Crohn a gravidita

Důležité zkušenosti a rady pro nastávající rodiče. Nebojte se zeptat.
gibina
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod gibina » 18 bře 2008, 10:21

barbados, to svým způsobem netuší ani doktoři, prý to u novorozenců není moc často, a z genetického hlediska bylo vše v pořádku
n/a
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Příspěvekod n/a » 04 dub 2008, 19:37

[quote]
Kajulko já čekám druhé mimčo. U prvního jsem teda Crohna neměla nebo spíš jsem o něm nevěděla, protože nějaké problémy už byly. Teď už pomalinku končím druhé těhotenství a zatím je všechno v pohodě. Pokud vím, tak to není problém, jen záleží na tom abys byla v pohodě jak po zdravotní stránce tak i po psychické ;)

Ahoj, hlásím se k vám do klubu. Chtěli bychom druhé miminko, synovi jsou 3 roky a ve 32. týdnu mi při operaci domnělého slepáku diagnistikovali MC. Teď jsem rok po operaci ilea kvůli stenóze, beru pentázu 2x2 a Ix2 Budenofalk a máme zelenou k otěhotnění. Bohužel asi poslední měsíc mě trápí průjmy (asi 3-5x denně) a já jsem asi pitomá, ale nechce se mi hned klusat k doktorce, i když ta má je prima. Strašně se bojím že mi těhotenství zatrhnou, a já čekám na povolení otěhotnět už 2 roky :-(
Poradily byste mi některá prosím jestli bych měla vysdiz zeleninu nebo tak něco? Vždycky jsem jedla všechno a když bylo dobře, nic mi nebylo...Předem díky
luc_i_nka

Příspěvekod luc_i_nka » 13 čer 2008, 09:46

Zdravím všechny!! Crohna mám již 7 let a chtěla bych se zeptat ... jestli někdo z Vás nemá náhodou zkušenosti s těhotenstvím v průběhu biol. léčby (Humira, Remicade) ... byla bych vděčná za jakékoli info .. :D Taky pokud někdo má zkušenost s otěhotněním během léčby kortikoidy nebo imunosupresivy .. jestli to může mít nějaký vliv na zdraví mimča ... Předem děkujiiii a všem držím palce
tezi

Příspěvekod tezi » 14 čer 2008, 19:29

Ahoj Lucinko, mám akorát zkušenost s imunosupresivy během těhotenství. Brala jsem celé těhu Imuran 50mg denně a všechno bylo v pohodě. Teď už mám doma 2měsíční holčičku a dokonce s Imuranem i kojím. Ptala jsem se na to v porodnici a bylo mi řečeno, že do dávky 100mg/den není problém :) . Tak přeju aby všechno vyšlo v pohodě.
luc_i_nka

Příspěvekod luc_i_nka » 15 čer 2008, 07:02

Děkujiii za odpověď ... ať se daří Tobě i Tvému sluníčku ... :-)
karambolka

Příspěvekod karambolka » 16 čer 2008, 09:54

Ahojky holčiny,
tak se taky hlásím po dlouhé době ;)
Končím teď 29tt a zatím je vše v pohodě (ťuk ťuk). A snad to i tak zůstane. I když se divím, protože malej dost zlobí a já jsem věčně ve stresu :(
V bříšku mám zase hodně živé miminko, takže počítám opět s porodem trošku dřív.

