Ahoj Jájo,:)
docela Ti rozumím. Taky mám problém dodržovat nějakou rozumnou "dietu", ale crohn mě za ta léta pořádně vycvičil. Takže přestože to stále zdaleka není ideální tak s tím jak jsem svým střívkům ubližoval před pár lety se to opravdu srovnávat nedá.
Nicméně myslím že dodržování alespoň těch nejzákladnějších pravidel se opravdu vyplatí. Myslím že především díky tomu je mi poslední dobou opravdu dobře a přestože jsem majitel těsné stenózy na tlustém střevě tak se považuju subjektivně za skoro zdravého.
Jak Ti tady řeknou všichni tak nějaká jasně daná dieta neexistuje. Prostě na každého zabírá něco jiného. Několik univerzálně platných zásad ale jistě existuje.
Pravidelně a málo! - Především je potřeb se naučit pravidelnosti. Najíst se 5* denně a radši menší dávky. Já si ke svačině dám nějakého pribináčka, koláček nebo třeba jenom sušenku. Prostě něco malého. V práci prostě neexistuje že bych si nezašel na oběd.
Nejíst:
- ostré (prostě cokoliv ostrého)
- nadýmavé - luštěniny, zelí,..., čerstvé pečivo
- těžko stravitelné - zelenina, pomeranče, mandarinky (po těch jsem si nedávno užil!) , hroznové víno (to by neměl jíst snad ani zdravej). Vyvarovat se ostrých a nestravitelných částí (taková slupka od rajčete či vína je jako kudla).
- uzeniny (ideální je nastudovat z čeho se to vyrábí nebo nejlépe se na to někde podívat - pak na ně zaručeně nebudeš mít chuť)
Paradoxně ale další (a mým doktorem stejně zdůrazňované) doporučení je jíst pestrou stravu. Obecně mohu potvrdit že rohlíková dieta není to správné řešení akutních stavů
Spoustu informací najdeš na tomto webu (např.
http://www.crohn.cz/dev/read.asp?ID=190) a další pak na
http://crohn.aktualne.cz/. Tam najdeš především nějaké příručky.
No jak se donutit to je problém. Dobrá škola je že když začneš "zlobit" tak se to projeví ošklivejma bolestma. Alespoň mě si takhle crohn docela vycvičil. Důležitý je si na to vzpomenout když se člověk začne nezřízeně cpát vším možným. Mě dále pomohlo to že jsem si prostě zavedl jakejsi "denní řád". Jídla v přesně stanovených časech a každý den stejně. Bylo to náročný, ale časem jsem se to naučil dodržovat a pak jsem si na to tak zvyk že mi to přijde normální [:-)]. Jenom je blbý že jakákoliv změna mi to nabourá a jsem úplně vedle. Teď jsem třeba doma se zvrtnutým kotníkem a hned je celej rytmus v háji (no tak zlý to zase není).
Držím Ti moc palečky ať ty svá střívka udržíš v klidu. Rozumná životospráva Ti v tom určitě pomůže (a špatná ublíží).
Měj se moc krásně a drž se...
Tomáš