Dobrý den.
Ulcerozni kolitidu mi zjistili v roce 2004. V této době jsem po zhoršení stavu přešla na biologickou léčbu. Chtěla jsem se zeptat zda mám nárok na nějaký invalidní důchod? Díky za odpověď.
Ulcerozni kolitida
ahoj, já mám sice crohna, ale myslím, že odpověď ti tu dá každý stejnou. Záleží na aktuálním stavu, dále na tom, jestli máš nějaké vedlejší projevy této nemoci a v neposlední řadě jaké podklady dodá tvůj ošetřující lékař a hlavně na tom, kdo bude sedět v komisi. Já mám 3. stupeň invalidity( tzn. plný). Nemoc u mě propukla loni v únoru ale na diagnozu jsem čekala do června. V té době jsem měla 33 kg, takže kromě crohna i těžkou podvýživu (malnutrici), a úplně katastrofální nedostatek železa ( anémii). Zažádala o důchod a dostala ho. Dává se vždy na rok. Od té doby jsem podstoupila další 2 operace, váha se zvedla na 37 kg, takže podvýživa ještě trvala, ale anémie už ne. Nicméně důchod mi ještě nechali. Teď mám crohna v klidu a váha stoupá, jsem na 45 kg. Tak uvidíme co na to ČSSZ. V každém případě si o tom popovídej s doktorem, ten ví kdo z jeho pacientů je na ID a jestli jsi v takovém stavu, abys měla šanci ho dostat. Já bohužel nevím o nikom z mého okolí, kdo ho dostal "jen" na UK nebo MC. Za zkoušku nic nedáš. Přeju úspěch a ať je nám všem lépe.