Vláknina versus nevláknina...
Vláknina versus nevláknina...
Priznam se, ze v tom mam lehce zmatek. Na jednu stranu je vlaknina primo doporucovana, jako, rekneme stabilizacni element pri potizich s vymesovanim, no a na druhou stranu je primo zakazovana /napr. bezezbytkova dieta/ jako temer zivot ohrozujici cinitel. Lidsky, proste to lida ucpe. Zajimalo by me vazne, je li-nejaky vztah mezi prubehem a typem onemocneni a 'vztahem k vlaknine'. Diky.
Neco malinko o tom vim. Bezezbytkova dieta je doporucovana pro to, aby se odlehcilo strevu, ktere je zatizene zanetem a tvari se jak bolavej palec. Proto treba v pripade potreby ti v nemocnici nedaji najist i nekolik tydnu a drzej te na kapackach, aby si to strevo odpocinulo a rychleji se zahojilo. Jak se ale zahoji a zajizvi se je potreba mu dat taky nejakou praci a hodne vlakniny do sebe taky vstreba taky toxicke latky a vubec tomu strevu pomaha lepe fungovat. Problem je treba pri stenozach, coz je zuzeni streva , protoze pak by se taky mohlo ucpat, ten kousek pred stenozou by se rozsiril a mohl by rupnout, pokud by se to v nem vsechno namestnalo.
Myslím, že je důležité také to, že je třeba rozlišit vlákninu stravitelnou a nestravitelnou. Možná by bylo dobré, aby se k tomu vyjádřil nějaký lékař, který zabrousí na tuto stránku (zvedne někdo hozenou rukavici?).Když jsem konzultovala stravu dcery s jejím lékařem, tan mi řekl(podotýkám v klidové fázi MC), že zejména u stravitelné vlákniny nemusím mít strach, ovšem s rozumem, nicméně že je možno zkusit od všeho trochu až na nadýmavé věci, před kterými mne důrazně varoval.
Co to je nestavitelna a stravitelna? Me v nemocnici udrzovali 3 tydny na kapackach. Pak jsem zacala na houskach, bujonech a kasi. Potom mi davali omacky, testoviny, rano dzem ci syr.
Kdyz jsem mela nejakou zeleninu v jidle, musela jsem to nechat. A ted zadne ovoce ani zeleninu. Jen banany a v konzerve jim mardarinky. Jablka jen tepelne zpracovana. To je vsechno co z tohoto jim.
Kdyz jsem mela nejakou zeleninu v jidle, musela jsem to nechat. A ted zadne ovoce ani zeleninu. Jen banany a v konzerve jim mardarinky. Jablka jen tepelne zpracovana. To je vsechno co z tohoto jim.
Vláknina nerozpustná je nestravitelná a dráždí střevní sliznici a znemožňuje vstřebání některých látek, protože přerušeuje kontakt se sliznicí a proto se nevstřebávají látky.Proto se doporučuje na hubnutí. Nestravitel. vlák. nedokáže org. zpracovat je prochází traktem hrozně rychle - stolice je pak objemnější - obsahuje např. brokolice.
Stravitel. vlák. neboli rozpustná je obsažena v jabkách ..... a org ji dokáže natrávit.
Důležité jsou obě, ale při crohnu není doporučována.
Já osobně užívám Pšeň. a žitné otruby a ovesnou vlákninu.
Dejvid
Stravitel. vlák. neboli rozpustná je obsažena v jabkách ..... a org ji dokáže natrávit.
Důležité jsou obě, ale při crohnu není doporučována.
Já osobně užívám Pšeň. a žitné otruby a ovesnou vlákninu.
Dejvid
To fakt o žádným seznamu nevím, ale zkus se podívat do nějakého vyhledávače, určitě to tam bude. Nejúčinnější je podle mě ovesná vlák. s lecitinem - http://www.aspczech.cz/dieta.htm
Nebo prodávají v Praze v jedné prodejně výživy takové kulaté sušenky, které mají také hodně vlákniny, ale stojí přes 300 kc.
Dejvid
Nebo prodávají v Praze v jedné prodejně výživy takové kulaté sušenky, které mají také hodně vlákniny, ale stojí přes 300 kc.
