Crohn a "vejska"
Crohn a "vejska"
Zdravicko lidicky,
mam dotaz: jak zvladate (nebo jste zvladali) vysokou skolu? Zhorsil se vas stav nebo vam studium naopak pomohlo napr. se vyrovnavat se stresem?
Letos jsem si podala dve prihlasky, ale mam z toho strach...
Diky za kazdy prispevek!
mam dotaz: jak zvladate (nebo jste zvladali) vysokou skolu? Zhorsil se vas stav nebo vam studium naopak pomohlo napr. se vyrovnavat se stresem?
Letos jsem si podala dve prihlasky, ale mam z toho strach...
Diky za kazdy prispevek!
Myslím, že se to zvládat dá. Taky dost záleží na tom, jakou VŠ si vybereš. Někde je celý semestr klid a pak jen musíš zvládnout těch 5 týdnú zkouškového, jinde dřeš jak blázen denně od rána do večera. U mě je to ten druhý případ, jsem v prváku na medicíně. Ale fakt věřím, že všechno se dá, když chceš. Jen jsem se musela naučit, že když nejde o život... No znáš to přísloví. Zkrátka prostě si nenechám ten všudypřítomnej stres prolézt pod kúži a nenervuju se z každý blbosti. A střívka zatím OK . Měj se a držím palce!
No, mně se crohn na vejšce teprve projevil. Tak nějak od prváku jsem sem tam zvracela, druhák jsem absolvovala tak nějak ve stejným duchu a když jsem ve druháku neudělala nejtěžší zkoušku, tak se mi v létě všechno rozjelo. V zimním semestru třeáku mi zjistili MC a o zkouškovým jsem byla v takovým stavu, že jsem si volala záchranku (asi to znáte - pár dní jsem už nejedla a poslední dny ani nepila, nic jsem v sobě neudržela). První moje myšlenka v nemocnici byla, že nechám školy, že mi ten stres za to nestojí. Ale jen tak pro sichr jsem si podala žádost o individuální studijní plán (koneckoncú jestli se toho hodně bojíš, tak o něj múžeš požádat hned od prváku). No, pak jsem se rozhodla, že si dodělám aspoň Bc. a najednou jsem zjistila, že už si nic tak moc neberu. Takže přesně jak říká Katy - když nejde o život, víš o co jde, že jo? ) A tuhle myšlenku si o každým zkouškovým vštěpovat.. Nu, státnic jsem se bála jako čert kříže, ale crohn poklidně spinkal dál. Rozhodla jsem se tedy, že zkusím studovat dál. Teï jsem ve čtvráku, pracuju na částečnej úvazek a jsem v pohodě. Určitě se toho neboj, skloubit nemoc se školou se určitě dá. A později třeba i s prací.
Držím palečky, a Ti nejen zdraví slouží, ale a v pohodě zvládneš maturu (pokud Tě teprve čeká) a příjímačky na VŠ.
Držím palečky, a Ti nejen zdraví slouží, ale a v pohodě zvládneš maturu (pokud Tě teprve čeká) a příjímačky na VŠ.
Ahojky, ja jsem ted v prvaku na managemntu a musim rict, ze se to jaks taks da, kdyz ti je rano spatne tak zustanes lezet a vetsinou nikdo moc nejaky omluvenky neresi jako na stredni,ale ted mam rozvrh tak ze chodim jen pondeli a utery, takze pohodicka. Akorad pred prvnim zkouskovym jsem 3 tydny mela dost silne problemy,ucila jsem se na zachode a podobne,ale pak jsem dostala antibiotika a zbytek zkouskoveho byl v pohode. Takze jak rikate, kdyz uz clovek vyzkousi co to je a ze to neni zas az tak strasne tak se to da. Drzim pesticky
Ahojky, mne se crohn projevil v pulce ctvrtaku, na patak jsem si zažadala o individualni plan ze zdrav.duvodu,vsichni mi vysli bez problemu vstrict....takze jsem nemusela chodit do skoly, misto vyuky jsem vypracovala individualni prace. A kdyz mi bylo zrovna dobre, tak jsem do skoly sla. Ted uz mam vsechny zkousky hotovy a pisu diplomku a pak jdu na statnice, tak snad bude crohn v klidu!!!pokud jde na vasi skole vyridit si individual, tak je to vyborne v pripade, ze je crohn v aktivni fazi....
