Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
Evulka
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Evulka » 31 črc 2010, 08:11

Ahoj holky,
pomalu se mně rýsují // na testu, tak snad nemám halucinace a jsu těhotná :) Na UTZ jdu v pátek, tak snad se to potvrdí. Baštím 125mg Imuranu a 2g Salofalku. Myslím že je to celkem dost, tak doufám že mimi bude v pohodě. Gynekoložka říkala, že jak budu těhu, měla bych Imuran vysadit na 1. trimestr, ale na gastru říkají že je to zbytečný, že ty látky se v těle stejně drží 3 měsíce, tak to nemá cenu. Ale zase už dobrý 4 roky jsu v pohodě, Crohna mám 5 let, takže je to lákavá představa prášky vysadit, ale asi nemá cenu riskovat. Zvlášť jak tady čtu, že to všechno dobře zvládáte. Přeju hodně zdravíčka maminkám i miminkám.
tezi
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod tezi » 31 črc 2010, 09:49

Evulko na gastru mají pravdu s tím imuranem. Než by přestal působit, tak už by I.trimestr stejně skončil ;)
Jana B.

Příspěvekod Jana B. » 11 srp 2010, 10:13

Ahoj holky, 25.7. se mi narodila krásná a zdravá holčička Elinka, váha 3300g, 49 cm. Porod byl teda síla, ale spíše tou délkou. Jsem moc šťastná, že je malá i přes všechny ty léky, co jsem do sebe v těhu rvala, naprosto zdravá. ťuk ťuk ťuk :) Vysadila jsem imuran měsíc před porodem a teď kojím, mám dovoleno 3 měsíce, ale já doufám, že bude crohn hodný a třeba mi pak dovolí kojit i déle. Je to nezvyk nebrat žádné léky, Pentasu už neberu déle. Je to teda občas záhul, když v noci nespím a jenom udrndávám malou, tak se modlím, aby se mi crohn nerozjel... Hodně štěstí a zdraví všem maminkám a všem čekatelkám!!!
LaraRose

Příspěvekod LaraRose » 18 srp 2010, 18:59

Zdravím po dlouhém době, už jsem tu před 2 roky. Tak bych se chtěla zeptat těhulky s CN. Už jsem 2 roky po operaci tenkého střeva (píštěle) a od operaci jsem brala jen Pentásu 500mg 3x2 a po roce mi přidali Entocort 3mg 1x3. V září jdu do poradny a zřejmě mě ještě letos čeká kolonoskopie. Budu se ptát, jestli už můžu otěhotnět nebo ještě ne. Občas mám tak 3x denně středně průjem a párkrát mám tak normální stolice, ale to mám jen výjimečně. Bolesti nemám pravidelně, jen když je škaredé počasí tak občas mě zlobí střevo třeba 3dny to trvá a pak přestane na delší dobu a pak zase se to zopakuje. S váhou mám dost dobrý, dokonce přibírám navíc. Myslíte, že by doktor už mi povolil otěhotnět? Tyto léky Entocort a Pentása škodí plodu v těhoteství?? Díky za radu.
Oliii

Příspěvekod Oliii » 25 srp 2010, 19:52

Ahojky holky tak se tady zase po delší době hlásím :-)
Trošku malá spěchala na svět a tak jsem rodila ve 34+2tt ale malá je zdravá byla 1 den v inkubátoru a pak už v pohodě měřila 46cm a vážila 2040g
Jinak léky berz furt a kojím i s pentasou malá hezky přibíra 300g za týden je to malý otesánek Obrázek
sluníčko

Příspěvekod sluníčko » 26 srp 2010, 16:30

Ahoj Olinko, moc gratuluji ke krásné holčičce a přejí jí i Tobě hlavně hodně a hodně zdraví.
monag

Příspěvekod monag » 27 zář 2010, 13:32

prosím, je tu nějaká maminka, která byla těhotná a měla stenózu a zároveň píštěl? děkuji za odpověďi
johana

Příspěvekod johana » 16 říj 2010, 20:27

Ahoj, jdu se podívat, co se tu za tu dobu co jsem tu nebyla událo :-).

