Co jíst a čemu se vyvarovat?
Co jíst a čemu se vyvarovat?
Paní doktorka mi říkala, že mám jíst bílé pečivo. Měla bych se vyvarovat ostrým, mastným jídlům. Tmavému a celozrnému pečivu.
Re: Co jíst a čemu se vyvarovat?
Já nemám přímo crohna, ale zvláštní aftozní proktitidu a lékař mi říkal: střeva máte dle MR v pořádku, ale máte afty v konečníku a tak nasadíme opatření jako na Cohrna dostanete čípky. Nemocná střeva hodně zatěžuje plynatost a tak pryč s minerálkama, se zelím, kedlubnama, fazolema, hrachem a vše co nafukuje. Říkal, že IBD se projevuje i zánětem očí a tak doporučil strouhat mrkev. No a na netu jsem se dověděl, že by člověk měl vynechat tučná jídla, kořeněná jídla a knedlíky nahradit rýží a mléko nahradit jogurty a podmáslím, tmavé pečivo nahradit bílým, které je den staré. No a vlastně před chirurgickými výkony ve střevech doporučují dietu jako u kolonoskopie a ta zahrnuje to, že se jí banány, piškoty, bramborová kaše, a maso se mechanicky mele no a tak člověk vlastně dostane látky které potřebuje a střeva ho tolik nebolej. A lékař řekl, že tzv. bezezbytková dieta je vhodná až u těžších stavů onemocnění, kde je průjem. Mému střevu dělá dobře haše s bramborem a také to, že se nestravuji v pivnicích ani v rychlém občerstvení, ale přímo v nemocnici, kde pracuji. Místo do kaváren a pizzerií bych Ti doporučil, aby ses stravovala někde v domově důchodců, je to nejlevnější varianta zdravého stravování, skoro žádný tuky, potraviny kontrolované nutriční zdravotní sestrou, která může pokrm ušít přímo na míru.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host