Zdravim,
mam MC od 13 ti let. V roce 2003 jsem nastoupil na prava. V lednu 2005 jsem delal prvni statnice (pravnici delaji osm statnic, tri z toho delaji po ukonceni historicko-teoreticke) a bylo to vsechno v poho. Pak jsem zacal jeste soubezne ekonomku s pravama a slo to jeste cca 10 mesicu. Pak se to vsechno nejak posra*o - perianalni abcesy, pistele a kdesi cosi. Trvalo mi dlouho dostat se z5 na normalni uroven:) Na ekonomce jsem pak studium prerusil, delam uz "jen" jednu vejsku a zatim to vypada dobre, i kdyz ne tak dobre, jako predtim...:/
mam MC od 13 ti let. V roce 2003 jsem nastoupil na prava. V lednu 2005 jsem delal prvni statnice (pravnici delaji osm statnic, tri z toho delaji po ukonceni historicko-teoreticke) a bylo to vsechno v poho. Pak jsem zacal jeste soubezne ekonomku s pravama a slo to jeste cca 10 mesicu. Pak se to vsechno nejak posra*o - perianalni abcesy, pistele a kdesi cosi. Trvalo mi dlouho dostat se z5 na normalni uroven:) Na ekonomce jsem pak studium prerusil, delam uz "jen" jednu vejsku a zatim to vypada dobre, i kdyz ne tak dobre, jako predtim...:/
Koukam, ze na kazde skole funguje individual jinak - u nas spocival jen v tom, ze mi rozlozili studium do dvou let. To myslim, ze to martinique mela s tema pracema, ktere musela navic vypracovat, lepsi.
No a Ty, chasi, Ty ses blazen. ...dyk prava Te jednou uzivi, tak proc se nervovat jeste s ekonomii? Drzim palecky, aby se Ti to v normalu drzelo..
No a Ty, chasi, Ty ses blazen. ...dyk prava Te jednou uzivi, tak proc se nervovat jeste s ekonomii? Drzim palecky, aby se Ti to v normalu drzelo..
Cau spolutrpitele,
fakt diky za vsechny prispevky, hned jsem o neco klidnejsi. Maturitu jsem delala pred tremi lety, takze se mohu klidanko ucit jen na prijimacky. Dala jsem si prihlasku na fildu v Praze, obor francouzstina. Tak uvidime, jestli se dostanu.
Hodne uspechu pri studiu prav i jinych vejsek
P.S. Tyhle stranky jsou fakt k nezaplaceni!!!
fakt diky za vsechny prispevky, hned jsem o neco klidnejsi. Maturitu jsem delala pred tremi lety, takze se mohu klidanko ucit jen na prijimacky. Dala jsem si prihlasku na fildu v Praze, obor francouzstina. Tak uvidime, jestli se dostanu.
Hodne uspechu pri studiu prav i jinych vejsek
P.S. Tyhle stranky jsou fakt k nezaplaceni!!!
Cauky Martino, super, "pravnici" se schazeji;) V jakym meste skolu delas? Ja budu odchovan z Plzne;)
A co planujes delat po studiu? Kdybys nechtela odpovidat verejne, tak pisni na chasi@centrum.cz
A co planujes delat po studiu? Kdybys nechtela odpovidat verejne, tak pisni na chasi@centrum.cz
Re: Crohn a
Já jsem aktuálně v páťáku a jde to docela v pohodě. Jediný problém je pro mě momentálně Erasmus. Na bakaláři jsem byl ještě na Humiře (injekce), takže jsem si vzal jednoduše zásobu na 4 měsíce do Švédska sebou. Teď mám ale každých 8 týdnů infuze Remsimy (=generický Remicade) a vážně netuším, jak to udělat, obzvlášť kdybych chtěl do zámoří :/