Crohn a gravidita
Crohnacko,
taky jsem se dívala na stránky http://www.safebryo.cz a četla o těhotenství a riziku.
Mimo jiné píšou tohle:
"Nejoptimálnějším řešením je naplánování početí v období remise onemocnění. Samotné těhotenství obvykle nevyvolá relaps jinak inaktivní CC. Pokud je v době početí nemoc neaktivní, je pravděpodobné, že zůstane neaktivní i v průběhu celého těhotenství. Neaktivní CC nemá velký vliv na průběh těhotenství a jeho ukončení. Riziko znovu propuknutí nemoci v průběhu těhotenství není větší než u žen ve srovnatelném věku, které nejsou těhotné. Pokud se relaps vyskytne, pak nejčastěji v l. trimestru. Naštěstí je možné vhodnými léčivy eliminovat tato rizika na co nejnižší mez."
Což znamená, že o těhu se dá uvažovat, nemyslíš? A o nějaké 78% dědičnosti jsem se nedočetla. Je fakt, že vyhledávám vše o kolitidě, která je pro těhu příznivější nemocí.
Já před 2 měsíci potrratila, ale nemělo to žádnou souvislost s nemocí a těším se, jak se o mimi pokusíme znovu. Věřím, že se to podaří a všechno bude v pořádku. Myslím, že máš přehnané obavy a moc to prožíváš.
Katka
taky jsem se dívala na stránky http://www.safebryo.cz a četla o těhotenství a riziku.
Mimo jiné píšou tohle:
"Nejoptimálnějším řešením je naplánování početí v období remise onemocnění. Samotné těhotenství obvykle nevyvolá relaps jinak inaktivní CC. Pokud je v době početí nemoc neaktivní, je pravděpodobné, že zůstane neaktivní i v průběhu celého těhotenství. Neaktivní CC nemá velký vliv na průběh těhotenství a jeho ukončení. Riziko znovu propuknutí nemoci v průběhu těhotenství není větší než u žen ve srovnatelném věku, které nejsou těhotné. Pokud se relaps vyskytne, pak nejčastěji v l. trimestru. Naštěstí je možné vhodnými léčivy eliminovat tato rizika na co nejnižší mez."
Což znamená, že o těhu se dá uvažovat, nemyslíš? A o nějaké 78% dědičnosti jsem se nedočetla. Je fakt, že vyhledávám vše o kolitidě, která je pro těhu příznivější nemocí.
Já před 2 měsíci potrratila, ale nemělo to žádnou souvislost s nemocí a těším se, jak se o mimi pokusíme znovu. Věřím, že se to podaří a všechno bude v pořádku. Myslím, že máš přehnané obavy a moc to prožíváš.
Katka
to crohnačka:
No to je opravdu zvláštní, protože 78% dědičnost je u tohohle onemocnění opravdu blbost, a to Ti řekně každý gastroenterolog! Jak už jsem psala, 4% pokud trpí MC jeden z rodičů, a asi 34% pokud oba. Je to i v brožurce Těhotenství a Crohnova choroba, kterou jsem dostala od doktorky. Informace na safebryo jsem samozřejmě četla, už když jsem byla těhotná. A právě na základě nich jsem se rozhodla si mimčo nechat. A jak říkáš zvážila jsem všechna pro a proti...
to helik:
Díky moc
Pokud sem chceš vložit fotečky, tak je nejdříve musíš mít někde na internetu. Pak si pomocí CTRL+C zkopíruješ ten odkaz na danou fotečku, vlezeš sem, a nahoře když chceš vložit nový příspěvek je Formátování textu a tam je Vložit obrázek. Klikneš na něj a objeví se dvě závorky a mezi ně vložíš odkaz na ten obrázek, toť vše. Doufám, že jsem to vysvětlila nějak inteligentně 
karambolka
No to je opravdu zvláštní, protože 78% dědičnost je u tohohle onemocnění opravdu blbost, a to Ti řekně každý gastroenterolog! Jak už jsem psala, 4% pokud trpí MC jeden z rodičů, a asi 34% pokud oba. Je to i v brožurce Těhotenství a Crohnova choroba, kterou jsem dostala od doktorky. Informace na safebryo jsem samozřejmě četla, už když jsem byla těhotná. A právě na základě nich jsem se rozhodla si mimčo nechat. A jak říkáš zvážila jsem všechna pro a proti...