Nevím už kdo tu psal, zda je dobré vysadit zeleninu, pokud se objevily průjmy. Mě když to občas "chytne" tak začnu brát probiotika a do týdne je to lepšejší. A samozřejmě se snažím hned jíst trochu dietněji. Nedodržuji úplně bezezbytkovou dietu. I syrovou zeleninu papám, ale musí to být s hlavním teplým jídlem. Pokud si ji dám samotnou, tak pak druhý den trpím. Nejím oříšky, celozrnné věci, necpu se peckovým ovocem. Ale v těch horkách co byly jsem si dávala každý den zmrzlinu nebo nanuka a kupodivu to mi nevadí :-D

Vlastně jediný problém co zatím mám je, že se mi zase objevila růžovka na obličeji. Začala mi v prvním těhu, zůstala i po něm, pak jsem ji Entizolem vyléčila a ted je tu asi 14 dnů zase :( Ale to přežiju a po porodu to začnu nějak řešit ;)
Kojit zase nebudu, nerisknu to s Imuranem a vysazovat ho vzhledem k předešlým zkušenostem nechci. Kdo by se pak staral o děti, kdybych skončila ve špitálu!! Takže bude od začátku na umělku a Colostru. Vím, že nekojené děti jsou někdy zdravější než kojené ;)

Všem těhulkám držím palečky ať vše dobře dopadne!!!
Janula

Příspěvekod Janula » 11 črc 2008, 22:15

Ahojka, zdravím v 36tt. Těhotenství se mi blíží zdárně ke konci, jako bych ani žádného Crohna neměla. Nikdy jsem se necítila lépe. Jsem hodně chudokrevná, ale na to stačí brát poctivě těhuvitamíny. Imuran mi dr sundal na 25mg 2xdenně. Chci se zeptat. Jak jste to měli s kojením? Dr mi léky vysadí, ale stojí to za to? Nebude nakonec pro mimi lepší nekojit, ale být zdravotně v pohodě?

Janula
aannaak

Příspěvekod aannaak » 17 črc 2008, 13:57

Ahoj lidičky.Je mi 22 a UC mám víc jak 5 let.Teď jsem půl roku relativně v pohodě a uvažuju o miminku.Beru spoustu léků:1xměsíčně na infuzi remicade,pak prednison,imuran,ciplox,asacol a samozřejmě spoustu železa a kys.listovou.S doktorem jsem ještě nemluvila,nejdřív bych chtěla zjistit nějaký vaše zkušenosti s těhotenstvím.Prosím napište mi na moje icq nebo na mail....díky
tezi

Příspěvekod tezi » 29 črc 2008, 11:22

Ahoj Janulo, už jsem to psala Lu-c-ince. Brala jsem imuran celé těhotenství 50mg 1x denně tzn. stejnou dávku jako ty a teď už čtvrtý měsíc kojím. Ptala jsem se na to v porodnici pediatrů a bylo mi řečeno, že to není problém do dávky 100mg/den. Kdyby problém byl, tak imuran neberu :) . Malá mi krásně prospívá a je to moc spokojené a usměvavé miminko.
Obrázek již není dostupný
Přeju rychlý porod a zdravé miminko
Barbados

Příspěvekod Barbados » 11 srp 2008, 14:30

S tými názormi na kojo je to hodne individuálne. Ja som prednedávnom riešila kojenie s kortikoidmi (zatiaľ teoreticky) a názory boli rôzne. Tí najšpičkovejší detský lekári a endokrinológovia však nedoporučujú kojo od 16 mg medrolu denne vrátane.
Inak ja som teraz 33 tt a už strihám metrík do pôrodu. UC v relapse od 4 mesiaca, od 27 tt už som i na kortikoidoch ale nič nepomáha. A to som bola i v nemocnici na kapačkách. Teraz som na 32 mg medrolu denne, 6tbl. asacol a konských dávkach antibiotík. Chlapček bude pekne sfetovaný a určite ho budú musieť po pôrode substituovať (dávať mu kortiko a postupne znižovať a vysadzovať). Čas trávim pobehovaním medzi rizikovou poradňou u Apolinára a ISCARE -:)) Bolo by to vtipné keby sa mi mal kto starať o 2-ročné batoľa -:( No ale už to máme za pár tak vydržíme. Len ešte neviem ako sa páni rozhodnú či pôjdem v 36tt cisárskym rezom (z dôvodu stavu choroby) alebo ma nechajú vytrápiť sa do konca. Na druhej strane CR na to rozdrbkané brucho tiež nie je bohviečo, že áno -:)))
Barbados