Novinky od nás- dcerka už má 19 měsíců a byla plně kojená 8 měsíců, s příkrmama do roka. Potom jsem kojit přestala a začala brát Imuran- a v červenci znovu otěhotněla! Neplánovaně, třetí dítko už nebylo na pořadu dne, ale stalo se a jsem 13.tt.
Beru Imuran (protože jsem ho brala už v době početí, nemělo smysl ho vysazovat) a Pentasu a zjišťuju, jestli se dá s Imuranem kojit.
Našla jsem k tomu zatím ledacos, má gastrodr. mi řekla, že si to musím rozhodnout sama-že se to zdá být v pořádku, ovšem rizika do budoucna se nedají vyloučit...
johana

Příspěvekod johana » 16 říj 2010, 21:23

prosím, je tu nějaká maminka, která byla těhotná a měla stenózu a zároveň píštěl? děkuji za odpověďi

monaq, já šla před otěhotněním s dcerou na operaci, měla jsem stenozu a hrozilo že by to mohlo způsobit neprůchodnost střeva a velký průšvih. Takže operace, půl roku rekonvalescence, kontrola, půl roku snažení a pak těhotenství.
S píštělema nemám zkušenosti.
tezi

Příspěvekod tezi » 17 říj 2010, 16:39

Johano já jsem s imuranem kojila. Žádny doktor totiž nebyl schopný mi dát pořádné informace. Nejdříve mi ho chtěli vysazovat asi 1,5 měsíce před porodem, potom že stačí po porodu a potom mi ho nechali. Dcera byla kojená 26 měsíců s tím, že imuran jsem brala při kojení něco přes rok. Potom jsem ho vysadila kvůli dalšímu plánovanému těhotenství.
Malý je hodný, akorát má trošku problémy s přibíráním, ale stále kojím a užívám si to svoje miminko.
My se teda chráníme, ale stále si pohrávám s myšlenkou ještě na jedno dítko, doma mám 3 ;)
Mě za měsíc čeká kolonoskopie a vůbec se teda netěším.
johana

Příspěvekod johana » 19 říj 2010, 12:16

Tezi, díky za odpověď, a co na to pediatr tvého malého? Moje dr. mi v podstatě řekla že to teoreticky jde, že všechno nasvědčuje tomu, že to je v pohodě, ale 100% mi to nikdo neslíbí. Pediatra bude šílet, to vím předem.
Musela jsi nechat prtěti dělat nějaké krevní testy na množství bílých krvinek třeba?
Ráda bych kojila, ale ne za každou cenu, nechci samozřejmě mimču ublížit.
johana

Příspěvekod johana » 19 říj 2010, 12:48

Tezi, a ještě jeden dotaz-kolik Imuranu jsi brala? Jakou dávku?

Držím palce s kolonoskopií ;)
tezi

Příspěvekod tezi » 20 říj 2010, 09:49

Johano brala jsem 50mg, teď už jsem asi 1,5 roku bez něj. S porodnice jsem u malé měla akorát nařízené testy na bílé krvinky a všechno bylo v pohodě. A doktora vůbec nevěděla o jaký lék se jedná :o
johana

Příspěvekod johana » 20 říj 2010, 12:47

Tezi, dík za odpověď! Já beru 150mg :( , to je celkem velkej rozdíl.

Ale všude nacházím info, že by to mělo být v pořádku, že maminy braly i tuto dávku a vše bylo ok...Chjo, tak já nevím... Zatím je času dost, ale bude mě to hlodat a hlodat.
tezi

Příspěvekod tezi » 23 říj 2010, 13:45

A co se domluvit s doktorem na gastru na snížení, to by nešlo?