Crohn a gravidita
No,tak to je parada....Srdíčko se netřepotá,je to taková malinká činnost...,tak se neboj. Mrkni na http://www.safebryo.cz, je tam vše o lecích atd.Můj doktor mi řekl, že léky do 1,4mg denně ničemu neuškodí.Tak si to poctivě počítám,tedy počítala,teď jsem v poho a léky mám vysazené,jen při obtížích Salofalk 250 čípky na noc.Také jsem si koupila mastičku-na dopo doktora Bepathen Plus-je to desinfekční mast,která uzdravuje a sklidňuje,smí se používat v těhu.jsem s ni spokojená.Tak to skus,vždy po vyprázdnění namazat konečník.
Na genetickém ultrazvuku jsem nebyla,ale jestli ti chtějí v takto ranném těhu odebírat plodovku,tak si to nech projít hlavou a prodiskutuj to i s jiným lékařem,je to dost nebezpečné-do 13tt.
Zkus si pročíst celou diskusi,třeba to nějaká z nás zažila apopsala. Uvidíš.
Každopádně ti moc držím palečky,ať jste oba v pořádku a cítíte se fajn.
Já jedu zítra znovu na 3D ultrazvuk,aby mi vše nahráli na kazetu a opět nějaké fotečky,tak se strašně moc těším,až malinkou zase uvidím.
Měj se krásně a džte se!!!!
Miri
Mirka
Na genetickém ultrazvuku jsem nebyla,ale jestli ti chtějí v takto ranném těhu odebírat plodovku,tak si to nech projít hlavou a prodiskutuj to i s jiným lékařem,je to dost nebezpečné-do 13tt.
Zkus si pročíst celou diskusi,třeba to nějaká z nás zažila apopsala. Uvidíš.
Každopádně ti moc držím palečky,ať jste oba v pořádku a cítíte se fajn.
Já jedu zítra znovu na 3D ultrazvuk,aby mi vše nahráli na kazetu a opět nějaké fotečky,tak se strašně moc těším,až malinkou zase uvidím.
Měj se krásně a džte se!!!!
Miri
Mirka
No sranda. Večer jsem čípek udežela 3 hodiny, ráno jen 45 minut. Ale snad se to zlepší. Nechápu, jak to dělat, když chodím 15x denně na WC. Nevíte, kolik času čípek potřebuje, aby se uvolnily ty správné látky? Na safebryo.cz jsem taky chodila. Beru Salofalk, což je 5-ASA, a na netu je psané, že se můžou až 3mg denně. Beru 2mg, takže snad dobré. Ale je mi líp hlavně psychicky, protože "něco" beru a věřím, že bude líp.
Mirunko, odběr plodové vody, amniocentéza, se dělá mnohem později. Pravděpodobně dr. myslela odběr z povrchu plodového vaku. Oboje je ale rizikové. Ale tohle pracoviště je specializované a já věřím, že nám první řeknou, co všechno by chtěli udělat a my se rozhodneme, co podstoupíme. Každopádně se to jmenuje genetický UTZ, takže předpokládám, že se to bude týkat pouze UTZ. Uvidíme, dám vědět.
Opatrujte miminka
pá Katka
Mirunko, odběr plodové vody, amniocentéza, se dělá mnohem později. Pravděpodobně dr. myslela odběr z povrchu plodového vaku. Oboje je ale rizikové. Ale tohle pracoviště je specializované a já věřím, že nám první řeknou, co všechno by chtěli udělat a my se rozhodneme, co podstoupíme. Každopádně se to jmenuje genetický UTZ, takže předpokládám, že se to bude týkat pouze UTZ. Uvidíme, dám vědět.
Opatrujte miminka
pá Katka
Tak ultrazvuk byl opět skvělej,nemůžu se vinadívat. Maličká má dlouhé nohy,špičatou bradu a malý nosík (dle doktora) a je úplně báječná. Už se všichni hrozně těšíme. U mě zatím vše v pohodě,tak snad to vydrží až do porodu.
Držím Ti palečky, Kačenko,určitě to zvládnete,jen se opatruj a polehávej!!!
Kdy máš vůbec termín?
Já ještě celé 4 měsíce, přes to léto to bude úděs sám, už teď mě ta tepla drtí...
Mirča
Mirka
Držím Ti palečky, Kačenko,určitě to zvládnete,jen se opatruj a polehávej!!!
Kdy máš vůbec termín?
