jedna fotečka, další na http://karambolka.rajce.idnes.cz