Dejvid
Ahojky na ten odkaz jsem klikla,ale vůbec se to nezobrazilo-napsalo mi to:Pro doménu - http://www.aspczech.cz - nebyl nalezen na serveru žádný virtuální web.
Tak nevím, ale po tom webu se kouknu, nebo zajdu do zdravé výživy. Pokud jí najdu. Oni jí přestěhovali. tak musím hledat. čauky
Tak nevím, ale po tom webu se kouknu, nebo zajdu do zdravé výživy. Pokud jí najdu. Oni jí přestěhovali. tak musím hledat. čauky
TOTO JSEM NAŠLA -
Vláknina
Vláknina je komplexní látka (tvořená především glycidy) většinou rostlinného původu, jejíž místo ve zdravé výživě je stále nedoceněno. Konzumace vlákniny je nezbytná nejen pro regulaci trávicího procesu, ale také pro normalizování mnohých metabolických procesů. Vláknina také sehrává úlohu při prevenci rakoviny tračníku, snižuje přecitlivělost organismu, stejně jako hladinu cholesterolu, čímž pomáhá výrazným způsobem omezit riziko kardiovakulárních onemocnění.
Dříve navrhovaný příjem vlákniny se pohyboval mezi 10-20g/den u mužů i žen. Nyní se doporučuje jeho zvýšení na 30g vlákniny na den. Přitom je třeba mít na paměti, že nadměrná konzumace čistých otrub (obsahují kolem 40% vlákniny) může vést např. ke zhoršenému vstřebávání minerálních látek či k mechanickému ucpání střev.
Protože vláknina není tělem vstřebávána, často se na ni jako na důležitou součást stravy zapomíná. Vláknina je vlastně nestravitelný sacharidový "materiál", tvořící kostru rostlin a slupky semen, zrnin, hrachu, fazolí, ovoce apod. Pokud jsou tyto "povrchové vrstvy" rostlinných potravin odstraněny při zpracování (např. při mletí mouky), ztrácí se tím i většina z obsažené vlákniny.
Rozeznáváme dva základní druhy vlákniny v potravě: ve vodě nerozpustná a ve vodě rozpustná. Oba typy vlákniny regulují práci střev, avšak různým způsobem.
Vláknina nerozpustná ve vodě absorbuje množství vody, "změkčuje" stolici a vytváří její objem. Tím udržuje obsah střev v pohybu, což vede k prevenci zácpy a divertikulárních nemocí. Nerozpustná vláknina rovněž vyplavuje karcinogeny, žlučové kyseliny a cholesterol, a odvádí je ven z těla.
Mezi dobré zdroje této vlákniny patří kořenová a listová zelenina, zrniny (např. pšeničné, ječné, rýžové, kukuřičné a ovesné potraviny), fazole, neoloupaná jablka a hrušky, jahody.
Vláknina rozpustná ve vodě je obecně mazlavá a viskózní, a tak (narozdíl od nerozpustné vlákniny) pohyb potravy zažívacím traktem zpomaluje, ale zároveň brání i vstřebávání některých substancí. Např. brzdí absorpci sacharidů z tenkého střeva do krve, čímž uhlazuje kolísání krevního cukru. Rozpustná vláknina také ve střevech na sebe nabaluje žlučové kyseliny a cholesterol, a tak snižuje zásobárnu cholesterolu v těle.
Kvalitní zdroje rozpustné vlákniny zahrnují celozrnné výrobky z ječmene, rýže, kukuřice a ovsa, dále pak fazole, jablka, hrušky, citrusové plody, banány, mrkev, švestky, brusinky, semínka a mořské chaluhy.
Oba typy vlákniny hrají úlohu při kontrole tělesné hmotnosti. Konzumace vlákniny dává pocit plnosti - člověk tak obvykle méně jí. Navíc vláknina nepředstavuje pro tělo nositele energie, tudíž vysoko-vlákninové diety jsou většinou i nízko-kalorické, a předcházejí tak vzniku obezity.
Vláknina
Vláknina je komplexní látka (tvořená především glycidy) většinou rostlinného původu, jejíž místo ve zdravé výživě je stále nedoceněno. Konzumace vlákniny je nezbytná nejen pro regulaci trávicího procesu, ale také pro normalizování mnohých metabolických procesů. Vláknina také sehrává úlohu při prevenci rakoviny tračníku, snižuje přecitlivělost organismu, stejně jako hladinu cholesterolu, čímž pomáhá výrazným způsobem omezit riziko kardiovakulárních onemocnění.