Příspěvekod Barbados » 11 srp 2008, 14:35

Ešte som zabudla napísať že som ten medrol brala i 60 mg 8 dní a 48 takmer mesiac a pediatri a pôrodníci sa tvárili že je to akože ako, fakt je že mimis zatiaľ prospieva. Dokonca i ukážkovo priberá čo je teda fakt super lebo ja mám ešte o 2 kg menej ako na začiatku tehu -:) Tak som vážne zvedavá čo bude po pôrode.
aannaak

Příspěvekod aannaak » 12 srp 2008, 21:20

Jak si tak ctu tvuj prubeh tehotenstvi,jde mi z toho mraz po zadech....taky sebehem roku chystam otehotnet a mam z toho docela strach.Doktor rikal,ze se z pravidla v prubehu tehotenstvi stav zhorsi,ale jsou i vyjinky.Porad ve skrytu dusedoufam,ze budu ta vyjimka,ale zas si nechci delat zbytecny nadeje.Moje UC je ted sice v norme,ale vetsinou behem zimy,se mi dost zhorsi.Nevim jestli mam zacit s tehotenstvim po zime nebo pred.....:-(
Barbados

Příspěvekod Barbados » 13 srp 2008, 10:36

To je fakt individuálne a v mojom prípade aj moja blbosť. Už u dcérky som vedela že sa mi UC v tehu zhoršuje a to hlavne v poslednom trimestri a k tomu ešte v lete (mne najviac vadí teplo) a predsa sme si zrejme nedávali dostatočne dobrý "pozor" a predsa som si riskla vysadiť imuran zo strachu pred genetickými anomáliami. Mám čo som chcela. Ale ak ťa môžem utešiť, prvý trimester som bola v absolútnej pohodičke, po UC a ani nevolnostiach ani stopy....
johana

Příspěvekod johana » 19 srp 2008, 19:45

Bohužel jsem se musela znovu zaregistrovat, psala jsem sem před nějakou dobou pod nickem Joohana...

Děkuju za radu, začala jsem brát Lepicol a pomohl okamžitě, nadále jím čerstvou zeleninu i ovoce a zatím prima. Jsem ve 12.tt a podle gastro utz je nemoc zatím v klidu, tak si držím palce ať to tak taky zůstane..

Vidím že jsme probíraly kojení s imunosupresivym s tím zkušenost nemám, ale MC mi diagnostikovali ke konci minulého těhotenství a v šestinedělí jsem začala užívat Prednison a Pentasu, takže kojení jsem ukončila, což byla v mém případě spíš úleva - byla jsem podvyživená a neměla jsem dost mléka takže jsem stejně přikrmovala.
S kojením moc nepočítám ani tentokrát, upřímně se mi do něj po minulé zkušenosti vůbec nechce. Trvalo mi totiž tři týdny než jsem nedostatek mléka zjistila, masírovaná laktačními poradkyněmi že "kojit může každá žena když chce". Včasným nasazením UM bychom si byli s malým ušetřili několik oboustranně proplakaných týdnů.

Jinak bych léky kvůli laktaci určitě nevysazovala, podle mého lepší máma a UM než máma ve špitále...
Barbados

Příspěvekod Barbados » 20 srp 2008, 13:31

Holky mne sa teraz UC v poslednom mesiaci tehu nejakým zázrakom zlepšila, skúšala som zase nejakú alternatívnu liečbu (ktorú sem ale nebudem popisovať to už je až príliž duchovné) a veriac-neveriac je mi fajn. Takže v konečnom dôsledku mám reálne nádeje na prirodzený pôrod i to kojenie i normálne fungovanie "po". Klop klop klop. Týmto som ešte chcela naznačiť aká je v UC v tehotenstve strašne nevyspytateľná...