Já ještě celé 4 měsíce, přes to léto to bude úděs sám, už teď mě ta tepla drtí...
Mirča
Mirka
Mirunko, to musela být krása, vidět malinkou. My máme TP až 28.11. Zítra začínáme 12tt. Začala jsem brát ten Salofalk tablety a čípky. Předtím jsem chodila 10-15x. Po Salofalku chodím 15-20x. Jediná přednost je, že nemám při a před stolicí tak velké křeče. Letí to ze mě. Ale teda ten počet stolic je děsný. Přes den chodím co hodinu. V noci co dvě hodiny. Spotřeba toaletního papíru šílená. Za 5 dní jdeme na genetický UTZ a po něm za mým dr. Mám nemilé tušení, že mě v tomto stavu zavře v nemocnici. Až na počet stolic se jinak cítím dobře. Já vím, nemůžu po týdnu užívání léků čekat zázraky, ale je to děs. Venku nádherně, já na neschopence s neomezenými vycházkami a musím být zavřená doma v blízkosti WC. Katka
Ty máš neomezené vycházky? Jak je to možné? Mě dali jen na 4h a jsem ráda.
Asi Tě vážně usídlí v nemocnici, nu což, alespoň se Ti to spraví a pak si budeš vše vychutnávat.
Mě bere mánie nakupování, tak že už mám téměř vše, samozřejmě i šatičky, to se prostě nedá nekoupit....3.6. jdu na fotky maličké - 3D ultrazvukem, tak pak nějaké pošlu,ale vypadá to, že stejně bude celá JA...
Tatínek si vymyslel jméno,takže budeme mít Barunku...Nemůžu se dočkat. Když koukám na ty maminy, jak už vozí...
Ve 13tt se dělá normál ultrazvuk, ale zřejmě Tě vezmou na ten "lepší", aby viděli veškeré odchylky. Myslím, že když už jsi to zvládla až do 12tt, tak máš téměř vyhráno. Neboj, to bude vše OK.
Nezapomeň se ozvat, co a jak.
Zdravím a přeji hezký de a alespoň o 5stolic méně....
)))
Mirka
Asi Tě vážně usídlí v nemocnici, nu což, alespoň se Ti to spraví a pak si budeš vše vychutnávat.
Mě bere mánie nakupování, tak že už mám téměř vše, samozřejmě i šatičky, to se prostě nedá nekoupit....3.6. jdu na fotky maličké - 3D ultrazvukem, tak pak nějaké pošlu,ale vypadá to, že stejně bude celá JA...

Tatínek si vymyslel jméno,takže budeme mít Barunku...Nemůžu se dočkat. Když koukám na ty maminy, jak už vozí...
Ve 13tt se dělá normál ultrazvuk, ale zřejmě Tě vezmou na ten "lepší", aby viděli veškeré odchylky. Myslím, že když už jsi to zvládla až do 12tt, tak máš téměř vyhráno. Neboj, to bude vše OK.
Nezapomeň se ozvat, co a jak.
Zdravím a přeji hezký de a alespoň o 5stolic méně....

Mirka
Mirunko, já nemám neschopenku u gyndr., ale u praktického lékaře. Měla jsem angínu, takže jsem byla na neschopence, pak se mi zhoršila UC a nemělo smysl nějak s neschopenkou přecházet. Nechala si mě u sebe. Po 3 týdnech jsem se zeptala na vycházky. No a dala mi neomezené. Myslím, že záleží na diagnoze. Ale moje kamarádka byla těhotná, od začátku těhu byla doma a gynekolog jí dal neschopenku s neomezenými vycházkami, tak fakt nevím. Záleží asi fakt na diagnoze. Máš-li rizikové těhu a máš-li ležet, je divné, že bys dostala neomezené vycházky a naopak. Já to taky takto nečekala. A navíc kvůli průjmům můžu ven tak na hodinku. Ale je fajn, že můžu zajet na víkend k rodičům na vesnici a nebát se kontroly.
K.
K.
Ahoj,já mám taky neschopenky od praktický lékařky,kvůli UC,ale vycházky ám jen 4h denně.Zkusím se zeptat,až půjdu na kontrolu,jestli by to šlo jinak.... Dnes jsem byla nakupovat věcičky,hrozně mě to bere,jeli jsme do Drážďan,tam se nakupuje úplně skvěle,takže už mám naprosto všechno,co potřebujeme.Tedy když vynecám pleny...to ještě stihnu
.
Ty se opatruj a mimiska taky a držím palečky na ultrazvuku,určitě se ozvi co a jak.
