Šokujicí pravda o lidské stravě

Bohužel, ale je to tak. To co jiným lidem přináší mnohdy libé a slastné pocity, pro některé z nás znamená věčný boj na ostří vidličky. Tak, prosím, podělte se s námi o Vaše zkušenosti.
cicastro
Příspěvky: 72
Registrován: 07 črc 2007, 15:34
Bydliště: Česká republika

Šokujicí pravda o lidské stravě

Příspěvekod cicastro » 16 kvě 2008, 06:44

Na této adrese naleznete pár zajímavých myšlenek http://www.cez-okno.eu/node/224
vitek
Příspěvky: 13
Registrován: 10 říj 2008, 21:27
Bydliště: Česká republika

Příspěvekod vitek » 14 říj 2008, 00:49

Ahoj lidičky,
co způsobuje celosvětový nárůst Crohna po druhé světové válce ? Tak se ptá mnoho vědců i nemocných, názory se různí a je těžké si vybrat. Zcela jistě je mnoho podmiňujících faktorů, ale spoštěč bude zřejmě jeden. Lékaři se shodnou, že Crohn sleduje rodové linie, čili je geneticky předpodmíněn. Genetika však nemůže být spouštěč, mutace se neodehrají naráz celosvětově.
Proč to vlastně píšu ? V USA jsem si koupil bílý jogurt, který v ČR normálně jím a dělá mi dobře. Hned se mi po něm zhoršil stav Crohna. Ve složení jsem objevil karagen (v Evropě označen E407 a v ČR se do jogutrů běžně nedává). Přes googla jsem dále našel rok starý článek (Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 292: G829-G838, 2007), který cituji:"používání karagenu rapidně vzrostlo během posledních 50 let, ačkoli je známo, že způsobuje revmatické záněty a kolitidu." Dále se píše, že kolitidu způsobenou karagenem potvrdily studie na krysách, myších, králících, morčatech a opicích. Pokusy na lidských buňkách střev rovněž spustily zánět mírně odlišný, avšak podobný Cohnově nemoci.
Zkuste se schválně podívat co jíte a kde může být karagen E407: tavený sýr, zubní pasta, zmrzlina, dezerty, dietní nápoje, párky, masné polotovary, další polotovary.
Pokud je karagen spouštěč, pak je zřejmé, že je zasažena industriální společnost, a to více ve městech než na venkově. Myslíte, že kvůli omezení karagenu by se vyplatilo zdražit jídlo a zhoršit jeho vzhled ? Určitě ne kvůli onemocnění jednoho z 2500 lidí. Je přece ekonomicky výhodnější je léčit, než snížit zisky potravinářského průmyslu. Možná je to spekulace, dnes tak svět bohužel funguje.
Zeptejte se svého gastroenterologa, zda zná tento článek. Budu překvapen, když ano.
Bez karagenu se dá žít bez problémů. Mějte se pěkně.
martinique
Příspěvky: 54
Registrován: 31 kvě 2006, 17:58

Příspěvekod martinique » 17 říj 2008, 07:25

Ahoj Vitku, tak jsem si něco zjišťovala o E 407, taky jsem si to vygooglovala a navíc mě o karagenu včera říkal jeden známý, co má taky crohna. Předtím jsem o jeho existenci ani nevedela a ted behem jednoho týdne jsem o něm slyšela už dvakrát :) Jinak jsem si prohledeala lednici a zjistila, že třeba jogurty dobrá máma v sobě karagenan mají :) což mě dost překvapilo. No každopádně na tom něco bude a člověk musí trochu přemýšlet nad tím, co jí...
palmexman
Příspěvky: 30
Registrován: 15 črc 2006, 11:09
Bydliště: Česká republika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod palmexman » 04 lis 2008, 22:12

nevím jestli je to jen karagenem, ale já mám třeba docela velký problémy s umělými tuky...to jsou ty ztužené, na kterých se dá smažit nebo ty, které se dobře mažou.
mám docela dobře vysledováno, že když jsem chodil na obědy, tam kde se jelo na těchto tucích, tak jsem se posral výrazně častěji než tam, kde dělají na klasice...tj. olej, sádlo, máslo. nemluvě o tom, že je to poznat chuťově. shodou okolností je největší výskyt crohna v zemích, kde je právě vysoká konzumace umělých tuků.
tzn. jakékoliv připravené pomazánky z obchodů jsem zrušil, cokoliv s majonézovou bází, dále jakékoliv rádobypečivo a cukrovinky z pekáren(tím myslím třeba plněné buchtičky, tvaroháče, listové těsto) a cukráren.
masné výrobky jsem omezil téměř na minimum, o to víc si vařím sám. když už, tak věci z jednoho domácího řeznictví. u těch mléčných výrobků je to podobné, ten karagen se vyskytuje ve velkém množství jakkoli ochucených nebo jinak upravených výrobcích. takže jogurty a tvarohy, jen neupravené obyč. čisté bílé...tzn. ne třeba želatinové hrůzy typu danone, růžové ochucené lučiny.....
prostě si musíte připravovat sami, je to za a) chutnější, za b)zdravější a za c) se z vás stanou dobří kuchaři
oliv
Příspěvky: 28
Registrován: 03 led 2006, 13:20
Bydliště: Česká republika

Příspěvekod oliv » 06 lis 2008, 09:08

Karagenan se bohužel vyskytuje i v masných výrobcích typu šunka (debrecínka, moravské uzené atd.), prostě tam, kde potřebují udržet vodu. Já jsem nikdy nepoužívala žádné náhražky másla za studena, pouze na pečení a stejně mám Crohna?, teď peču s olejem, receptů je docela dost a jsou i jednodušší na přípravu.
JKucharikova
Příspěvky: 3
Registrován: 11 dub 2016, 16:11

Re: Šokujicí pravda o lidské stravě

Příspěvekod JKucharikova » 11 dub 2016, 16:27

Je obsažen také v křehčeném mase?

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti