Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
johana
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod johana » 02 bře 2009, 22:05

Kačko, jj jsem teď 39+2.tt, synek se narodil 39+3 tak pořád čekám kdy to vypukne a zatím marně :-)
Musím říct že se těším, měla jsem prima porod, jen mám děs z toho sehrávání se se starším sourozencem, ale přežili to všichni tak to snad přežijem taky.
Ty už to máš taky za pár, tak držím palce ať všechno proběhne v pohodě ;)
Simonice
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod Simonice » 16 bře 2009, 11:38

Leni, držím palce ať se nemoc umoudří ! Mám z toho taky obavy, minule bylo šestinedělí celkem mazec. Průjmy, zvracení, zánět kloubů, bléééé. To jsem ale nebyla na žádných lécích, tentokrát mám Pentasu a Budenofalk kterej budu vysazovat kvůli kojení, tak uvidíme.
Mám MC právě od minulého těhu, takže 4 roky. Únava dělá opravdu hodně, tak se opatruj co to jde ! Je škoda že ti nemá kdo pomoct,ani rodina není poblíž ?
Muž byl pro mě minule záchrana když mi nasadili Prednison, trpěla jsem nespavostí a když se malý vzbudil v 11 na krmení, už jsem neusnula až do rána, takže muž vstával a krmil v noci, hodně mi to pomohlo.

Prý čekáme holčičku, ještě pořád tomu nechci moc věřit, mám totiž několik známých kterým se doktoři spletli :-). Takže s nechávám v hlavě rezervu,kdyby to byl i náš případ...

Držím palce ať ti chlapeček hezky roste, přijdu vám poreferovat po porodu :-)

Simonice

Příspěvekod Simonice » 16 bře 2009, 11:43

Ahojky, chtěla jsem se zeptat na váš názor,chtěla bych moc moc otěhotnět.. doktorka mi řekla,že zatim ne,až vysadíme kortikoidy,ale tady čtu,že také berete a jste těhotní.. crohna mi zjistili v létě 08,po kapačkách na interně mě propustili domů. Brala jsem medrol,salofalk,loseprazol. Medrol postupně snižovali, v lednu na magnetický rezonanci - zánět aktivní pořád.. takže zvýšili medrol na 16mg denně,loseprazol,salofalk 3xdenně a teď ještě nasadili Imuran 3xdenně 25mg. Hlídají mi krev a zatím v pořádku,už ho beru 4týdny.. Děkuji moc za jakoukoliv reakci. Simona
lenina

Příspěvekod lenina » 16 bře 2009, 21:18

Ahoj Simčo, já sem sice brala dokonce víc Medrolu než ty (i 40mg),k tomu pentásu,Asacol..ale to až když se mi to v tehotenství zhoršilo.Při otěhotnění jsem byla bez problémů a kortikoidy sem nebrala.Takže být tebou,počkala bych,až budeš opravdu v pořádku a až ti vysaděj kortikoidy,nebo aspon jeste sníží.Ono prý to pro mimi je bezpečný,ale je důležitý,abys byla v pořádku a dite bylo vyživováno jak má.Já sem mela 10 průjmů denně,byla sem hrozně unavená a nakonec mi v nemocnici dávali umělou výživu a všechny léky do žíly a to mi moc pomohlo.Držim palce!

UC 2roky,ale zatim to docela ujde;-)
johana

Příspěvekod johana » 17 bře 2009, 21:43

Ahoj holky, jdu se k vám pochlubit: 9.3. se nám narodila dreruška Anna, 4150g, 51cm - a pak že děti maminek s Crohnem mají podváhový miminka !!! Dala mi pěkně zabrat, ale je moc hodné miminko. Zatím plně kojím a čekám jak dopadne kontrola po šestinedělí. Musím říct že tentokrát byl porod mnohem horší než se synem, ale šestinedělí zatím mnohem větší pohoda, snad to tak i zůstane...

Simonice, souhlasím s Lenkou, hlavně nemoc dostaň do klidu, to je základ. Možná si počkáš, ale stojí to za to. Já čekala na povolení otěhotnět 2,5 roku...
lenina

Příspěvekod lenina » 18 bře 2009, 09:01

Johana: Tak hurááá,prcek už je na světě, moc gratuluju, myslela sem na vás! To je dobře, že seš v pořádku, snad ti to kojení dlouho vydrží.A jak dlouhej byl porod?Nestraš mě, mám choutky v budoucnu si pořídit ještě holčičku, ale porodu se bojim a kdyby to melo bejt ještě horší než ten první,tak to mě potěš teda:-)...Jinak mě krásně zabrala biologická léčba, je to zázrak.Sem moc šťastná.Mějte se krásně,at Anička pekne roste!

johana

Příspěvekod johana » 19 bře 2009, 20:40

Leni, tak držím palce ať bio léčba funguje i nadále !!! On první porod byl sice delší na čas ale pohodový, tentokrát jsem vyrazila moc brzo a kontrakce byly mnohem silnější - dítě taky o kilo těžší než minule...
Ale přijde mi že jsem daleko víc v pohodě než minulé šestinedělí, s Davym jsem neb\la schopná dělat nic první dva týdny, teď funguju.
Takže asi je to něco za něco...Ty děti za to stojí !
kackac

Příspěvekod kackac » 29 bře 2009, 11:15

Johanko-gratuluji k holčičce,tak už to máš za sebou....já mám za 2týdny termín,tak už bych nejradši jela rodit,ale šíleně se bojím.....první porod byl hroznej,tak nestraš,že může být druhej ještě horší....pá kačkač
Sisu

Příspěvekod Sisu » 21 dub 2009, 00:09

ahoj, nedalo mi to a jukla jsem se sem do fora.. ..jinak mam diagnostikovaneho Crohna uz dva roky.. Ma nektera z vas zkusenosti s tehotenstvim vs. Salofalk..? koukam ze vetsina z vas je spis na Pentaze.. reaguju dokonale na stres ("shodim" pak i tri kila za den..a neni to nic prijemneho), ale jinak mam, kdyz tak nahlizim do diskuzi, spis kliku.. dik, Zuza
Barbados

Příspěvekod Barbados » 02 kvě 2009, 08:47

Ahoj holky,

hlásim sa že žijem, len toho málo stíham lebo dve malé detičky sú predsa záhul a tiež mamka pestuje rôzne zvláštne záľuby vo voľnom čase (reiky a iné alternatívne formy liečenia) tak potom na diskusiu čas absolutne nezostáva.
Andrej Nenah krásne rastie, už má cez sedem mesiacov a začína loziť ! Papká už i príkrmy ale súčasne ho i stále kojím ! A je celkom zdravý, na endokrinologiu už ani nemusíme chodiť, nadľadvinky fungujú doslova ukážkovo.
Ja som už 2 mesiace celkom bez kortikoidov len s asacolom. Všetko sme zvládli i bez biologickej liečby. Stálo ma to ale hodne práce a transformačný proces naďalej pokračuje ale stálo to za to, určite že hej.
Jo a ešte som chcela že dcérka (v léte bude mít 3 roky) sa už so synčekom začína hrať a je to paráda. Malý ju doslova zbožňuje a je to obojstranné.
lenina

Příspěvekod lenina » 03 kvě 2009, 21:41

Ahoj maminy,taky se hlásim.Mám se skvěle, už 2 měsíce jezdim na Humiru a o kolitidě vubec nevim.Zhruba za měsíc vysadim konečně kortikoidy.Sem moc šťastná.Malýmu ted byly 4 měsíce,je pořád usměvavej,prostě pohodový miminko.Začali sme s výživama,je to sranda.Já mám za měsíc státnice,tak se snažim učit,ale s tim prckem to moc nejde:-/A co vy?

tezi

Příspěvekod tezi » 04 kvě 2009, 07:45

Gratuluju všem maminkám k miminkům a ať krásně rostou a můžete kojit tak dlouho jak chcete. Moc často tady nenahlížím. Ta moje mladší princezna má už 13 měsíců a stále kojím a je to jedlík k nezaplacení a oproti starší naprosté zlatíčko a kliďas.
Uvažuju o dalším těhu. Od doktora na gastru mám povolení, jen ještě musím vyřídit nějaké doktory a zprávy a musím vysadit imuran a snad v létě se začneme snažit.
Danule