Miri
Mirka

Ty se opatruj a mimiska taky a držím palečky na ultrazvuku,určitě se ozvi co a jak.
Miri
Mirka
Ahojky holky,po delší době se hlásím.Včera jsem byla na ultrazvuku,bohudík je vše v pořádku.Miminko má 99g a 8,7cm.Je pěkně divoké,pan doktor říkal,že je to dobře,že je vidět,že se mu daří.A kupodivu šel se mnou i manžel,u Honzíka odmítl,ale tentokrát jsem byla dost vyděšená,jestli to bude vše v pořádku,tak šel se mnou a doktor mu vše podrobně ukázal a popsal.Pak doma dětem říkal,jak se má mrňousek k světu.Stejně mě musel do Dvora odvézt,u nás je gynekologie jen v pondělí,ale na ultrazvuk se musí do Dvora.A autobusem bych musela o půl osmé a domů až o půl dvanácté a na to se necítím.Navíc se mi dělají takové vředy po těle,mám 3 se hojící na zádech a 1 veliký na noze,zezadu na stehně.Ty na zádech mi Martin vždycky propíchl,mazal mastí atd.,ale na noze se na to nedalo ani sáhnout,tak jsem včera rovnou putovala na chirurgii.Trochu mi to umrtvili,asi propíchli...(fakt si tam nevidím),už když jsem odtamtud odcházela,tak to bolele jak čert,šli jsme na nákup do Plusu a odtamtud mě Martin zase vezl zpátky,protože mi krev tekla po noze dolů až do ponožky.Tak mi to zase převázali a zatím dobrý,zítra jedu zase na převaz.Jinak jsem asi praštěná,nejdřív jsem si zakázala plíst na miminko do 3.měsíce,teď jsem to posunula po ultrazvuku a vyšetření krve.Dokonce to mají děti zakázané zatím říkat ve škole,moc se bojím,aby jsem něco nezakřikla.To mě dřív takhle nebralo...Asi stárnu,no:)
Miru,na kdy máš termín?
Přeji pohodové těhu! Ahojda Dani
Miru,na kdy máš termín?
Přeji pohodové těhu! Ahojda Dani
Ahoj,
potřebovala bych poradit. Mám takový menší problémek. Tento měsíc jsem vysadila antikoncepci - ne za účelem otěhotnění a včera při tulení se můj skoromanžel neuhlídal... Pokud by se nám zadařilo otěhotnět, je pro miminko nebezpečné, když beru 1x denně Entocort 3 mg?
Nevím, jestli ho mám přestat brát a znovu začít až se uvidí co a jak, nebo brát nepřetržitě. Prosím, poraďte.
Ivča
potřebovala bych poradit. Mám takový menší problémek. Tento měsíc jsem vysadila antikoncepci - ne za účelem otěhotnění a včera při tulení se můj skoromanžel neuhlídal... Pokud by se nám zadařilo otěhotnět, je pro miminko nebezpečné, když beru 1x denně Entocort 3 mg?
Nevím, jestli ho mám přestat brát a znovu začít až se uvidí co a jak, nebo brát nepřetržitě. Prosím, poraďte.
Ivča
Ahojky Dani,termín mám 12 a 14.září,no ale ty dvě předešlí děti (12 a 10), jsem oba rodila 38týden,tak uvidím. To jsem ještě byla zdravá, bez UC, mladá a nevyplašená, prostě jsem to brala v pohodě. Teď jsem ze všeho vyjetá,taky stárnu....Hrůza!!!
Já jdu na ultrazvuk 2.6., už se moc těším, kolik ta moje princezna bude vážit, měřit a jakpak bude vypadet...Je to ten 3D ultrazvuk, kde je vidět tvář miminka a tak. Určitě pošlu fotky....
Zatím se mějte, maminy a držím palečky...Pa pa
Mirka
Já jdu na ultrazvuk 2.6., už se moc těším, kolik ta moje princezna bude vážit, měřit a jakpak bude vypadet...Je to ten 3D ultrazvuk, kde je vidět tvář miminka a tak. Určitě pošlu fotky....
Zatím se mějte, maminy a držím palečky...Pa pa
Mirka
Ivan, zajdi si na internetové stránky http://www.safebryo.cz, je tam vše o lécích na crohna i UC, tam zjistíš,v jakém množstvía a co je možné brát v těhu, tak aby to miminku neublížilo.