Dříve navrhovaný příjem vlákniny se pohyboval mezi 10-20g/den u mužů i žen. Nyní se doporučuje jeho zvýšení na 30g vlákniny na den. Přitom je třeba mít na paměti, že nadměrná konzumace čistých otrub (obsahují kolem 40% vlákniny) může vést např. ke zhoršenému vstřebávání minerálních látek či k mechanickému ucpání střev.
Protože vláknina není tělem vstřebávána, často se na ni jako na důležitou součást stravy zapomíná. Vláknina je vlastně nestravitelný sacharidový "materiál", tvořící kostru rostlin a slupky semen, zrnin, hrachu, fazolí, ovoce apod. Pokud jsou tyto "povrchové vrstvy" rostlinných potravin odstraněny při zpracování (např. při mletí mouky), ztrácí se tím i většina z obsažené vlákniny.
Rozeznáváme dva základní druhy vlákniny v potravě: ve vodě nerozpustná a ve vodě rozpustná. Oba typy vlákniny regulují práci střev, avšak různým způsobem.
Vláknina nerozpustná ve vodě absorbuje množství vody, "změkčuje" stolici a vytváří její objem. Tím udržuje obsah střev v pohybu, což vede k prevenci zácpy a divertikulárních nemocí. Nerozpustná vláknina rovněž vyplavuje karcinogeny, žlučové kyseliny a cholesterol, a odvádí je ven z těla.
Mezi dobré zdroje této vlákniny patří kořenová a listová zelenina, zrniny (např. pšeničné, ječné, rýžové, kukuřičné a ovesné potraviny), fazole, neoloupaná jablka a hrušky, jahody.
Vláknina rozpustná ve vodě je obecně mazlavá a viskózní, a tak (narozdíl od nerozpustné vlákniny) pohyb potravy zažívacím traktem zpomaluje, ale zároveň brání i vstřebávání některých substancí. Např. brzdí absorpci sacharidů z tenkého střeva do krve, čímž uhlazuje kolísání krevního cukru. Rozpustná vláknina také ve střevech na sebe nabaluje žlučové kyseliny a cholesterol, a tak snižuje zásobárnu cholesterolu v těle.
Kvalitní zdroje rozpustné vlákniny zahrnují celozrnné výrobky z ječmene, rýže, kukuřice a ovsa, dále pak fazole, jablka, hrušky, citrusové plody, banány, mrkev, švestky, brusinky, semínka a mořské chaluhy.
Oba typy vlákniny hrají úlohu při kontrole tělesné hmotnosti. Konzumace vlákniny dává pocit plnosti - člověk tak obvykle méně jí. Navíc vláknina nepředstavuje pro tělo nositele energie, tudíž vysoko-vlákninové diety jsou většinou i nízko-kalorické, a předcházejí tak vzniku obezity.
Zkus Mirko kliknout na tento odkaz - je to ta vláknina s lecitinem.
Ale v současné době je to nedostatkové zboží.http://www.stob.cz/dopor_vlaknina.html
Dejvid
Ale v současné době je to nedostatkové zboží.http://www.stob.cz/dopor_vlaknina.html
Dejvid
díky, proštuduji to.
Zkus Mirko kliknout na tento odkaz - je to ta vláknina s lecitinem.
Ale v současné době je to nedostatkové zboží.http://www.stob.cz/dopor_vlaknina.html
Dejvid
Ahoj lidičkové, zajímala by mě jedna věc, a to, jak snášíte müsli, kukuřičné lupínky a podobné speciality???
Já si tohle nemůžu dovolit už asi rok, i když bych se tím mohla tláskat od rána do večera.
U lidí s M. Crohn, které znám, je to asi 50 na 50, někteří si to nemůžou vynachválit a ti ostatní mají potom nepředstavitelné problémy. Jak jste na tom vy??
Já si tohle nemůžu dovolit už asi rok, i když bych se tím mohla tláskat od rána do večera.
U lidí s M. Crohn, které znám, je to asi 50 na 50, někteří si to nemůžou vynachválit a ti ostatní mají potom nepředstavitelné problémy. Jak jste na tom vy??
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 79 hostů