Příspěvekod Danule » 15 kvě 2009, 21:40

Ahoj všechny, jsem tady nová a potřebuji poradit..je mi 31let,Crohna mám 16roků..Do mého prvního těhotenství (ve 28mi letech) jsem měla úžasnou klidovou fázi,byla jsem bez léků, průjmů, bolestí..pak se mi od 4tého měsíce těhotenství crohn rozjel a skončila jsem v Brně na parenterální výživě, na kortikoidech a spoustě dalšího..malý se narodil ve 36tt(3350g a 50cm) zdravý a živý až moc :-))) V šestinedělí jsem se zhoršila, musela přestat koji a skončila jsem u psychiatra s poporodní depresí..Ta naštěstí brzo odkráčela, ale jsem od té doby na Imuranu 25mg 1-0-1 a Pentase 2-0-2 i když nemám absolutně žádné potíže..teď bych chtěl aještě jedno miminko.Moje dr. mi to sice nezakázala, ale nadšená z toho není..Nevíte, jestli je Imuran špatný pro miminko?? Moc děkuji za odpověď.
Kajulka

Příspěvekod Kajulka » 18 kvě 2009, 12:56

Ahoj všechny, jsem tady nová a potřebuji poradit..je mi 31let,Crohna mám 16roků..Do mého prvního těhotenství (ve 28mi letech) jsem měla úžasnou klidovou fázi,byla jsem bez léků, průjmů, bolestí..pak se mi od 4tého tt crohn rozjel a skončila jsem v Brně na parenterální výživě, na kortikoidech a spoustě dalšího..malý se narodil ve 36tt(3350g a 50cm) zdravý a živý až moc :-))) V šestinedělí jsem se zhoršila, musela přestat koji a skončila jsem u psychiatra s poporodní depresí..Ta naštěstí brzo odkráčela, ale jsem od té doby na Imuranu 25mg 1-0-1 a Pentase 2-0-2 i když nemám absolutně žádné potíže..teď bych chtěl aještě jedno miminko.Moje dr. mi to sice nezakázala, ale nadšená z toho není..Nevíte, jestli je Imuran špatný pro miminko?? Moc děkuji za odpověď.

ahojky,

taky mě tahle problematika dost zajímá,doktorka mi pořád vyhrožuje imuranem,zatím jsem před tím zdárně utíkala,ale bojím se,že už me to nemine,přitom se cítím dobře.Můj gynekolog je proti tomu imuran a těhotenství,ale kdyý jsem se ptala na gastru,tak mi bylo řečeno že neni žádnej problém,tak nevím.Ale co jsem takhle pročítala na internetu řekla bych,že je to tak půl na půl.V jednom dotazu doktor odpovídal,že dnes už se imuran může brát zcela bez obav,jen ve třetím trimestru se má dávka snížit na půlku,(jen to ted bohužel nemužu nikde najít:()
johana

Příspěvekod johana » 20 kvě 2009, 20:54

Ahoj holky, taky nestíhám, malá už má 2,5 měsíce, strašně to utíká. Je strašná baculky, ve 2 měsících má 5730g, 59cm, zatím je plně kojená. V pátek mám kontrolu na gastru po šestinedělí, tak jsem zvědavá co uvidí na UTZ. Zažívání není 100%, ale začala jsem brát Lepicol a dost se to zlepšilo. Předtím jsem běhala i 10x denně, teď jdu 1x-2x. Doufám že mě nechají ještě kojit, už jsme si na to s malou obě zvykly a je to pohoda nemuset vyvařovat flašky. Ale zařekla jsem se že jestli ne, nebudu si z toho dělat hlavu- na druhé straně by se trocha spánku a možnost hodit občas dítě tatínkovi hodily.

Ad IMURAN: mě gastrodr. říkala že mají "maminky i na Imuranu", takže jsem pochopila že to není sice zrovna upřednostňovaná možnost, ale že to jde.

Leni, to je super že ti Humira zabrala ! Gratuluju a držím palce ať to tak zůstane...

Barbados, jaké alternativní způsoby ? Nenapsala bys prosím něco víc ? Díky...