to helik:
Díky moc

karambolka
No mě to taky připadá moc těch 78%, ale na GIT mi nic neřekli a ten genetik to zkoumal dost dlouho, až na mě tohle vybafl... U mě právě asi bude problém s tou remisí - myslela jsem, že jsem v pohodě (cítím se docela fajn), ale koloskopie děs a hrůza. Takže zvýšení léků atd. (Psala jsem dotaz do fora Léky, lékaři... - tam je to kdyžtak víc podrobně, abych se neopakovala). Jestli mi na jaře pošlou na operaci nebo nasadí Remicade, asi mám jasno...
Ach jo!
Ach jo!
tak jsem si prohlizela stranky ohledne toho crohna a reknu ti tim ze myslely urcite pri navratu priznaku, jako ze hubnes mas horecky atd, jako ze by to mohlo ten zanet ovlivnit crohna. Ja teda zanet v tele nemam, krev mam v normalu, tak nevidim duvod neotehotnet. Sami to tam pisou. V jedne brozurce pro crohnare- bohuzel ji uz nemam, tak tam psali, ze se narodi zdravich deti vic u krohnaru, protoze to maji jako ryzikovku a tim padem ti delaji testy, ktere se neprovadi u zdravejch lidi a tim padem predejdou tomu aby se ti narodilo postizene dite. Brozurku meli v HK, tak nevim zda ji tam jeste maji, a jmenovala se nejak dite pri krohnove chorobe a UC.Zajimave statistiky. Tak ja bych byla rada, ze mi udelaji testy zadara.
V současné době se u salfasalazinu již nepředpokládá výskyt nežádoucích účinků na embryo a plod a vznik vrozených anomálií. Toto léčivo však proniká do oběhu plodu a dosahuje v něm podobných koncentrací jako v těle matky, navíc u obou inhibuje metabolismus. Pro embryo a plod je zvláště nebezpečná jím způsobená inhibice transportu kyseliny listové, která má embryoprotektivní účinek. Vhodné je proto tuto kyselinu listovou během takovéhoto těhotenství podávat ve zvýšené míře (1-5 mg /den). Obecně je vhodné u každého těhotenství (i u zdravé ženy)
sice u nekterych dalsich leku muze neco nastat, ael jak rikam kdyby neco zjistili tak mi to reknou. Da se to zjistit jiz brzi z odebrane plodove vody. Tak se nicoho nebojim. Planuju po statnicich otehotnet, protoze chci mit deti co nejdriv, abych nemusela zase cekat az se mi to zase spravi ten crohn.
Mirunko,
já byla těhotná v září (v listopadu ukončeno jako zamlklé těhotenství). Od mého lékaře jsem byla poučena, že v prvním trimestru se tvoří základy pro orgány a léky by mohly tento proces ovlivnit. Doporučil mi léky vysadit (brala jsem jen Salofalk 250 3x denně) a dal mi jen Hylak forte a pak Mutaflor. Těhotenství nevyšlo a ulcerozni kolitida se mi dost zhoršila. Dr. mi řekl, že mu bylo jasné, že těhotenství dobře neprospívá, neboť se mi UC zhoršila. Prý se v těhu vytváří nějaký hormon, který pozitivně působí na UC. Naopak při kojení se vytváří hormon, který nemoc rozjíždí a tak se často zastavuje laktace. Toť můj názor nebo spíš mého Dr. Ale psala jsem si tu s JanouF a ta naopak Salofalk v těhu bere (doufám, že jsem to nespletla, přečti si zpětně tuhle diskuzi). Přiji ti hodně zdravíčka, žádné zdravotní problémy a pohodové klidné těhulkovství. A dej o sobě vědět, jak to jde.