A jestli budeš těhulka, zajdi si raději hned za doktůrkem, poradit se co a jak.
Držím palečky. Miri
Mirka
A jestli budeš těhulka, zajdi si raději hned za doktůrkem, poradit se co a jak.
Držím palečky. Miri
Mirka
Mirko,já myslela,že 3D ultrazvuk je jen v Praze,ale to bys měla dost daleko,takže je i někde u Vás?Můžeš se dostat na ,,Safebryo"? Mě to vůbec nenaskakuje...To je hezký,že už máš taky 2děti doma,určitě se taky na miminko moc těší,co?My máme Míšu,tu jsem měla v osmnácti a Honzíka o 2roky déle.Když mě pak začala UC,říkali jsme si,ještě štěstí,že jsme měli děti tak brzy,ale stejně mi to nedalo...vždycky jsem chtěla velkou rodinu. Dani
Katko,jak jsi dopadla na tom gen.ultrazvuku?Doufám,že je to v pořádku.Taky mi hrozili nemocnicí,ale mám hodnou paní doktorku,ona ví,jaký jsem nervák,jakmile nejsem doma,takže mi pak dala týden s tím,že jakmile se to nezlepší,tak mě tam pošle a při zhoršení jsem jí měla volat klidně i domů.Bohudík se to začalo pomalu,ale jistě zlepšovat.Taky postupně ubírám léky,příští středu se u ní chci stavit a uvidíme.Čípky při častém běhání taky neudržím,abych se přiznala,pokud běhám 15-20x,většinou si je přes den ani neberu,protože mám pocit,že jakmile si ho zavedu,musím ,,běžet" o to rychleji.Měj se hezky a hlavně ať se Ti zdravíčko lepší.Dana
Ahoj holky, dobře jsme nedopadli. Miminko se mělo k světu, mávalo ručičkama, kopalo nožičkama. Poslouchali jsme srdeční akci. Veškerá měření na downa byla v pořádku (šíjové projasnění, nosní kůstka). O to horší bylo, když jsem odpoledne měla volat na výsledky krve a tam mi paní řekla, že máme pozitivní screening v 1. trimestru a riziko downa je 1:67. Vyplašili nás pořádně. Doporučili nám odběr chloriových klků na druhý den. Šli jsme se tam osobně domluvit. Paní genetička byla moc fajn, vše nám vysvětlila a řekla, že v našem případě by se nestresovala, že UTZ je v pořádku a mám jen nízkou hodnotu proteinů a to mi háže riziko postižení. Taky jsme se bavili o mých 15-20 stolicích denně a je také možné, že proteiny jsou nižší kvůli tomu, ale jisté to není. Rozhodli jsme se pro odběr chloriových klků. Bohužel při odběrech je riziko samovolného potratu 1%. Ptali jsme se, zda po odběru může riziko potratu zvýšit mé množství křečovitých stolic, a taky že jo. Šla se poradit s dalšími lékaři a nedoporučují nám tento odběr teď, v 11-13 týdnu, ale radši amniocentézu, která se dělá od 16tt. Předběžně jsme objednaní na 16.6. a cílem je do měsíce zrušit běhavku i za cenu podávání nižších dávek kortikoidů. Věříme, že miminko je zdravé, ale rozhodli jsme se amnio pro jistotu risknout. Přeci jen riziko potratu u amnio je 0,6% a my máme riziko downa 1,5%, což je vyšší, takže nemáme snad co ztatit. Musí to dopadnout dobře.
Můj dr. začíná být v koncích. Výsledky krve jsou téměř v normě, nemám nějak enormně zvýšené hodnoty zánětu, přesto pořád chodím min. 15x. Strašné, jsem tak nevyspaná. Teď zkoušíme zvýšenou dávku Salofalku 1g-0,5g-1g a večer 250mg čípek. No ale změny nevidím. Opravdu nevím, proč nás tak život zkouší. První potrat, teď tento stres. Je to fakt boj, ale my se nevzdáváme!!!
Katka
Můj dr. začíná být v koncích. Výsledky krve jsou téměř v normě, nemám nějak enormně zvýšené hodnoty zánětu, přesto pořád chodím min. 15x. Strašné, jsem tak nevyspaná. Teď zkoušíme zvýšenou dávku Salofalku 1g-0,5g-1g a večer 250mg čípek. No ale změny nevidím. Opravdu nevím, proč nás tak život zkouší. První potrat, teď tento stres. Je to fakt boj, ale my se nevzdáváme!!!
Katka