Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
Katka
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Katka » 13 lis 2005, 23:28

Ach jo. Osud byl nemilosrdný. V pátek jsem pordělala revizi dělohy - zamlklé těhotenství. Je mi moc smutno na duši. Opět jsem se vrátila k Salofalku, tak snad se brzo uklidní střívka a duše a budeme se moci zase pustit do dalšího boje.
Kasia
Klarka H.
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Klarka H. » 15 lis 2005, 08:42

Ach jo, Katko,to je mi moc lito. Drzim moc a moc palce do dlasich pokusu, ale ted se hlavne dej do poradku! Udelej si na sebe cas, trochu se rozmazli a na vsechno ostatni se vykasli!!!
Moc ti preju aby te strivka nezlobily a vsechno vyslo!

K.
Ach jo. Osud byl nemilosrdný. V pátek jsem pordělala revizi dělohy - zamlklé těhotenství. Je mi moc smutno na duši. Opět jsem se vrátila k Salofalku, tak snad se brzo uklidní střívka a duše a budeme se moci zase pustit do dalšího boje.
Kasia

janaf

Příspěvekod janaf » 16 lis 2005, 18:55

Nedarilo se mi pripojit na stranky, tak odpovidam az ted. Katko, to mne mrzi, ze Ti to nevyslo. A doufam, ze budes brzy v poradku a podari se Ti otehotnet.
Opravdu beru leky neustale a lekar nic o vysazovani zatim nerikal.
J.
Petulda

Příspěvekod Petulda » 07 pro 2005, 21:45

Ahoj, Katka, mozno ma nepoznas uz dlhsie som nepisala. Je mi velmi luto co sa stalo, pisem od srdca, pretoze i ja mam za sebou jeden zamlknuty potrat a viem ako to boli, ale zaroven podla vlastnych skusenosti ti poviem, ze cas ide dalej a dni sa minaju a blizia sa dni kedy sa znova budete moct snazit o mimi, to som si hovorila ja a velmi mi to pomahalo. Dnes mame v postielke 8M chlapceka.
Katka

Příspěvekod Katka » 08 pro 2005, 18:30

Holky, děkuji moc za hezká slova a slova podpory. PETULDO, děkuji ti. Dáváš mi naději, že to bude příště lepší. Já se momentálně soustředím na práci a krom toho na studium postgraduálu. Jinak bych se z toho zbláznila. Zakázala jsem si na to myslet a koukám jen dopředu. I když to bolí a je mi smutno při pohledu na každé bříško či kočárek nebo malé dítko, musím to zvládnout a věřit, že příště se to podaří. Čas je milosrdný, ale někdy plyne moc pomalu. I když .... Jsem 27 dní po potratu, takže očekávám první menstruaci. Ten měsíc rychle uběhl. Holky, přeju pohodové bezproblémové těhu a těm co už máte to štěstíčko doma, přeju hlavně zdraví, protože to je nejdůležitější. Ostatní přijde samo. Děkuji vám. Katka
karambolka

Příspěvekod karambolka » 13 pro 2005, 23:02

ahojky holky, omlouvám se, že jsem se neozvala tak dlouho, ale nějak není čas. Míšovi už je 9,5 měsíce, máme 72cm a 8kg. Všechno je v pořádku a dělá nám jen radost. Už lozí po bytě, staví se už od 7 měsíců, pořád kecá táta, máma atd. No občas mě z něj bolí hlava :-) Crohn je zatím v klidu, ale od nového roku nastupuji na léčbu Remicadem. Pořád mi kolísá CRP, tak mi raději doktorka doporučila tohle vzhledem k tomu, že si teď když máme malýho nesmím dovolit být v nemocnici.
Katko, je mi moc líto, co se stalo, ale hlavu vzhůru, bude líp :-) Hlavně žádný nervy, všechno pěkně v pohodě. Stres je to nejhorší...

A tady je nějaká ta fotečka prcka...
Obrázek
Obrázek

karambolka
karambolka

Příspěvekod karambolka » 13 pro 2005, 23:40

a ještě dalších pár...
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
crohnacka

Příspěvekod crohnacka » 27 pro 2005, 16:05

Ahoj holky, měla bych takovej trapnej dotaz...
Opravdu si myslíte, že je dobrý mít miminko? Copak jste si s UC nebo MC neužily dost? Co když to malý to bude mít po vás? To chcete, aby se taky tak trápilo? Vždyť je to hrozný!!! A i kdyby ne, vám může být hůř - můžete jít do nemocnice atd. Co pak? A to vůbec nemluvím o těch nežádoucích účincích léků, který bereme (i v těhotenství). To se přece musí někde (na plodu) podepsat...
Reagujte nějak! Tohle mi totiž dost trápí a chtěla bych slyšet vaše názory.
Katka