Katka
já byla těhotná v září (v listopadu ukončeno jako zamlklé těhotenství). Od mého lékaře jsem byla poučena, že v prvním trimestru se tvoří základy pro orgány a léky by mohly tento proces ovlivnit. Doporučil mi léky vysadit (brala jsem jen Salofalk 250 3x denně) a dal mi jen Hylak forte a pak Mutaflor. Těhotenství nevyšlo a ulcerozni kolitida se mi dost zhoršila. Dr. mi řekl, že mu bylo jasné, že těhotenství dobře neprospívá, neboť se mi UC zhoršila. Prý se v těhu vytváří nějaký hormon, který pozitivně působí na UC. Naopak při kojení se vytváří hormon, který nemoc rozjíždí a tak se často zastavuje laktace. Toť můj názor nebo spíš mého Dr. Ale psala jsem si tu s JanouF a ta naopak Salofalk v těhu bere (doufám, že jsem to nespletla, přečti si zpětně tuhle diskuzi). Přiji ti hodně zdravíčka, žádné zdravotní problémy a pohodové klidné těhulkovství. A dej o sobě vědět, jak to jde.
Katka
to Mirunka:
věřím, že vše dopadne v pořádku. Jde o to jaké lék bereš. Jak si můžeš přečíst na předchozích stránkách, brala jsem Pentasu, Medrol, Imuran, v průběhu těhotenství mi nasadili ještě Budenofalk. A syn je zdravý. Neboj se toho, hlavně žádné nervy, ať máš pohodové miminko
Jako já, dneska mi spinkal 16 hodin v noci 
věřím, že vše dopadne v pořádku. Jde o to jaké lék bereš. Jak si můžeš přečíst na předchozích stránkách, brala jsem Pentasu, Medrol, Imuran, v průběhu těhotenství mi nasadili ještě Budenofalk. A syn je zdravý. Neboj se toho, hlavně žádné nervy, ať máš pohodové miminko

Ahoj Katko, to mne mrzi.Ja byla dnes u gastro dr.,delal mi kompletni vysetreni,zenet cca do 10cm,jen hlenovity bez krve,takze mam brat pouze Asacol tablety, 3x1, a kdyby se objevilo krvácení tak salofalk 250 cipky.Mam strach z leku, ikdyz mi rekl,ze nemusim,ze je lepsi leky brat,nez aby se UC rozjela a zanet se dostal do krve,to mam na mimco vetsi nasledky.Uklidnovala me i sestricka,ze uz takhle "odrodili"spousty miminek...No nevim,mam z toho dost obavy.take me gyndar poucoval, ze v 1trimestru by se leky brat nemeli,tak nevi.Do 6tt je to pry jeste v norme,ale mezi 7-12tt se vytvareji miminku veskere organy...Ach jo.Porad hazarduju s tim, ze vynecham,nebo to jen omezim na minimum.Hodne jsem ted brouzdala po netu a cetla vselijake pouceni, na http://www.safbryo.cz je toho celkem dost,trosku me to uklidnilo,ale i tak.Myslim, ze mi rozumis...Dej se do kupy,papej vitaminy, mamavit, nebo calibrum baby, to pry pomaha, rekl mi to i gastro dr., ze to ma priznivy vliv...a treba to jeste vyjde.Kontrolu na gyn.mam 25, tak snad to bude v poho.Diky za odpoved.
Mirka
Mirka
To Mirunka: jsem v 8.mesici a stale beru salofalkove cipky. Muj doktor mi je povolil i pri kojeni. Mam MC, mela jsem postizeno tluste i tenke strevo,ale diky operaci byl spatny kousek tenkeho streva odstranen a proto mohu ted brat jen ty cipky, ktere by udajne mely pusobit jen v tlustem streve a k miminku by se z toho nemelo moc dostat.
Jana
Jana