Ahojky hovinko. Takova prezdivka na nas opravdu sedi. Mam zkusenosti nejen s prednisonem, ale taky s imuranem. Prednison jsem s malou prestavkou brala, a to ve velkych davkach, vice nez dva roky. K tem velkym davkam jsem se zatim vracela celkem trikrat a pokazde byly vedlejsi projevy horsi a horsi. Taky jsem mela hlavu jako skopek, fousy mi rostou dodnes i po pulrocni kortikoidove absenci. Dala jsem jim jeste dva mesice a potom je zacnu likvidovat laserem. Co udelala moje vaha, o tom snad ani nema cenu mluvit - podle stavu streva a mnozstvi kortikoidu se pohybovala mezi 45 a 62 kilogramy, takze jsem byla chvili vychrlo, chvili koule. Ta kila jdou dolu, ale musi se na tom proste pracovat, ta bohuzel nezmizi sama. Otoky v obliceji nastesti ano a akne se vytratilo taky bez pomoci z venci. Dalsi problem byla menstruace. Vice nez rok jsem nic takoveho nemela - opet vlivem krotikoidu. Udajne doslo k naruseni jakesi hormonalni osy a tim padem prestaly fungovat veci, ktere by normalne v nasem veku fungovat mely.
To se upravilo az po zasahu lekaru - nasadili mi dalsi hormony, ktere moji hormony porusenou hormonalni hladinu uvedly do hormonalni stability.
Kortikoterapie spojena s imunosupresi u me take zpusobila velkou nachylnost k veskerym virovym infekcim v tech castech tela, ktere mame jenom my holky. Vyssi davky imuranu - 150 mg denne, mi parkrat udelaly trochu potize - brnel me jazyk a mela jsem krece v rukach a nohach. Ted beru 50 mg denne a nebyt te nachylnosti k infekcim, ani bych nevedela o tom, ze neco takoveho bastim. Jenom doktori mivaji zdvizeny prst - "Zadne tehotenstvi s imuranem!". Ale znam nekolik holek, ktere to zvladly i s temahle pilulkama a vsechno bylo v pohode.
I ja jsem byla uplne silena z toho, jak vypadam a vim, ze, kdyz budu muset lecbu zopakovat, budu silena zas. Je jen jedina moznost - proste to obdobi, kdy clovek vypada jako mesicek nejak prezit.
Vydrz.
Papous