Příspěvekod Katka » 27 pro 2005, 16:41

Karambolko, malý je úúúžasný. A jak se krásně směje. Vypadáte velice spokojeně - všichni. Přeju Vám hodně zdravíčka, žádné starosti s chronem a malý ať Vám dělá jen samou radost!!!
Katka
Katka

Příspěvekod Katka » 27 pro 2005, 16:57

Crohnačko, nemůžu nereagovat na tvůj příspěvek. To, co píšeš, mi připadá neuvěřitelně hloupé (promiň, ale to je můj názor). Samozřejmě, že jsem také přemýšlela o tom, zda mou nemoc nemůže zdědit dítě. Ale pokud vím, a mám toho dost o své UC nastudováno, nebylo dosud prokázáno, že jde o nemoc dědičnou. V naší rodině ji mám jen já. Uvědom si, že každý si v těle neseme dispozice na spoustu nemocí a je otázkou času, zda se v životě "sepne spínač" a spustí je. Záleží na způsobu života, stresu apod. Navíc můžete být zdraví, ale společně s manželem můžete dát dítěti tak negativní genetickou výbavu, o které se ti ani nezdá. Kdybychom měli uvažovat nad tím, co nám a našemu dítěti může všechno být, nebudeme mít děti a vymřeme. Moji rodiče jsou naprosto zdraví, v životě měli max. chřipku a nachlazení. A mají mě, s UC a sestru, která je úplně zdravá a má dvě krásné zdravé děti. Zdraví mají nemocné děti, nemocní mají zdravé děti....možností je hodně. Ano, bereme léky, ty mohou ovlivnit plod, ale také potraviny jsou kvůli špatnému životnímu prostředí nevhodné, voda je chemicky čištěná, dýcháme znečištěný vzduch a to vše ovlivňuje nás a naši plodnost. Víš co si myslím? Co se má stát, to se stane a proti přírodě jsme bezmocní. Ale s láskou a po boku milované osoby zvládneme všechno!!! Katka
karambolka

Příspěvekod karambolka » 01 led 2006, 20:02

to Katka: díky moc, spokojení jsme, aby ne, když máme tohohle chlapíka krásnýho :-) Doufám, že i Ty se máš dobře a netrápí Tě žádné problémy...

to crohňačka:
Souhlasím s Katkou. Je vidět, že ty po dětech netoužíš. Přemýšlela jsem o tom všem než jsem otěhotněla, jaká je šance, že Crohna zdědí po mě, jestli mu neublíží léky atd. A abych Ti pravdu řekla, větší pravděpodobnost je, že bude mít jiné nemoci než Crohna. Pravděpodobnost, že zdědí tuhle nemoc, pokud ji má pouze jeden z rodičů, je 4%. To mi přijde jako docela malé procento, a i kdyby bylo vyšší, tak nad tím nijak nepřemýšlím. I kdyby to nedejbože zdědil, věřím, že za 20 let už bude medicína na trošku jiné úrovni, budou jiné a účinnější léky. Jen se podívej, jak pokročili v léčbě Crohna za posledních 20 let!!!

Jinak pro srovnání mám kamarádku, která trpí jistým syndromem, jde teď v lednu na těžkou operaci, a pak chce miminko. Ta její nemoc je 100% dědičná a generaci od generaci se zhoršuje. A stejně miminko chce. To už bych se třeba já bála.

Já jen doufám, že se v Tobě mateřské pudy probudí a budeš mluvit jinak. Já chci ještě jedno miminko, i když vím, že to bude těžké a nevím co bude, ale Mišulka i přítel mi pomohou. Nevyměnila bych je za nic na světě a půjdu do toho znova. Myslím, že ta nejhorší věc, když má člověk takovou nemoc je ZŮSTAT SÁM a bát se, jestli náhodou tohle nebo tohle. Člověk musí žít dál a ne se jen litovat. To mimčo mi hrozně pomáhá od té doby co je na světě. A vůbec všichni okolo mě. Toť můj názor...

karambolka
crohnacka

Příspěvekod crohnacka » 03 led 2006, 14:42

Víš, mám ve svém okolí holčinu, která trpí Crohnem. Chtěla miminko, hrozně se na to upnula, podstoupila všechna vyšetření a rizika atd. A pak o to dítko přišla. Musela jít na potrat, protože se jí crohník ozval, dostala těžkou medikaci a mimčo by se mohlo narodit poškozený. Inu, zkusili to znova o pár let později. Potratila v 2. měsíci... Byla zoufalá, přemýšlela i o sebevraždě.
Další případ: kamarádce (upozorňuji, že zdravé - to abyste si nemyslely, že jsem nějak zaměřená) se narodil chlapeček a asi v půl roce u něj zjistili alergii na mléko. Její přítel se na ní vykašlal a hájil se slovy, že nebyla schopna mu dát zdravé dítě. Sesypala se, bere psychofarmaka, nedodělala vysokou školu, dítě má pořád v nemocnici...
Tohle jsem myslela...
Co se týče té dědičnosti - nechci být pesimista, ale četla jsem hodně výzkumů, kde se to prokázalo.
A jak píšeš, že za dvacet let na tom bude medicína lépe atd. Ty opravdu chceš vidět jak tvoje dítě churaví? Zvlášť když máš možnost si sama prožít, jaké to je...
Samozřejmě, že se nerodí jen zdravé děti... Ale jít do toho dobrovolně už na začátku s tím, že to malý mám jenom proto, abych ve stáří nebyla sama... Trošku egoistické, nemyslíš?
PS: Jinak máš krásné miminko, přeji ti s ním hodně radosti a tobě pevné zdraví. Hlavně ať se ti nepřihodí nic z toho, o čem jsem psala. (Možná jsem tím moc ovlivněna, proto se bojím.)
karambolka

Příspěvekod karambolka » 03 led 2006, 21:32

No jak tak koukám, tak Ty se asi budeš bát mít mimčo vždycky. Ať jsi nemocná nebo ne. Jistě že nechci vidět, jak se moje dítě trápí, ale kdyby takhle uvažoval každý, tak se nerodí žádné děti!!!

Myslím si, že já egoistická nejsem, to bys pak mohla tvrdit o každém, kdo chce mít mimčo, protože nikdy neví, jestli bude zdravý nebo ne. Ani nevíš co jsem si prožila v těhotenství za nervy, aby byl v pořádku, ale je. A věřím tomu, že to po mě nezdědil. Co se týče dědičnosti nevím co jsi kde četla. Já mám to procento přímo z genetického centra kam jsem chodila. Je to dle celosvětového průzkumu, takže bych tomu věřila.

A to, že jsem si ho pořídila jen pro to, abych pak nebyla sama jsi jak vidno také špatně pochopila. Proč si asi lidi pořizuji děti????
Víš tyhle řeči opravdu nemají smysl. Ty uvažuješ jinak, já taky. Pro mě je malej smysl života, pro Tebe třeba něco jiného. Je to relativní a nemá smysl se o tom dohadovat. Já jsem mimčo chtěla vždycky! A NIKDY nebudu litovat, že ho mám.

Ještě dám jeden příklad. Alespoň jeden člověk v každé rodině na světě zemřel na rakovinu. A když tohle víš, tak si to mimčo taky radši nepořídíš, aby to náhodou nemělo? Nevím, prostě Tě nechápu... A ne jen Tebe, nikoho kdo takhle uvažuje. Opravdu se přehnaně bojíš a myslím si, že je to zbytečné. Kdybys nebyla nemocná, taky nebudeš chtít mimčo???
crohnacka

Příspěvekod crohnacka » 06 led 2006, 12:35

Dědičnost - byla jsem u genetika (kvůli sobě), je to dědičné ze 78%. U nás to ale nikdo neměl, takže taky nevim, čemu věřit.
Pomineme dědičnost, vezmeme si na mušku ty naše "léky". Koukni na http://www.safebryo.cz/crohnova_choroba Taky nic moc vyhlídky...
Kdybych byla zdravá... Hm, moje prababička říkala: "Kdyby jsme srali cukr, srali bysme ho do kafe." A to by se v našem případě dalo patentovat, že! Jistě, že bych děti měla. Takhle se nad tím ale musím víc zamyslet a zvášit všechna pro a proti...
michalB

Příspěvekod michalB » 06 led 2006, 14:19

Dědičnost - byla jsem u genetika (kvůli sobě), je to dědičné ze 78%. U nás to ale nikdo neměl, takže taky nevim, čemu věřit.
Pomineme dědičnost, vezmeme si na mušku ty naše "léky". Koukni na http://www.safebryo.cz/crohnova_choroba Taky nic moc vyhlídky...
Kdybych byla zdravá... Hm, moje prababička říkala: "Kdyby jsme srali cukr, srali bysme ho do kafe." A to by se v našem případě dalo patentovat, že! Jistě, že bych děti měla. Takhle se nad tím ale musím víc zamyslet a zvášit všechna pro a proti...

Jen drobná připomínka. Nemá cenu řešit, jestli je to dědičné, nebo ne, když to nikdo v rodině předtim neměl. Jednou se to prostě projeví a s dědičností to nemá nic společného. Spíš by bylo zajímavé zjistit to opačně, tedy kolik lidí má crohna a současně ho má i někdo z rodičů.